Jump to content

Болезнена срамежливост


Recommended Posts

Болезнена срамежливост

Признаци. Обикновено такива хора при най-незначителни разговори, срещи с познати и непознати хора, при влизане в заведение, в което има много посетители, при запознаване, особено с лица от противоположния пол, чувстват, че кръвта нахлува в главата им, лицето и ушите им се изчервяват, очите сълзят, гласът изчезва и мисълта спира. Всяко тяхно движение е неестествено, като че ли са сковани, и често единствено спасение от това положение е навеждането на главата. В такова състояние понякога в продължение на половин до един час чувстват топлина в очните ябълки, което ги дразни и спомага за ново изчервяване.

Предсказание. Благоприятно.

Лечение. Общо за засилване на нервната система.

I. Сутрин, обед и вечер 20 минути преди ядене болният да взема по 1 супена лъжица смес от 600 г гликоза или чист пчелен мед, 300 г лимони, разрязани, изстискани и смлени на машинка за месо заедно с корите, но без семките, по 10 г валерианова тинктура (обикновена) и тинктура от глогов цвят (от аптеката).

II. Десет минута след вземане на тази смес при липса на болки под лъжичката и гърдите да изпива 1 чашка от 75 г отварка от агримония, бял петолистник (листа и цвят), синя тинтява, червен кантарион, бял и жълт равнец, дилянка (корени) и мента пиперита - по 50 г от всяка. От тази смес 2 супени лъжици се запарват с 500 г вряща вода. На тих огън се вари още 10 минути и като изстине, се прецежда.

При болки в областта на жлъчката и гърдите да взема през нощта между 24 ч и 1 ч, сутринта между 5 ч и 6 ч и след сутрешната закуска между 8 ч и 9 ч по 1 супена лъжичка от следната смес: 1/2 кг чист маслинен зехтин, 1/2 кг чист пчелен мед, 3 пресни кокоши яйца, 10 супени лъжици цвят от жълт кантарион, стрит на прах, и 3 месести лимона, настъргани с кората, но без семките.

Приготовление: Най-напред се разбиват яйцата - белтъците и жълтъците заедно, докато станат на пяна, след това се прибавя медът (ако е захаросан, да се стопи във водна баня), подир него се слага цветът на жълтия кантарион и се бърка постоянно, докато стане гъста маса, изсипват се и настърганите лимони заедно с корите и сока и отново се бърка цялата смес, за да стане равномерна, накрая се сипва зехтинът капка по капка, както се прави майонеза, та сместа свободно да поеме всичкия зехтин.

Диета. Същата, както при невроза на слънчевия сплит. Преди обяд и вечеря като аперитив болният да изяжда по 1 -2 глави печен кромид лук без захар и без хляб или по една чинийка салата от пресен или стар червен кромид лук с прибавка на листа от магданоз и радика по равни части с малко чист маслинен зехтин и чист винен оцет по вкус. След вечеря като десерт да взема и следната смес: по 1 чаена лъжичка бъзов мармалад и чист пчелен мед и 1 ядка от кайсия или праскова, стрита на ситно.

Вместо вода, ако дадените отварки са недостатъчни, се пие чай от лайка - 2 супени лъжици цвят от лайка се запарват с 500 г вряща вода. Кисне захлупено 20 минути и се прецежда.

III. Два часа след ядене да изпива 1 чашка от 75 г запарка от босилек 80 г, маточина и портокалови кори - по 60 г, глогов цвят, риган и хмел (шишарки) по 40 г, дилянка (корени), лавандула и липов цвят - по 40 г. От пялата смес 2 супени лъжици с прибавка на 1 чаена лъжичка анасон се запарват с 400 г вряща вода. Кисне захлупена цяла нощ и се прецежда.

IV. Вечер преди лягане 1-2 вечери подред се прави топла клизма с 1 л чай от лайка (3 супени лъжици цвят от лайка се запарват с 1 л вряща вода; кисне захлупено 20 минути и се прецежда), а след това само при запек се прави клизма с 1/2 л от същия чай. След това в леки случаи се прави разтривка на гръбнака от долу на горе във вид на малки кръгчета с памуче, натопено в камфоров спирт, 1-2 пъти, а коремът се налага с компрес от 4 хасени парчета, натопени в топъл чай от лайка - 4 супени лъжици цвят от лайка се запарват с 600 г вряща вода; ври 5 минути, кисне 1/2 час и се прецежда. На малкия мозък (тила) се поставя торбичка, напълнена с пресен селски хлебен квас (забъркан преди 4 часа), засилен с 1-2 супени лъжици диви кестени, настъргани с корите. Държат се цяла нощ или пък докато досадят на болния.

В тежки случаи със силно главоболие, горещи вълни и други подобни се прави парен компрес на гръбнака с торбичка, напълнена с търпимо горещ полусварен ечемик (варен само 10 минути, за да може да се използва 2-3 пъти подред), с продължителност около 20-30 минути, последван от налагане с торбичка, напълнена с пресен селски хлебен квас (забъркан преди 4 часа), засилен с 2-3 супени лъжици листа от магданоз, попарени, изстискани и на ситно нарязани, и 2-3 супени лъжици диви кестени, настъргани с корите. На корема се слага торбичка, напълнена или с топла лапа от праз лук, сварен с малко мляко до гъстотата на лапа от ленено семе и преди поставянето поръсен с 2-3 супени лъжици ситна захар и толкова царевично брашно, за да отнеме излишната влага на лапата, или с топла лапа от печен кромид лук, нарязан, полуизстискан и поръсен с царевично брашно и захар, както лапата от праз лук, или пък с топла прясна извара. Едновременно се поставя цяла „шапка“ на главата с пресен селски хлебен квас (забъркан преди 4 часа), засилен с 9-12 супени лъжици диви кестени, настъргани с корите, а на щитовидната жлеза- торбичка с чист квасец. Държат се цяла нощ.

Добавки:

1. При силно изпотяване на тялото на корема (отпред) се слага компрес от 4 парчета, натопени в топъл чай от лайка, а в областта на черния дроб - торбичка от тънко хасе, напълнена с пресен селски хлебен квас, засилен с 5 супени лъжици диви кестени, настъргани с корите, и 10 сини сливи (от тези за компот), смачкани без костилките.

2. При непрестанно хълцане на корема се слага компрес, натопен в топъл чай от лайка, а в областта на пъпа - торбичка, напълнена или с топла лапа от 6 супени лъжици прясно смлян синап, 6 супени лъжици сол, 3 супени лъжици царевично брашно и топъл оцет, колкото поеме, за да стане гъсто тесто, или пък с прясна топла извара.

V. Още с отварянето на очите се прави самовнушение с формулата: „Всеки ден във всяко отношение все по-добре и по-добре ми става и в най-скоро време напълно ще оздравея“. Казва се бързо, шепнешком и волево 20 пъти. А при хълцане - с формулата: „Минава, минава.»„ (подробности вж. в том I, „Психолечение“). След това в леглото се прави масаж на слънчевия възел (в областта на пъпа в диаметър 5-10 см) леко с дланта на дясната ръка, и то от долу на горе, а след това с лявата длан в същото направление 10 пъти - този масаж успокоява нервната система. След него върху лъжичката и пъпа се поставя дебел компрес с кърпа, сгъната 8-10 пъти, натопена в хладка вода, след което се изтрива до сухо. Под лъжичката и над пъпа се превързва 1/2 глава суров кромид лук, разрязан напречно и поръсен с камфор на прах на върха на ножа (държи се до вечерта), или пък торбичка от тънко хасе (10 на 10 см), ушита на тегели по 1 см, напълнена с готварска сол, която се сменя веднъж в месеца. След обличането се правят и 10-20 дълбоки вдишвания с бавно издишване. Повтарят се преди обяд и вечеря (вж. том I, „Домашна гимнастика“).

Забележка. Ако от носенето на суров кромид лук по кожата излизат пъпки, 1-2 вечери на същото място се слага или млечен компрес от 4 парчета, натопени в топло сурово мляко, или пък торбичка, напълнена с топла прясна извара, а докато минат пъпките, през деня вместо лук се носи торбичка, ушита на тегели, напълнена с 1 -2 супени лъжици пресни диви кестени, настъргани с корите.

Неделя. Почивка - пият се само билките, пази се диетата и се правят дълбоки дишания.

При менструация парни компреси на гръбнака и топли лапи на корема не се поставят, а вместо тях се слага коремен компрес, натопен в топъл чай (36°С) от лайка - 3 супени лъжици лайка се запарват с 400 г вряща вода. Вари се още 5 минути и като изстине, се прецежда.

Важни добавки:

1. При непрекъснато хълцане добре е да се взема и 1 чаена лъжичка ситна захар, разбъркана с 1 чаена лъжичка чист винен оцет, или пък 1 кафена чашка сок от суров кромид лук, настърган на ситно ренде, изстискай и подсладен с пчелен мед или захар. Освен това през нощта да се свият пръстите на дясната ръка на юмрук, да се сложат над пъпа и така да се легне върху него - от това хълцането обикновено минава.

2. При повръщане непосредствено след ядене да се изпива 1 кафена чашка отварка от жълт равнец, див джоджен, метличина и дъбови кори - по 30 г от всяка. От тази смес 2 супени лъжици се запарват с 400 г вода. Ври 10 минути и като изстине, се прецежда.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...