Jump to content

Вегетативна невроза (вегетативна дистония)


Recommended Posts

Вегетативна невроза (вегетативна дистония)

Признаци. Изгубване на силите и енергията, посиняване на пръстите на ръцете и краката, чувство на постоянен студ, понякога горещи крака и други подобни безпокойства и вълнения.

Предсказание. Обикновено благоприятно.

Лечение. Общо за засилване на организма.

I. Сутрин, обед и вечер 20 минути преди ядене болният да взема по 1 супена лъжица от следната смес: 500 г чист пчелен мед, 20 зелени листа от индрише и 20 ядки от бадеми, счукани в дървен хаван на кашица, 3 месести лимона, смлени на машинка с корите, но без семките, по 12 г обикновена валерианова тинктура и тинктура от глогов цвят.

II. Десет минути след тази смес да изпива 1 чашка от 75 г отварка от агримония, бял и жълт равнец, зайча стъпка, невен (листа и цвят), ранилист (листа и цвят), червен кантарион, мента пиперита, орехови листа - по 50 г от всяка. От тази смес 2 супени лъжици се запарват с 500 г вряща вода. На тих огън се вари 10 минути и като изстине, се прецежда.

Диета. Същата, както при неврастения. Освен това желателно е да се дават повече пюрета и кашава храна. След ядене болният да взема 1-2 чаени лъжички бъзов мармалад, а след него, ако не е склонен към затлъстяване, да взема 2-3 чаени лъжички пресен селски хлебен квас (забъркан преди 4 часа), засилен с 1 чаена лъжичка шипково брашно, малко плодов сок или вода и мед или захар, за да стане гъсто и сладко като боза. Освен това всеки залък на храната да се сдъвква добре.

Забележка. Ако болният страда от набиране на газове в корема, тогава с бъзовия мармалад да взема и по 1 чаена лъжичка прах от изгорен картоф.

Вместо вода, ако дадените отварки са недостатъчни, да пие отварка от ленено семе и смрадлика (листа) - по 1 супена лъжица от двете и 1 чаена лъжичка анасон в 1 л вода на тих огън се варят 10 минути. Като изстине, се прецежда. Пие се топла, защото се пачосва.

III. Два часа след ядене да изпива 1 чашка от 75 г запарка от босилек 80 г, маточина и портокалови кори - по 60 г, глогов цвят, лавандула, липов цвят, риган и хмел (шишарки) по 40 г от всяка. От тази смес 1 супена лъжица и 1 чаена лъжичка дилянка (корени) се запарват с 250 г вряща вода. Кисне цяла нощ и на сутринта се прецежда.

IV. Вечер преди лягане 1-2 вечери подред се прави топла клизма с 1 л чай от лайка - 3 супени лъжици цвят от лайка се запарват с 1 л вряща вода. Кисне захлупено 20 минути и като изстине, се прецежда. След това винаги при запек се прави клизма с 1/2 л от същия чай. Подир нея първата вечер следва парна баня на краката, а след нея сухо увиване за по-бързо изпотяване и разтривка на гръбнака от долу на горе във вид на малки кръгчета с памуче, натопено в камфоров спирт, 2-3 пъти. След разтривката гръбнакът се налага с торбичка, напълнена с пресен селски хлебен квас (забъркан преди 4 часа), засилен с 6 супени лъжици диви кестени, настъргани с корите (при липса на кестени с толкова лъжици пресни корени от полски бъзак, на ситно нарязани и счукани в дървен хаван на кашица), и 3 супени лъжици листа от магданоз, попарени и на ситно нарязани. Едновременно на корема (отпред) се поставя торбичка от тънко хасе, напълнена с топла лапа от прясно зеле, на ситно нарязано и сварено със 100 г прясно мляко (да се сгъсти като лапа от ленено семе), преди поставянето поръсено с 1 супена лъжица захар. Тази лапа може да се замени с компрес от 4 хасени парчета, натопени в топла отварка от трина - 3 супени лъжици трина се запарват с 500 г вряща вода. Вари се още 5 минути и като изстине, се прецежда. На главата се слага цяла „шапка“, напълнена с пресен селски хлебен квас, засилен с 9-12 супени лъжици диви кестени, настъргани с корите (при липса на кестени с толкова пресни корени от полски бъзак), а на сърцето се прави фрикция с хладка вода и оцет наполовина. Лапите се държат цяла нощ или докато досадят на болния. Втората вечер лечението е както първата вечер, но без парна баня на краката и сухо увиване. Ако болният страда от студени крака, вместо парна баня на краката да прави меняваща баня (45оС за 30 секунди, 20°С за 3 секунди - 5 пъти), като се започва с горещата и се свършва с хладката вода.

Важна добавка. Ако пръстите на ръцете и краката са подути, всяка вечер да се увиват с прясна топла извара или пък с листа от кисело зеле. Отгоре се слагат вестник и вълнени бинтове и се държат цяла нощ или докато досадят на болния.

V. Сутрин. Още с отварянето на очите се прави самовнушение с формулата: „Всеки ден във всяко отношение все по-добре и по-добре ми става и в най-скоро време ще оздравея“ (казва се бързо, шепнешком и волево 20 пъти- подробности вж. в том I, „Психолечение“). Следват сух четков масаж на цялото тяло за 5 минути, разтривка на гръбнака с камфоров спирт 1-2 пъти и фрикция на подмишниците, корема и половите органи с хладка вода. След обличането се правят 10-20 дълбоки вдишвания с бавно издишване (подробности вж. в том I, „Домашна гимнастика“). Същите упражнения се правят преди обяд и вечеря. Добре е през целия ден болният да носи в джобовете си диви кестени. Ако страда от горещи крака, добре е през целия ден да носи на гръбнака си мушама от хаваджива, прикрепена с лепенки (рецептата е дадена в том I, „Домашна аптека“).

Неделя. Почивка от всичко - пият се само билките и се пази диетата. При менструация парни бани на краката не се правят.

VI. Лятно време преди обяд от 10 ч до 12 ч болният да облива цялото си тяло със слънчева вода или да прави речна или морска баня с продължителност 5-10 минути, придружена с плуване. След това бързо да се облече и да напусне плажа, защото стоенето на плажа и на слънце е вредно. От18 ч до 19 ч - речна или морска баня с продължителност около 10-30 минути, съчетана с плуване.

Важни добавки:

1. През зимния сезон лапите на гръбнака може да се заменят с мушама от хаваджива. Използва се 15 дни от едната и 15 дни от другата страна и се заменя с нова.

2. Ако на болния постоянно му е студено, добре е да си прави сух четков масаж, както е казано по-горе, преди обяд и вечеря.

3. На слънце, вятър, студ и дъжд без шапка да не ходи.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...