Jump to content

Циклофрения (маниакално-депресивна психоза)


Recommended Posts

Циклофрения (маниакално-депресивна психоза)

Тази психоза протича в две напълно противоположни в колебанието на настроението фази, разделени от периоди на пълно здраве. Жените боледуват повече от мъжете. За възникване на заболяването голямо значение имат наследственото предразположение, а и някои външни фактори: идването на менструация, пубертет, бременност, раждане, климакс, някои инфекциозни заболявания и др.

Признаци. Болестта протича с редуването на две фази с абсолютно противоположни прояви - на повишено настроение и на потиснатост, меланхолия. По време на фазата на меланхолия болните са с понижено настроение, лошо самочувствие, апатия, забавена мисловна дейност и движения. Съзнанието им е запазено, но не могат да спят добре, нямат апетит, често имат сърцебиене, лесно плачат, въздишат, говорят тихо и бавно. Смятат се за много виновни, отказват да ядат, дори правят опит за самоубийство.

След различно дълъг период на възстановяване настъпва другата фаза - маниакалната. Тогава те са с повишено настроение, жизнерадостни, бързи, подвижни. Често са неспокойни, лесно раздразнителни. Мисленето им е винаги ускорено, болните лесно се отклоняват, прескачайки от една мисъл на друга, и затова самата им реч е бърза и има безпорядъчен характер. Често се захващат за различна работа, енергични и неуморими. Присъствието им навсякъде е шумно, крещящо, суетливо и всява безпорядък. С това поведение бързо уморяват околните, без самите те да се чувстват уморени.

Предсказание. Благоприятно в началото на болестта и сериозно в напредналите случаи.

Лечение. Провежда се в болнично заведение. Народната медицина препоръчва общо засилване на организма и укрепване на нервната система. За целта:

I. Сутрин, обед и вечер 20 минути преди ядене болният да взема по 1 бучка захар с 20 капки от следната смес (от аптеката): обикновена валерианова тинктура 20 г, тинктура от глогов цвят 20 г, вода от горчиви бадеми 15 г, камфор на прах 1 г и олио мента (мента на капки) 25 капки.

II. Десет минути след сместа да изпива 1 чашка от 75 г отварка от мимулус (цвят и млади листа), череша (цвят), желтак - скална роза (цвят), трепетлика (цвят и млади листа), червен питомен кестен (листа, цвят и млади издуващи се пъпки) и прищеп - див фасул (цветове) - по 50 г от всяка. От тази смес 2 супени лъжици се запарват с 500 г вряща вода. На тих огън се вари 10 минути и като изстине, се прецежда. Пие се подсладена с мед и лимон по вкус.

Диета. От голяма полза е лечението да започне с неколкодневно гладуване (вж. том I, „Лечение с глад“). След това се препоръчва вегетарианска храна (подробности вж. при „Неврастения“). Освен това полезно е на вечеря болният да изяжда 1-2 чесънчета, а след ядене да взема 1 чаена лъжичка от следната смес: 100 г тиквено семе, обелено и опечено до кафяв цвят, счукано като брашно и разбъркано с 250 г чист пчелен мед, 100 г бъзов мармалад и 50 г прах от яйчени черупки. След това, ако не е склонен към затлъстяване, да взема 2-3 чаени лъжички пресен селски хлебен квас (забъркан преди 4 часа), засилен с 1 чаена лъжичка шипково брашно, малко плодов сок или вода и мед или захар, да стане гъсто и сладко като боза.

Вместо вода, ако дадените отвари са недостатъчни, да пие чай от глогов цвят и лайка - по 50 г от всяка. От тази смес 2 супени лъжици се запарват с 500 г вряща вода. На тих огън се вари 5 минути и като изстине, се прецежда.

III. Два часа след ядене да изпива 1 чашка от 75 г отварка от босилек, върбинка (листа и цвят), комунига, маточина, маруля, жълта иглика, мента пиперита, омайниче, самобайка, страшниче и хмел (шишарки) по 50 г от всяка. От тази смес 3 супени лъжици с прибавка по 1 изравнена чаена лъжичка дилянка (корени) и червена хвойна (зърна) се запарват с 600 г вряща вода. На тих огън се вари 15 минути и като изстине, се прецежда.

IV. Вечер преди лягане 1-2 вечери подред се прави топла клизма с 1 л чай от лайка - 3 супени лъжици се запарват с 1 л вряща вода. Кисне 20 минути и се прецежда. След това винаги при запек се прави клизма с 1/2 л от същия чай. След нея се прави парна баня на главата с чай от лайка с продължителност 5-10 минути или пък парен компрес на пялата глава и тила включително с торбичка от тензух, напълнена с търпимо горещ полусварен ечемик (варен само 10 минути, за да може да се използва 2-3 пъти подред), с продължителност 10-20 минути. Следват гореща баня на краката (45°С за 10 минути) с водата, останала от парната баня на главата, и коремен компрес от 4 парчета, натопени в чай от трина - 3 супени лъжици се запарват с 600 г вряща вода. Вари се 5 минути и като изстине, се прецежда. Едновременно на главата се слага цяла „шапка“ от тънко хасе, напълнена с пресен селски хлебен квас (забъркан преди 4 часа), засилен с 9-12 супени лъжици диви кестени, настъргани с корите (при липса на кестени с толкова супени лъжици пресни корени от полски бъзак, на ситно нарязани и счукани в дървен хаван на кашица), с прибавка и на 10-20 сини сливи (от тези за компот), смачкани без костилките, 1 чаена лъжичка босилек, стрит на прах, 1/2 чаена лъжичка нишадър на прах и 1/2 чаена лъжичка каменарски барут. На носа се слага питка от чист квасец, а отгоре книжка. Държат се цяла нощ или докато много досадят.

Важна добавка. При болки в гръбнака всяка вечер да се прави разтривка от долу на горе във вид на малки кръгчета с памуче, натопено в камфоров спирт, 2-3 пъти и след това да се налага с торбичка, напълнена с пресен селски хлебен квас, засилен с 4-5 супени лъжици листа от магданоз, попарени, изстискани и на сит-но нарязани, и толкова супени лъжици диви кестени, настъргани с корите.

V. Сутрин. Още с отварянето на очите се прави самовнушение с формулата: „Всеки ден във всяко отношение мислите ми стават все по-здрави, по-бодри и оптимистични и в най-скоро време ще оздравея“. Казва се бързо, шепнешком и волево 20 пъти, последвано от фрикция на гърба, подмишниците, корема и половите органи с хладка вода, а на гърба - с отварка от смрадлика: 3 супени лъжици се запарват с 600 г вряща вода. Вари се 10 минути и като изстине, се прецежда. След обличането се правят и 10-20 дълбоки вдишвания с бавно издишване (вж. том I, „Домашна гимнастика“).

През деня при слаба нервна криза на тила да се сложи торбичка, напълнена с хладка лапа от хума, забъркана с вода и оцет наполовина, и да се изпие 1 чашка от 50-75 г чай от лайка (разбъркан с 1 чаена лъжичка захар и 1 житно зърно чист бял тамян, счукан на ситно). Ако болният повръща, да носи в областта на слънчевия възел (под лъжичката) 1/2 глава суров кромид лук, поръсен с камфор на прах на върха на ножа.

Неделя. Почивка от всичко с излет в планината или полето. При менструация горещи бани на краката не се правят.

VI. Лятно време преди обяд от 10 ч до 12 ч цялото тяло да се полива с хладка слънчева вода или болният да прави морска или речна баня за 10-15 минути, придружена с плуване.

Важни добавки:

1. Ако болният има неспокоен сън, винаги да спи в слабо осветена от нощна лампа стая, и то на войнишка възглавница (вж. „Безсъние“).

2. Ако страда от периодична тъга, за отстраняването й пред работната му маса от двете страни да се поставят по 1 торбичка от 50 г сяра на прах.

3. Ако болният се смее ненормално, цялото му тяло да се полее с хладка вода, да се изтрие до сухо и на главата да се сложи „шапка“ със сурови картофи, настъргани на едро и полети с оцет - киснат 20 минути и добре се изстискват.

4. В спалнята му да се поставят 2 саксии с босилек и върбинка, които да полива самият той.

5. Первазите на прозорците и вратите в спалнята му 2 пъти в месеца да се поръсват със син камък.

6. Нощем болният да не спи в тъмна стая, а в слабо осветена, и под възглавницата си да държи 1 глава необелен чесън и 1 торбичка с 10-20 цели диви кестена.

7. Ако болният се противи на лечението, към него да се пристъпи постепенно - например в началото да се започне само с билките и диетата, а след това да се премине към компресите, докато се стигне до цялостното изпълнение.

8. Лятно време от голяма полза за болния е рано сутрин да ходи по росата с боси крака за 3-5 минути, след което хубаво да ги изтрие до сухо и да обуе сухи чорапи.

9. Ако заболяването е съчетано с нередовна менструация, когато наближи времето за появата й, 2 часа след ядене да изпива 1 чашка от 75 г отварка от сплита на червения кромид лук. От сплита се вземат 200 г и в 2 л вода се вари на тих огън, докато остане 1 л отварка. След като изстине, се прецежда, прибавят се 10 г счукан карамфил и 5 г нишадър (от аптеката) и се оставя да поври още 10 минути. Като изстине, се прецежда.

Десет минути след изпиването на тази отварка да изпие отварката от босилек и пр., дадена в точка III.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...