Jump to content

Recommended Posts

Шизофрения

Шизофренията е прогресиращо психическо заболяване, което се среща във всяка възраст и има разнообразни прояви.

Причини. Не са напълно изяснени. Голямо значение има наследствеността. За възникване на заболяването спомагат околната и битовата обстановка, някои инфекции (туберкулоза, чревно възпаление), а и мозъчна травма.

Признаци. Най-характерният признак е прогресиращата промяна в личността на болните - затвореност, отчуждение от хората, странни, необичайни постъпки. Болните стават хладни, безучастни към всичко, апатични и не възприемат нормално околния свят. Мисленето им също е разстроено - разкъсано, несвързано, нелогично. Често мисълта им се прекъсва, отвлечена е и неразбираема, фантастична. По външния си вид болните правят впечатление на автомат с резки движения. Често имат слухови и зрителни халюцинации. Интелектът обаче не е засегнат, съзнанието е запазено, разумът е относително по-малко разстроен; схващането, запомнянето и паметта са незасегнати, като само разсъдителната способност е чувствително ощетена.

Предсказание. Сериозно.

Предпазване. Да се отбягват причините, които го предизвикват, особено женитба с човек, в чийто род е имало душевноболен.

Лечение. Провежда се от лекар-психиатър. Народната медицина препоръчва общо лечение и по начина, изложен за параноя.

.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...