Jump to content

Трескава лудост


Recommended Posts

Трескава лудост

Причини. Понякога при заболявания с висока температура (тиф, възпаление на белия дроб), особено у деца и алкохолици, настъпват промени в психиката, дори замъгляване на съзнанието с различни психични прояви. Това зависи от общото състояние на организма, от неговата нервна система и от силата на болестта.

Признаци. В началото у болния се явява неясно мислене, неспособност да управлява вниманието си, тревожно настроение, неспокоен сън. При повишаване на температурата съзнанието се помрачава, той вижда разни фигури по стената, чува несъществуващи викове, тайнствен разговор, пеене, струва му се, като да го турят в лед или в разтопено желязо или че е станал лек като перушинка и др.

В скоро време болният още може да отличава сънуването от действителността, познава окръжаващите го, но по-късно и това не може да направи. Той живее между лъжливи и бързо сменявани фантастични идеи. Струва му се, че го колят, улавят в плен и той се стреми да избяга, замерва с каквото намери в стаята. Ако болестта продължава, възбудата обикновено намалява и болният изпада в състояние на изтощение. Температурата е висока, пулсът е слаб и бърз, крайниците отслабват и треперят, езикът е пресъхнал, устата миришат. Когато температурата започне да спада, съзнанието се прояснява и лудостта престава.

Колкото температурата е по-висока, толкова и лудуването е по-силно. Някои хора, особено деца, бълнуват и се унасят при малко повишаване на температурата, а други при 40°С са спокойни.

Първа помощ. При силна възбуда на болния да се облече мокра риза, натопена във вода и оцет наполовина, а на главата да се сложи „шапка“ от тензух, напълнена със сурови картофи, настъргани на едро и полети със 100 г оцет - киснат няколко минути, изцеждат се добре и с една „шапка“ от чорап се прикрепят на главата му. След 1-2 часа, ако има нужда, се повтаря.

Лечение. Общо и по начина, изложен за основната болест, която го е предизвикала.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...