Jump to content

Остро безсмислие


Recommended Posts

Остро безсмислие

Причини. Тази болест се явява у хора с лабилна нервна система, у наследствено предразположени и в младата възраст, когато неустойчивостта е твърде голяма. Повод за появата могат да бъдат различни болести, които изтощават организма, като тиф, ревматизъм, възпаление на белия дроб, раждане, помятане, психическо или физическо изтощение, отравяне и др.

Признаци. В началото на заболяването болният усеща от време на време скръб, има натрапчиви мисли, че е в опасност, след това му минава и той пак започва да се държи добре, но скоро пак се повтаря. С напредването на болестта постъпките му стават все по-чудновати, говори несвързано. Настроението му бързо се сменя: ту плаче, ту се смее без причина, дори не помни какво го е накарало да прави това. Заболяването завършва с оздравяване в приблизително половината от случаите.

Лечение. В началото на заболяването на болния е необходимо спокойствие - както физическо, тъй и душевно. Добре е той да се остави на легло, като се отстрани всякакъв повод за възбуждане. Ако има висока температура, да се поставят студени компреси на главата му или пък „шапка“ със сурови картофи, полети с оцет - киснат 20 минути и добре се изстискват. Когато болестта премине в унесено състояние, да не се слагат. В подробности начинът на лечението е същият, както при параноя.

При възстановяването е важно болният да не се изморява. Такива болни да не се извеждат на улицата, додето не са добре оздравели, защото може болестта им да се повтори.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...