Jump to content

Периодично побъркване


Recommended Posts

Периодично побъркване

Причини. От тази болест заболяват хора, наследствено предразположени или понесли удар по главата, а също и децата на пияниците.

Признаци. Заболяването започва обикновено в периода на половото развитие, понякога в първата седмица след оженването или след първото раждане, след помятане, а понякога при прекратяване на половата дейност. При тази болест настъпва такова душевно разстройство, при което се явяват от време на време пристъпи от душевни прояви, например меланхолия, мания, безсмислие или умопобъркване. Понякога те се явяват в определени времена, например веднъж в годината - всяка пролет или всяка есен. Щом се свърши боледуването, болният се поправя до нов пристъп и така продължава с години.

Между пристъпите той може външно да изглежда съвършено здрав, да изпълнява своите задължения, да бъде умен и производителен, но и тогава не е напълно здрав. По време на пристъпа болният има особен характер - избягва хората, търси уединение, има странни прояви, натрапени идеи и е твърде впечатлителен и склонен към афекти.

Ако припадъците се повтарят често, явява се слабоумие.

Предсказание. Сериозно.

Лечение. Провежда се от лекар-психиатър. Народната медицина препоръчва общо лечение и по начина, изложен за параноя. При това между пристъпите болният да води природосъобразен живот и да се храни природосъобразно (вж. том I). Ако това състояние е придружено от някакво друго телесно заболяване, лечението да бъде насочено своевременно към него.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...