Jump to content

БОЛЕСТИ НА ОРГАНИТЕ НА ДВИЖЕНИЕТО. Мускулни болки (миалгия)


Recommended Posts

БОЛЕСТИ НА ОРГАНИТЕ НА ДВИЖЕНИЕТО

Мускулни болки (миалгия)

Заболяването обикновено се появява внезапно и засяга отделен мускул, група от мускули или целия организъм.

Причини. Простуда, грип, ревматизъм, някои нервни болести, мускулна преумора, плоско стъпало и др. Излагането на студено течение, особено при стоене между два срещуположни прозореца, след усилена работа, когато човек е изморен, допринася много в това отношение.

Признаци. Най-често внезапно след простуда или преумора се явяват мускулни болки и слабост, поради което болният не може да движи заболелите части. Понякога болките са много силни и придружени от вцепеняване и схващане на засегнатия мускул. Те се местят - изчезват и се появяват на нови места. Заболяването трае 2-5 дни, след което преминава, понякога болките са по-продължителни и се появяват наново при промяна на времето. Най-често се засягат раменните мускули, шийните, поясните и гръдните.

При миалгия на раменните мускули цялата област на раменете е болезнена, ръцете мъчно се движат. Болките в междуребрените мускули се усилват при кашляне, кихане, силно вдишване, издишването е болезнено. При болки в шийните мускули е болезнено и затруднено движението и обръщането на главата. При лумбаго болният усеща болки в кръста, самото място е доста чувствително, навеждането и завъртането наляво и дясно са болезнени, ограничени.

Предсказание. Боледуването трае няколко дни, но често се повтаря. Има случаи, когато продължава със седмици.

Предпазване. Да се отбягват причините, които го предизвикват, и да се води природосъобразен живот (вж. том I).

Лечение. Общо и по начина, изложен за остър ставен ревматизъм. Поставянето на пиявици (3-6) в областта на болните мускули често дава бързо облекчение (вж. том I). Добре действа и поставянето на сухи вендузи (за 10-15 минути), след което да се прави масаж, съчетан с компрес на корема. При схващане на прасците едновременно с коремния компрес да се обуват и мокри чорапи, натопени в хладка отвара от трина. Добре е болният да се движи повече и ако движението причини изпотяване, тялото да се изтрие и преоблече. Масажите са полезни, но трябва да се правят много внимателно, като преди тях мястото се нагрее с помощта на парен компрес или суха грейка.

Слънчеви бани със зелени листа да се правят през летния сезон, но с последващо сухо увиване, като след препотяването бъдат последвани от коремни бани или компреси.

Ако болката е ограничена, парните компреси може да се заменят с намазване със следната смес: обикновена бакалска хартия се намазва с мед. Върху него се насилва леко синап, счукан на брашно, и така приготвена, сместа се поставя на болното място. Държи се, докато преминат болките.

Вътрешно. Полезно е болният да пие и една от следните отварки:

а) чай от корените на керевиз - нарязват се на парченца и се варят, докато се размекнат, след което отварката се подслажда с мед и се пие сутрин и вечер преди лягане по 1 кафена чашка;

б) чай от листа на коприва и реси от черна топола - по 1 супена лъжица от двете се варят в 1/2 л вода, докато остане наполовина. Отварката се пие три пъти на ден преди ядене, докато болният оздравее.

Диета. В този случай особено добре действа плодолечението с ягоди, грозде, френско грозде и други плодове. Целината трябва да се употребява ежедневно като салата с дървено масло и лимонов сок. Ако поради липса на пресни плодове се употребяват сушени, те трябва предварително да се размекнат във вода. Както суровите, така и сушените плодове трябва добре да се сдъвкват.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...