Jump to content

Мускулен ревматизъм


Recommended Posts

Мускулен ревматизъм

Причини. Грип, остри катари на дихателните пътища, нараняване и контузия на мускулите, пресилване, инфекция.

Признаци. Местни болки, напрегнати мускули, чувствителни при пипане и движение.

Лечение. Общо и според причината, която го е предизвикала.

I. Сутрин, обед и вечер 20 минути преди ядене болният да взема по 1 супена лъжица сироп от алое арборесценс (трионче). От него се вземат 15-20 зелени листа с общо тегло 200 г, махат се бодлите им, смилат се на кашица и се прибавят 50 г корени от ранилист и по 600 г чист пчелен мед и чисто натурално червено вино. Във водна баня на тих огън се вари 1 час. Като изстине, се прецежда през кърпа и се държи на студено, за да не вкисне.

II. Десет минути след сиропа да изпива 1 чашка от 75 г отварка от обикновена коприва (листа), полски хвощ и пача трева - по 100 г, агримония, бял равнец, върбинка (листа и цвят), гръмотрън (корени), дилянка (корени), жълт кантарион, мента пиперита и миризлива теменуга - по 50 г. От тази смес 3 пълни супени лъжици с прибавка на 1 чаена лъжичка резене (семе) се запарват с 600 г вряща вода. Вари се 10 минути и като изстине, се прецежда.

Диета. Същата, както при деформиращ артрит.

Вместо вода, ако дадените отварки са недостатъчни, да пие отварка от широколистен живовляк (листа): 2 супени лъжици в 500 г вода се варят 5 минути. Като изстине, се прецежда.

III. Два часа след ядене при температура и нормална утайка да взема 1 супена лъжица смес от 1 кг чист пчелен мед, 300 г ядки от орехи, 100 г чесънчета, обелени, сварени на пара и смачкани на кашица, и 50 г семе от копър, смляно на брашно.

При нервно или слабо сърце да взема 1 супена лъжица смес от 500 г течна гликоза или мед, 20 зелени листа от индрише с дръжките и 20 ядки от бадеми, счукани в дървен хаван на кашица, 4 месести лимона, смлени на каша заедно с корите, но без семките, по 10 г обикновена валерианова тинктура и тинктура от глогов цвят и 1 супена лъжица канела на прах (от аптеката).

IV. Десет минути след едно от тези средства да изпива 75 г отварка от 5 ореха, счукани с ядките и черупките заедно и вързани в торбичка от тензух, и по 3 супени лъжици корени от обикновена коприва и овес (зърна): в 2 л вода на тих огън се варят 15 минути, след това се добавят и 4 супени лъжици от следната смес: борови връхчета, исландски лишей, бяла черница (листа), спирея, червен кантарион, цикория (листа и клонки) и хмел (шишарки) по 50 г от всяка, и 1 лимон, разрязан на 4 части. Вари се още 15 минути и като изстине, се прецежда и се пие подсладена с мед или сироп по вкус.

Добавка. Ако температурата е по-висока от 37°С, всяка чашка от отварката да се засилва и с по 1 прах от 1 г от следната смес: индийско орехче, нишадър и лимонтозу (от аптеката) по равни части, всички стрити на прах, а индийското орехче настъргано.

V. Вечер преди лягане при запек, даже еднодневен, се прави клизма с 1 л топла вода, последвана от:

а) цяла топла баня (36-37СС за 10-20 минути) с отварка от полски бъзунек (цялата билка с корена, стеблата и листата, но без плодовете, които цапат). Вземат се 7 коренища, нарязват се на ситно и им се прибавя по 1 снопче борови клонки с иглите, мъжка папрат (цялата билка с листата и корена), млади клонки и листа от върбата ракита и по 1 двойна шепа орехови листа и корени от джоджен. В 1 казан с вода се вари 30 минути, снема се от огъня и се засилва със 100 г морска сол и 50 г рафинирана сяра и след 1 час се прецежда. Подир банята се прави сухо увиване с хавлия и 1-2 одеяла и се лежи така 1-2 часа, докато болният се препоти. Или пък:

б) обличане на мокра риза, най-добре бархетна нощница, натопена в същата топла отварка и добре изцедена. След това се прави сухо увиване за 2 часа. Болният се изтрива до сухо, преоблича се и в двата случая ляга да спи с шапка или от сурови картофи, настъргани на ренде и полети със 100 г прясно мляко - киснат 1/2 час и се изцеждат добре, или от зелен лист прясно зеле, леко напръскан от вътрешната страна с малко оцет. При тежко главоболие се слага „шапка“ от тънко хасе, напълнена с пресен селски хлебен квасец (забъркан преди 4 часа), засилен със 7-10 супени лъжици диви кестени, настъргани с корите.

Добавка. Ако болният няма възможност да се лекува с топли бани или пък с мокри ризи, вместо тях да приложи лечението, дадено по-долу за тежка мускулна слабост.

VI. Сутрин. Фрикция с хладка вода на подмишниците, корема и половите органи и сухо изтриване. Болните мускули се разтриват леко със следната настойка: 1 буркан от 1 кг се напълва наполовина с диви кестени, ситно настъргани с корите, прибавят се 2-3 супени лъжици счукани листа от зелен столетник (агава американа) и догоре се заливат с камфоров спирт. Бурканът се завързва с кърпичка и стой на светло място 5 дни, след това се прибавят по 1 чаена лъжичка нафталин, салицил, нишадър и рафинирана сяра (от аптеката) и се оставят още 2 дни, като 3 пъти на ден бурканът се разклаща добре, за да се разтворят прибавките, а накрая се добавят 2 супени лъжици терпентин (от аптеката). Силата на казаните прибавки може да се използва 2 пъти, като се долее нов спирт.

Неделя. Пълна почивка от всичко - пият се само билките и се спазва диетата.

При менструация също пълна почивка.

Самовнушение. Както при подагра.

Важни добавки:

1. Топли бани (или мокри ризи) може да се направят от 40 до 60, докато болният се излекува. При това една и съща отварка може да се използва за 6 бани, като се затопля до казаната температура. Ако болният страда от слабо сърце, баните може да се правят по съвета на лекаря - през ден или през два. Освен това може да се правят през деня вместо вечерта. След като се направят 20 бани, се почива 10 дни и през това време вместо баните и мокрите ризи сутрин и вечер болните места се разтриват леко с дадената настойка. Ако от това болният се почувства по-добре, може да се повтори и даже да се потрети.

2. През време на лечението болният да се пази от простуда и преумора на мускулите и повече да почива.

3. През деня изпотените части на тялото да се изтриват с памуче, натопено в камфоров спирт.

4. Ако по кожата излизат пъпки, да се мажат с чист маслинен зехтин.

5. При по-силни болки (ако няма язва в стомаха или дванадесетопръстника) може да се взема и по 1 аспирин на ден.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...