Jump to content

Изкривяване на шията


Recommended Posts

Изкривяване на шията

Изкривяването на шията се среща доста често в остро и хро-нично състояние.

Причини. Скъсване на шийни мускули при раждане, боледуване на шийните прешлени, поражение на гръдно-ключичните мускули, простуда на шийните мускули, нервни болести, изгаряне на кожата, след оздравяването на която се образува голям ръбец.

Признаци. Главата е наклонена към рамото. Когато това трае по-дълго време, настъпват изменения не само в лицето, но и в гръбначния стълб. Засегнатата страна на лицето става по-малка поради атрофия на частите (меки и твърди), деформира се, става несиметрична. Както шията, така и целият гръбначен стълб се изкривяват.

Лечение. При простуда добре е да се направи парна баня на главата или да се сложат парни компреси за 20-30 минути, последвани от лек масаж на шията. В по-тежки случаи след парната баня на главата да се направи меняваща баня на краката, последвана от масаж на врата и поставяне на коремен компрес, натопен в хладка отварка от трина или във вода. Вратът се налага с торбичка, напълнена с хладък селски хлебен квас или пък с лапа, направена от синапено брашно, сол, царевично или обикновено брашно и оцет (вж. том I, „Синапизми - хардалови лапи“).

Ако изкривяването е вродено или пък се дължи на други неизвестни причини, лечението е общо за засилване на организма.

I. Сутрин, обед и вечер 20 минути преди ядене болният да изпива по 1 чаша от 75 г отварка от 12-те билки за въздействие върху кръвта (вж. том III, книга първа „Еритремия“).

Диета. Същата, както при деформиращ артрит, с добавка след ядене болният да изпива и следната смес: 1 чаена лъжичка бъзов мармалад, 2 чаени лъжички пресен селски хлебен квас (забъркан преди 4 часа), 1 чаена лъжичка шипково брашно, малко вода или плодов сок и чист пчелен мед, за да стане гъсто и сладко като боза.

Вместо вода, ако дадените отварки са недостатъчни, да пие чай от бял равнец - 2 супени лъжици цвят се запарват с 500 г вряща вода. Кисне захлупено 1 час, прецежда се и се пие.

II. Два часа след ядене да изпива 1 чашка от 75 г отварка от агримония, бял равнец, иглика, лайка, радика, репей (корени) и червена хвойна (зърна) по 50 г от всяка. От тази смес 2 супени лъжици се запарват с 500 г вряща вода. Вари се още 15 минути и като изстине, се прецежда.

III. Вечер преди лягане 1-2 вечери подред се прави топла клизма с 1 л чай от лайка - 3 супени лъжици цвят от лайка се запарват с 1 л вряща вода. Кисне захлупено 40 минути и се прецежда. След това при запек се прави клизма с 1/2 л от същия чай. Следват парна баня на главата с чай от лайка с продължителност 7-10 минути, меняваща баня на краката (42оС за 30 секунди, 20°С за 3 секунди - 5 пъти) и масаж на врата в посока от тила към сърцето с помощта на следната смес: чист винен оцет 100 г, чисто дървено масло 50 г и 3 глави (средно големи) чеснов лук, предварително счукани много добре и разбъркани с маслото и оцета. След това гръбнакът се разтрива с памуче, натопено в камфоров спирт, 1-2 пъти и вратът и гръбнакът се налагат с торбичка, напълнена първата вечер с пресен селски хлебен квас, засилен с 10-12 супени лъжици диви кестени, настъргани с корите (при липса на кестени с толкова лъжици пресни корени от полски бъзак и 20 сини сливи, киснали в малко вода, за да набъбнат), и 6 супени лъжици листа от магданоз, попарени, изстискани и на ситно нарязани. Втората вечер - или с топла лапа от прясно смлян синап 14 супени лъжици, сол 14 супени лъжици, царевично брашно или трици 7 супени лъжици и топъл оцет, колкото поеме, за да стане гъста каша, или с топла лапа от пресни зелени листа от полски бъзак, врели 5 минути, изстискани и ситно нарязани, или пък с топла лапа от печен кромид лук, обелен, нарязан, полуизстискан и засилен с 20 сини сливи, смачкани без костилките, леко поръсена с малко царевично брашно или житни трици (за да се отнеме излишната влага на лапата). Отгоре се слагат вестник и стегната фланела. Едновременно се поставя компрес на корема от 4 ката хасени парчета, натопени в хладка отварка от трина (2 супени лъжици в 500 г вода се варят 5 минути; като изстине, се прецежда), а на главата се слага цяла „шапка“ от тензух, напълнена с пресен селски хлебен квас (забъркан преди 4 часа), засилен с 9-12 супени лъжици сурови диви кестени, настъргани с корите. Държат се цяла нощ или докато досадят на болния.

Забележка. През зимата това лечение може да се замени със залепване на врата и гръбнака на т. нар. зимна мушама (рецептата е дадена в том I, „Домашна аптека“).

IV. Сутрин. Още с отварянето на очите се прави самовнушение с формулата: „Всеки ден във всяко отношение все по-добре и по-добре ми става“. Казва се бързо и шепнешком 20 пъти (подробности вж. в том I, „Психолечение“), последвано от фрикция на врата, подмишниците, гърба и корема с хладка вода, обличане и 7-10 дълбоки вдишвания с бавно издишване (вж. том I, „Домашна гимнастика“). През целия ден на врата се носи мушама от хаваджива или пък т. нар. дневна мушама (вж. том I, „Домашна аптека“).

V. Лятно време преди обяд от 10 ч до 12 ч - слънчево-пясъчна баня със зарито до шията в горещия пясък тяло и глава, покрита с чадър или бяла кърпа, за да не слънчаса. След банята цялото тяло се полива с хладка слънчева вода.

При менструация меняваща баня на краката не се прави.

Неделя. Пълна почивка от всичко.

Важни добавки:

1. Лечението изисква постоянство.

2. Ако косата пречи на „шапките“ от кваса, да се остриже.

3. Щом болният почувства подобрение, да започне да прави сутрин и вечер гимнастика - навеждане на главата встрани и напред.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...