Jump to content

Гърчове (спазми) на прасците


Recommended Posts

Гърчове (спазми) на прасците

Спазмите на прасците обикновено продължават кратко време. Те се явяват на често нощно време.

Причини. Голямо напрежение на мускулите на прасците, последица от продължително ходене, танцуване, плуване и др., а също и разстройство на кръвообращението, някои инфекциозни заболявания и др.

Признаци. Кракът в областта на мускулите на прасците болезнено се вдървява. След преминаване на спазмите остава обикновено чувство на натегнатост и умора.

Предпазване. Добре е краката вечер да се поставят по-високо и преди лягане да се правят масажи на прасците (вж. том I, „Масаж“).

Първа помощ. Препоръчва се прасците леко да се разтрият с цялата ръка или да се намажат и разтрият с камфоров спирт.

Същевременно се правят опити да се обтегне кракът или пък второ лице да хване схванатия под митниците, и то откъм гърба, и в това положение да го влачи из стаята няколко минути, докато кракът се отпусне.

Лечение. Общо за засилване на организма. Първите 1-2 вечери подред да се правят на болния топли клизми (38°С), а след това само при запек. Всекидневно сутрин - сух четков масаж на краката до коленете, последван от фрикция на корема и половите органи с хладка вода или от коремна баня (30-25°С за 10-20 минути). Първата вечер се прави меняваща баня на краката, а следващата - масаж на краката (прасците), последван от коремен компрес, съчетан с обуване на мокри чорапи, натопени в хладка отварка от трина (26°С). Един път седмично се прави парна баня на краката, последвана след препотяването от коремен компрес.

Полезна е и всекидневна гимнастика (за 5-10 минути), съчетана с 15-20 дълбоки вдишвания с бавно издишване (вж. том I, „Домашна гимнастика“).

Вътрешно. Болният да пие чай от маточина (1 супена лъжица листа и цвят се попарват с 500 г вряща вода; кисне 1/2 час и се прецежда). Пие се сутрин, обед и вечер преди ядене по 1 винена чаша. Или пък отварка от копър (1 супена лъжица семе от копър се вари 15 минути в 500 г вода, а след това се прецежда). Пие се сутрин, обед и вечер преди ядене по 1 кафена чашка.

Диета. Лека природосъобразна (безмесна) храна с повече плодове и зеленчуци.

Самовнушение. С формулата: „Всеки ден във всяко отношение все по-добре и по-добре ми става.“

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...