Jump to content

Recommended Posts

Артрит

Причини. Дължи се повечето пъти на микроби, които стигат до ставата направо от вън - както при травми, които нарушават целостта на ставата (нараняване и т. н.), така и косвено, т. е. чрез кръвта. Професор Златаров ги отдава още и на неправилен режим на хранене чрез голяма употреба на месо, най-вече на престояло; недостатъчна употреба на зеленчуци и плодове; чрез навика вечер да се яде много и силна храна; при злоупотреба с тлъста храна, алкохолни напитки и тютюн; прекомерна употреба на чай и кафе. А д-р Линосие го отдава и на смущения в действието на жлезите с вътрешна секреция, особено на щитовидната жлеза.

Признаци. Много силни болки, и то при най-слабо допиране или при раздвижване на ставата. Тя отича и се изпълва с течност, която скоро става гнойна. С течение на времето гнойта пробива навън или дълбае по пътя на сухожилията и отива нагоре към бедрото и надолу към прасеца, ако е засегнат, например от коляното. Болният търси най-удобно положение за болната става.

Усложнения. Често в такива случаи имаме пристъпи или на астма, или на подагра, чернодробни или бъбречни колики, мигрена, екзема и т. н.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...