Jump to content

Остро възпаление на ставата (остър артрит)


Recommended Posts

Остро възпаление на ставата

(остър артрит)

Артритът е възпаление на цялата става: костта, хрущяла и обвивките й. Заболяването се среща през всяка възраст и може да протече остро или хронично.

Причини. Те са много и различни: инфекциозни, токсични, травматични и др. Ревматизмът (заболяване с най-тежки усложнения) засяга предимно младата възраст и децата. В напреднала възраст се среща деформиращият артрит, а инфекциозният полиартрит засяга млади и възрастни. Много инфекциозни заболявания дават ставни поражения: туберкулоза, сифилис, дизентерия. При различни гнойни възпалителни процеси в организма също могат да се засегнат ставите.

Признаци. Ставното възпаление протича по различен начин според причината, която го предизвиква. Може да се засегнат една или няколко стави. Обикновено болната става се подува, тя е болезнена и с намалена подвижност. Общото състояние е увредено, температурата се повишава. При неревматичните артрити сърцето не се засяга.

Усложнения. Често процесът става хроничен, засегнатата става се деформира, понякога остава неподвижна.

Предсказание. Сериозно.

Лечение. Насочено е срещу основната причина с антибиотици и специфични средства. Народната медицина препоръчва общо лечение за засилване на организма. В началото на лечението крайникът се повдига и се оставя неподвижен, като се постави в шина (но не в гипс), и то в такова положение, че ако по-късно настъпи анкилоза, болният да може да си служи с него - да не се оставя например кракът да се свие в коляното или пък ръката да бъде изправена в лакътя, защото със свито коляно никой не може да ходи, нито пък с изправена ръка може да си служи така добре, както когато е свита в лакътя.

I. Сутрин, обед и вечер 20 минути преди ядене болният да взема по 1 супена лъжица смес от 500 г гликоза (течна) или пък чист пчелен мед, 20 зелени листа от индрише и 20 ядки от сладки бадеми или пък от кайсии (счукани в дървен хаван на кашица), 4 месести лимона, смлени на машинка за месо заедно с корите, но без семките, по 10 г обикновена валерианова тинктура и тинктура от глогов цвят (от аптеката) и 1 супена лъжица канела на прах.

II. Десет минути след сместа да изпива 1 чашка от 75 г отварка от агримония, бял равнец, гръмотрън (корени), иглика, маточина, мента пиперита, мечо грозде, миризлива теменуга, пача трева и полски хвощ - по 50 г от всяка. От тази смес 3 пълни супени лъжици се запарват с 600 г вряща вода. На тих огън се вари 10 минути и като изстине, се прецежда.

Диета. Вегетарианска храна, млечно-растителна с повече плодове и зеленчуци (винаги измити, защото се пръскат с отровни химикали) или пък обикновена храна без свинско, говеждо, ов-нешко и консервирано месо и риба. Люто, алкохол и тютюн - не! На обяд заедно с другата храна (винаги придружена от салата от кромид лук и листа от магданоз по равни части и по малко друга любима салата с винен оцет, лимон и чист зехтин по вкус) може да изяжда и по 100 г младо месо - агнешко, телешко, птица, или прясна риба. На вечеря безмесна храна: кисело мляко с 1-2 супени лъжици сурова настъргана целина, зеленчукови и тестени ястия и компот с хляб. След ядене да взема и 1-2 чаени лъжички бъзов мармалад с малко мед и след него да изпива 1 чашка от 75 г сок от целина, размесен със сок от ябълки поравно.

Вместо вода, ако дадените отварки са недостатъчни, болният да пие чай от бял равнец или пък отварка от целина - 3 супени лъжици листа и стебла в 500 г вода се варят 10 минути. Като изстине, се прецежда. Пие се подсладена с мед и лимон по вкус.

III. Два часа след ядене да изпива пак 1 чашка отварка (вж. точка II), като в този случай всяка чашка се засилва и с по 1/2 чаена лъжичка лимонов сок.

IV. Вечер преди лягане при запек, даже еднодневен, се прави клизма с 1 л топла вода, последвана от разтривка на целия гръбнак и на болните стави със следната настойка: един буркан за компот (от 1 кг) се напълва до половината с настъргани с корите диви кестени и се долива догоре със спирт за горене. Стои захлупен на слънце или до горяща печка 7 дни. След това се прибавят по 1 чаена лъжичка нишадър на прах, нафталин, салицил и рафинирана сяра и 2 г камфор на прах. В продължение на 2 дни бурканът се обръща по няколко пъти дневно надолу и нагоре, за да се разтворят праховете, и на 10-ия ден се прибавят 2 супени лъжици терпентин (от аптеката). След разтривката болният ляга и спи с бархетна нощница и със стави, увити във фланелени парчета. Едновременно при болки в сърцето то се налага (отпред и отзад) с 2 мушами от хаваджива (20 на 20 см) с тропосани отгоре им 2 парчета от тънък найлон, добре набоцкан с дебела игла, за да диша кожата свободно. На корема (отпред) се слага компрес от 4 хасени парчета, натопени в хладка вода и оцет наполовина или пък в хладка отварка от бял равнец (листа и цвят): 4 супени лъжици се запарват с 1 л вряща вода. Вари се 5 минути и като изстине, се прецежда. Отгоре се слагат сухо хасе и фланелен пояс. При липса на главоболие на главата се слага „шапка“ от зелен лист прясно зеле, леко напръскан от вътрешната страна с малко оцет, а при главоболие - „шапка“, ушита от тънко хасе, напълнена с пресен селски хлебен квасец (забъркан преди 4 часа), засилен със 7-10 супени лъжици диви кестени, настъргани с корите (при липса на кестени с толкова супени лъжици пресни и млади корени от полски бъзак, счукани на каша). Отгоре им се поставя вълнена шапка и така се спи до сутринта.

Забележки:

1. При увеличени, гнойни сливици всяка вечер да им се прави сух масаж с двата палеца - 15 пъти от долния край на ушите към брадата и 15 пъти обратно, а след това да им се сложи като компрес 1 белтък от твърдо сварено яйце, настърган и поръсен с 1 чаена лъжичка пудра захар, или пък ракиен компрес, добре изстискай и поръсен с малко сол. Отгоре се слага фланелен бинт и така се спи.

2. При хроничен запек всяка вечер преди заспиване болният да взема 1 супена лъжица от следната смес: 500 г чист пчелен мед, 30 г майчин лист - шушулки, предварително леко запечени и стрити на брашно (при липса те могат да се заменят с 30 г ревент на прах или пък с кори от зърнастец (франгула), стрити на прах), и 15 г рафинирана сяра (от аптеката). При всяко вземане сместа се разбърква добре, защото се утаява на дъното. Ако от тази смес болният започне да ходи по 2-3 пъти на ден, да намали дозата на 1 чаена лъжичка дневно.

V. Сутрин. Разтривка на сърцето отпред и отзад с памуче, натопено в камфоров спирт, 1-2 пъти, последвана от фрикция на подмишниците, корема и половите органи с хладка вода и сухо изтриване. Ако болният е на легло, 1 час след закуската на болните стави да се поставят торбички от тънко хасе, напълнени с малко от следната смес: 150 г кисело мляко, добре изцедено и разбъркано с по 1 изравнена чаена лъжичка нишадър на прах и рафинирана сяра. При неподвижни, схванати крайници да се налагат с прясна и несолена извара или с филии от прясно несолено сирене. Превързват се с вълнени бинтове и се държат, докато мине болката.

Неделя. Ако няма болки, почивка от всичко. При болки лечението продължава по плана.

Самовнушение. При силни болки с формулата: „Минава, минава“, а при липса на болки с формулата: „Всеки ден във всяко отношение все по-добре и по-добре ми става“ (подробности вж. в том I).

Важни добавки:

1. За да се намалят болките в ставите, добре е болният да носи във всеки джоб на панталоните си по 4 сурови диви кестена и да спи на дюшек, под който са наредени също диви кестени, които не се сменят през цялата година.

2. Болният да следи краката му винаги да са сухи и топли, като за целта през зимата всяка сутрин поръсва табаните на чорапите си със синапено брашно (от аптеката).

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...