Jump to content

Остър ставен ревматизъм


Recommended Posts

Остър ставен ревматизъм

Острият ревматизъм е ставно заболяване, което засяга младите хора - между 10 и 40-годишна възраст.

Причини. Заболяването обикновено настъпва след прекарана инфекция: ангина, грип, скарлатина, болни зъби, болни носни кухини, уши и др. Благоприятстващи причини са студеното и влажното време, лошото облекло и обувки, лошите битови условия, недохранването.

Признаци. Обикновено заболяването започва изведнъж, но може да бъде предшествано от неопределени болки в ставите, леко неразположение или гърлобол с възпаление на сливиците. Понякога има слаби тръпки, последвани от бързо повишаване на температурата. Болките в ставите се засилват много и приковават болния на леглото. Ставите са подути, леко зачервени, силно болезнени при пипане и при най-слабото движение. Болката се мести от става на става, като се засягат големите стави на краката, после на ръцете: коляното, глезенът, рамото, китката, лакътят, а после и по-малките стави. Болестта прескача от една става на друга, като болката бързо намалява, за да се засегне следващата става. След преминаването на острия ревматичен пристъп за около 2-3 седмици болният обикновено се възстановява, но съществува склонност към повторни пристъпи. При това ставите не се деформират, не остават трайни ставни промени.

Усложнения. Най-честото и тежко усложнение е засягането на сърцето - във възпалителния процес участвуват и сърдечните клапи, в резултат на което се оформя порок на сърцето. Острият ревматизъм може да засегне и нервната система (енцефалит, хорея), кожата, да причини плеврит, перитонит и др.

Предсказание. То е добро по отношение на ставите, но е сериозно при увреждане на сърцето.

Предпазване. Може да се постигне чрез водене на природосъобразен живот (вж. том I) и предпазване от простуда, като се обръща своевременно внимание на заболяванията, които са във връзка с ревматичния пристъп.

Лечение. Острият ревматичен пристъп се лекува най-добре в болница или в домашна обстановка от лекар-специалист. От народната медицина се прилага следното:

За намаляване на болките подутите и възпалени стави да се налагат със:

а) мъжка папрат, с която се пълнят торбички и се налагат болните места - държи се до преминаване на болката;

б) лапа от праз лук: 2-3 стръка праз лук се опичат на жар, на-цепват се на две и леко се посипват със ситна захар, след което с топлата лапа се налага болното място и се държи, докато болката премине; сменя се с нова лапа на 6-8 вечери веднъж;

в) зелен столетник (агава американа): със сока му се намазват болните стави, след което се увиват с вълнени кърпи;

г) тесто от хрян, брашно, сол и оцет: хрянът предварително се настъргва на ренде и се размесва с равни части брашно, сол и оцет; с полученото тесто се налагат болните стави в продължение на 2 часа, след това тестото се сваля и се заменя с торбички, напълнени с прясна извара (вж. том I);

д) лапа от чеснов лук и морска сол: 2 части предварително обелен и счукан чесън се разбъркват с 1 част морска сол и с тази смес се налага болното място, докато може да се търпи;

е) мед и негасена вар: намазва се болното място с мед и след това леко се поръсва с прах от негасена вар, увива се с вълнени парчета и се бинтова, като се оставя така 24 часа (след почивка от 3-4 дни същата процедура може да се повтори);

ж) каша от лютиче: необходимото количество прясно лютиче (клонки, листа и цвят) се нарязва на дребно и се счуква добре. С получената каша се налага болното място, след това се покрива с кърпа, а отгоре се превързва и с вълнено парче като компрес. Държи се не повече от 10-15 минути. Ако болният почувства нетърпими болки, може да го махне веднага. Обикновено 1-3 дни след свалянето му на същото място излиза мехур, пълен с жълтеникава течност. Този мехур се пробива с обгоряла игла в най-долния му край. След това се намазва с прясна несолена свинска мас;

з) смес от говежда жлъчка, спирт, морска сол и газ: взема се съдържанието на 2-3 говежди жлъчки и се разбърква с 250 г спирт (75°), 250 г морска сол и 250 г газ. С тази смес (предварително добре разклатена) всяка вечер преди лягане се разтрива болното място, и то така: намазва се 1 път и се чака кожата да попие, след това се намазва втори път и т. н. 4 пъти. След последното намазване болното място се превързва с фланелен бинт.

След оздравяването добре е болният да носи в този джоб, от страната на който е била болката, 3-6 диви кестена, предварително надупчени с по-дебела игла. Кестените да се сменят с нови на всеки 10-20 дни. Всяка сутрин да поръсва стъпалата на чорапите си с прах от сяра, който предпазва от болки, както кестените. Зиме болният да носи вълнени чорапи, а лете - памучни.

До спадане на температурата болният да лежи в леглото си при отворени прозорци и 3-4 пъти през деня да прави по 10-20 дълбоки вдишвания с бавно издишване (вж. том I, „Домашна гимнастика“). Добре е след сваляне на компресите и след изпотяване да прави хладка (25°С) фрикция на цялото тяло.

През време на лечението болният да се пази от умствена и физическа преумора. Той може да напусне леглото само ако в продължение на 8 дни треската му не се повтори. След минаване на острия период може да се лекува с общи масажи, лечебна гимнастика и сух четков масаж.

Полезно за болния е да яде керевиз (целина) като салата с дървено масло и лимон или като чай, или пък като чорба - сваряват се 2 големи глави целина, които се ядат, а чорбата се изпива. Също от голяма полза е преди ядене да изяжда по 1 чинийка салата от магданоз и кромид лук по равни части, а след нея картофи. Картофите се варят с люспите и се дъвчат (без люспите) добре. От плодовете са полезни ябълките, гроздето и боровинките. Като питие се препоръчват плодовият сок, овесената вода и чаят от ябълки или от лайкучка. След обяд и вечеря болният да пие сок от печен лимон. Ако сезонът позволява, може да се подложи и на лечение с ягоди и грозде (вж. том I). Полезна е и умерената употреба на чесън.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...