Jump to content

Хроничен ставен ревматизъм (инфектартрит)


Recommended Posts

Хроничен ставен ревматизъм (инфектартрит)

Хроничният ревматизъм е болест на една или повече стави. Много от хората над 40 години боледуват от него. По-често се среща между тези, които са изложени на студ и влага.

Причини. Същите, както при острия ставен ревматизъм.

Признаци. При тази болест заболяват няколко стави. Болните имат ограничена подвижност и болки, които се появяват при влажно и мъгливо време. Болните стави са слабо зачервени, подути и много болезнени при ходене и движение. Обикновено са засегнати много стави, но не са малко случаите, когато болките са ограничени само в една. Болките са по-силни след почивка, когато болният стане и се опита да ходи. Скоро след това те намаляват и не го смущават до вечерта.

Общото състояние на болния не е засегнато много, но в тежки случаи той отслабва, става блед, нервен, неспокоен, страда от безсъние и т. н.

Усложнения. При дълготраен хроничен ревматизъм се образуват сраствания в ставите, които накрая ги правят неподвижни.

Предпазване. Постига се чрез водене на природосъобразен живот (вж. том I).

Лечение. Общо и по два начина.

Първи начин (облекчително лечение). Дава временни, понякога добри резултати. Може да се приложи със средствата, дадени по-горе при остър ставен ревматизъм, или пък с посочените средства:

1. Опича се една питка и докато е гореща, се разрязва надлъж. След това от вътрешната страна се поръсва с терпентин и се превързва на болните стави, като се държи 2 часа. Болките са големи, излизат мехури, които след 24 часа се пробиват с игла, минала през пламък, и след това се лекуват със сладък мехлем.

2. Настойка от петрол (газ) и цвят от латинки: 200 г петрол и 4-5 супени лъжици цвят от латинки се държат в запушено шише на слънце 40 дни. Сутрин и вечер след измиване с топла вода и сапун болните стави се мажат с настойката, а след като изсъхнат, се увиват с фланелени парчета.

3. Настойка от петрол (газ) и зокум (олеандър): 18 листа от зокум се заливат в шише с 250 г газ. Държат се на слънце или до печката на топло 7-8 дни, като от време на време шишето добре се разклаща. Болните места се мажат с тази настойка през вечер преди лягане, а след като изсъхнат, се увиват с фланела. Ако не мине от една доза, повтаря се и се потретя, докато премине. Помежду две дози се прави седмична почивка.

4. Настойка от цветовете на дивия кестен: 25 г пресни цветове от див кестен се нарязват на малки парченца и се поставят в шише, след това се заливат с 250 г спирт (75°) и се оставят да стоят на слънце в продължение на 3 седмици, след което се прецеждат. С тази настойка се разтриват болезнените ревматични части на тялото.

5. Противоревматична каша: 50 г лютиви арнаутски пиперки (чушки), 200 г чист маслинен зехтин, 50 г корени от пиперки и 1/2 л чисто червено вино се смесват добре и се бъркат, докато стане на каша. След топла баня болните места се мажат с тази каша в продължение на 15-25 дни.

6. Настойка против ревматизъм и лумбаго: 500 г спирт за горене (75°), 4 супени лъжици борови листа (ситно скълцани), 4 супени лъжици листа от коприва (ситно скълцани) и 50 г мравчена киселина (от аптеката) се оставят в едно шише на слънце или при топла печка 7-8 дни. Употребява се както останалите средства, като преди намазването шишето се разклаща добре.

7. Лековита смес против хроничен ревматизъм: по 50 г петрол (газ), свинска несолена мас, нафталин и морска сол се изсипват в шише и се разклащат до пълното им разбиване в една смес. Сутрин и вечер стъпалата се измиват с топла вода и сапун, след което се намазват с тази смес и се сушат до огъня. Сместа може с успех да се комбинира едновременно и с някоя друга.

Втори начин за лечение. То е общо и се провежда по начина, изложен за деформиращ артрит.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...