Jump to content

Деформиращ артрит


Recommended Posts

Деформиращ артрит

Деформиращият артрит е прогресивно възпалително ставно заболяване с хронично протичане, което в тежките форми причинява деформиране на ставите.

Причини. Различни инфекциозни заболявания, като ангина, синузит, възпаление на ушите, зъбни инфекции. Освен тях още и лошите хигиенни условия на живот, влажни квартири, грижи, повреди на някоя става, недостатъчно хранене, а също и наследственост.

Признаци. Среща се по-често при жените във възрастта между 30-50 години. Започва обикновено бавно и неусетно. Първите признаци са болки в ставите при движение и леко подуване. Най-напред заболяват една или две стави - обикновено малките стави на ръцете, после китките, лакътните стави, стъпалата, глезените и коленете. Много често ставите се засягат симетрично. Понякога болките са много слаби и първото нещо, което смущава болния, са не болките, а измененията в ставите. Друг път болките са просто нетърпими, особено нощем. Рядко ставите са зачервени, топли, болезнени при пипане, леко подути. Движенията са ограничени. Заболяването протича на пристъпи и постепенно видът на ставите се изменя и деформира. С течение на години болните стават недъгави, съвсем неподвижни, сковани на легло, отслабват много. Мъжете боледуват по-рядко и по-леко.

Предсказание. Сериозно - болестта обикновено напредва. Веднъж развита напълно, тя се лекува много мъчно. По-леките случаи, лекувани навреме и системно, протичат благоприятно.

Предпазване. Да се води природосъобразен живот (вж. том I).

Лечение. Провежда се от лекар. Народната медицина препоръчва общо засилване на организма.

I. Сутрин 20 минути преди ядене болният да изпива сока на 1 глава целина, от вечерта настъргана и поръсена с 1 пълна супена лъжица пудра захар - кисне захлупена цяла нощ и на сутринта се изстисква през тънка кърпа, засилва се със сока на 1-2 лимона или на 1-2 червени домата и малко мед по вкус.

Забележка. Сокът от целина може да се получи и сутринта с машинка за изстискване и след това да се засили със захар, лимон или доматен сок.

Двадесет минути преди обяд и вечеря да взема и по 1 супена лъжица смес от 500 г чист пчелен мед, 20 зелени листа от индрише с дръжките и пр. (вж. „Остро възпаление на ставите - остър артрит“, точка I).

II. Десет минути след тези средства да изпива 1 чашка от 100 г отварка от пача трева, полски хвощ, синя тинтява и троскот (листа и стебла): по 100 г от всяка, бял равнец (цвят), маточина, мента пиперита, мечо грозде, миризлива теменуга, хмел (шишарки) и цариче - по 50 г от всяка. От тази смес 3 пълни супени лъжици с прибавка на 20 шипки (плод), разрязани на две, и по 1 чаена лъжичка корени от гръмотрън, дилянка и резене (семе) се запарват със 700 г вряща вода. На тих огън се вари 10 минути и като изстине, се прецежда. Пие се, като всяка чашка непременно се засилва с 1/2-1 чаена лъжичка лимонов сок и малко мед по вкус.

Диета. Същата, както при остър артрит. В случая не се препоръчва да се яде много прясно или кисело зеле.

Вместо вода, ако дадените отварки са недостатъчни, да пие отварка от бял равнец (цвят) и листа от целина - по 2 супени лъжици от двете се запарват с 600 г вряща вода. Вари се захлупено 5 минути и като изстине, се прецежда.

III. Два часа след ядене да взема пак 1 изравнена чаена лъжичка смес от мед с индрише и пр. (вж. точка I).

IV. Заедно с нея да изпива и по 1 винена чашка от отварката, дадена в точка II.

V. Вечер преди лягане при запек, даже еднодневен, се прави клизма с 1 л топла вода, последвана от разтривка на гръбнака от долу на горе във вид на малки кръгчета, а също и на всички болни стави с памуче или пък с длан, натопени в следната настойка: 250 г сурови диви кестени, настъргани с корите, и 2-3 супени лъжици зелени листа от столетник (които трябва да бъдат чисто зелени, без никакви бели и жълти ивици) без бодлите, счукани на каша, се заливат в подходящ буркан от 1 л с 500 г спирт за горене и 2 супени лъжици лавандула (листа и цвят). Стои на слънце 7 дни. След това се прибавя по 1 изравнена чаена лъжичка камфор на прах, нишадър на прах, салицил и рафинирана сяра (от аптеката) и се разклаща няколко пъти на ден. След 3 дни се прибавят 3 супени лъжици терпентин (от аптеката) и разтворът е готов. Подир разтривката болните стави се увиват във фланелени парчета, а китките на ръцете се пъхат в ръкавици от тънко хасе, ушити без пръсти, всяка напълнена с по 3 супени лъжици готварска сол и 1 супена лъжица рафинирана сяра (тази смес се сменя веднъж на месеца), или се увиват със сурови зелени листа от обикновена зелка и леко се бинтоват с фланелени бинтове, или пък се разтриват със следната настойка: 200 г несчукано семе от татул се поставя заедно с 20 накъсани на дребно люти арнаутски чушки в 1 л спирт (75°) и се държи в запушен съд на слънце или край печката 7-8 дни, като често се разклаща. След като приеме цвета на коняк, към тази смес се прибавят 50 г камфор на кристали и 50 г сапун на прах и се разбъркват, за да се разтворят. С натопен памук се намазва болното място два-три пъти всяка вечер или пък през вечер, и то преди лягане, като след намазването се увива във вълнени обвивки. Преди новото намазване болното място трябва да се измива с топла вода и сапун. След намазване на болните стави с тази настойка върху тях да не се правят никакви налагания или компреси. За препоръчване е тя да се прилага през вечер, а през вечер да се правят казаните налагания или компреси, съчетани с коремния компрес и другите приложения.

Едновременно коремът (отпред) се налага с компрес от 4 хасени парчета, натопени в топъл чай от бял равнец, а на главата се слага „шапка“, ушита от тънко хасе, напълнена при главоболие с пресен селски хлебен квасец (гъсто забъркан преди 4 часа), засилен със 7-10 супени лъжици диви кестени, настъргани с корите на ситно. При липса на главоболие „шапката“ се пълни със сурови картофи, настъргани на ренде за дюли заедно с корите и полети със 100 г прясно мляко. Киснат 30 минути и се изцеждат добре. Отгоре се нахлузва вълнена шапка и така се спи.

VI. Сутрин. Фрикция с хладка вода на подмишниците, корема и половите органи, сухо изтриване, обличане и 10 дълбоки вдишвания през носа с издишване през устата. Повтарят се преди обяд и вечеря. Ако през деня има болки в ставите, да се увият с компреси във вид на торбички от тънко хасе, напълнени с кисело мляко, добре изцедено и поръсено с нишадър на прах на върха на ножа, и с толкова рафинирана сяра, закрепени с фланелени бинтове. Държат се, докато болката премине.

Неделя. Ако няма криза, почивка от всичко. При нужда лечението продължава.

Самовнушение. Както при остър артрит.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...