Jump to content

Recommended Posts

Полиартрит

Полиартрить1 е хронично прогресиращо възпаление на ставите, което засяга най-работоспособната възраст (20-50 години), при това жените три пъти повече от мъжете.

Причини. Още не са напълно изяснени. Обвиняват се главно стрептококовите инфекции, които чрез зъбите, ушите, жлъчния мехур и пр. предизвикват възпалителни изменения в ставите. Подпомагащи фактори са студът, влагата и др.

Признаци. Началото на болестта може да бъде остро, с висока температура и с бързо развитие на възпалителния процес в много от ставите. По-нататък болестта прогресира и започват деформациите на ставите и подвижността им непрестанно намалява.

Предсказание. Сериозно. Нелекувано навреме и правилно, заболяването завършва с осакатяване на болния.

Лечение. Болнично. Народната медицина прилага общо лечение за засилване на организма.

I. Сутрин, обед и вечер 20 минути преди ядене болният да взема по 1 супена лъжица:

а) сироп от алое арборесценс (трионче): 15-20 зелени листа с тегло 200 г без бодлите се смилат на каша, прибавят се по 400 г чист пчелен мед и чисто натурално червено вино - във водна баня на тих огън се вари 1 час и като изстине, се прецежда през тънка кърпа чрез изстискване и се държи на студено място, за да не вкисне; или:

б) сироп от узрелите зърна на полски бъзунек - 1 стъклен буркан от 5 кг се напълва догоре така: ред зърна с дебелина 2 см, ред ситна захар и т. н. догоре, като най-горният слой е от захар, и то с дебелина 6 см, за да не вкисва. Отгоре се завързва с парче платно. След това се оставя да стои на слънце или на светло място, докато захарта се стопи, и през кърпа чрез изстискване се изцежда и налива в бутилки, завързани с платно, вместо с тапи.

II. Десет минути след сиропа да изпива 1 чашка от 75 г отварка от 7 ореха, счукани с ядките и черупките заедно, по 3 супени лъжици корени от обикновена коприва и цикория и 3 супени лъжици очистен овес (зърна). В 2 л вода на тих огън се варят 20 минути, след това се добавят 4 супени лъжици от следната смес: борови връхчета, бял равнец, исландски лишей, синя тинтява, спирея, росопас и хмел (шишарки) по 50 г от всяка, 1 лимон, разрязан на 4 части, и 2 супени лъжици чист пчелен мед. Вари се още 15 минути и като изстине, се прецежда през тънка кърпа.

Диета. Най-добре е да се започне със суровоядство (вж. том I) така: първите три дни да се вземат само сокове от плодове и зеленчуци, прясно изстискали, и то непосредствено преди консумацията им, в количество 1,5-2 л на ден без хляб и други продукти. Най-добър е смесеният сок от моркови, целина и ябълки по равни части. Вторите три дни се пие същото количество сокове, като сутрин и на обяд се изяжда и една тънка филийка препечен хляб с малко краве масло и 30-50 г орехи, бадеми и лешници, добре сдъвкани. През третите три дни диетата е както през вторите три дни, с прибавка сутрин, на обяд и на вечеря да се взема по малко сметана, мед, орехи и ябълки (предварително добре измити, защото се пръскат с отровни химикали.) Четвъртите три дни диетата е същата, като се прибавят 2 филийки хляб, леко препечени, 50-100 г леко изкиснато сирене, а за вечеря - 300 г кисело мляко с 1-3 супени лъжици ситно настъргана целина. След десетия ден сиренето може да се увеличи на 100-200 г, а бадемите, орехите, лешниците - на повече от 50 г, и това така продължава, докато станат пълни 40 дни от началото. Едва след този режим на хранене се преминава към употреба на вегетарианска храна, като на вечеря се яде само кисело мляко, засилено с 1-3 супени лъжици настъргана целина, и 1-2 парчета препечен хляб. След ядене, ако болният има температура, да взема 1 хинин и 3 дражета витамин С, а след това 1 супена лъжица пресен селски хлебен квасец от бяло брашно (забъркан преди 4-6 часа), разреден с малко подсладена вода.

Вместо вода, ако дадените отварки са недостатъчни, болният да пие отварка от дива шипка - 10 млади клонки без листа, на големина 5 см и дебелина 1/2 см, в 1 л вода се варят 30 минути. Като изстине, се прецежда. Или пък чай от бял равнец (цвят): 2 супени лъжици се запарват с 500 г вряща вода. Кисне захлупено 1 час.

III. Два часа след ядене да взема 1 супена лъжица от следната смес: 1 кг чист пчелен мед, 300 г орехови ядки, смлени на каша, 100 г чесънчета, обелени, сварени на пара и смачкани на каша, и 50 г семе от копър, смляно на каша.

IV. Десет минути след тази смес да изпива 1 чашка от 75 г отварка от обикновена коприва (листа), пача трева, полски хвощ и троскот - по 100 г от всяка, бял равнец, гръмотрън (корени), маточина, мента пиперита, мечо грозде, миризлива теменуга и цариче - по 50 г от всяка. От тази смес 2 пълни супени лъжици и по 1 чаена лъжичка дилянка (корени) и резене (семе) се запарват с 500 г вряща вода. На тих огън се вари 10 минути и като изстине, се прецежда. Пие се, като всяка чашка се подслажда с мед и се прибавя 1/2-1 чаена лъжичка лимонов сок.

Забележка. Ако болният има температура, всяка чашка от тази отварка да се засилва с 1 прах от 1 г от следната смес: индийско орехче, стрито на прах, нишадър и лимонтозу, също на прах, по равни части от всяко.

V. Вечер преди лягане при запек (който в този случай е много вреден, даже и когато е еднодневен) се прави клизма с 1 л топла вода. Вместо клизма болният може да взема по 1 супена лъжица от следната смес: 500 г чист пчелен мед, 30 г майчин лист (шушулки, предварително леко препечени и стрити на прах) и 15 г рафинирана сяра (от аптеката). След това болните стави се налагат:

а) с торбички от марля, напълнени с кисело мляко (предварително добре изцедено през тънка кърпа), засилено с на върха на ножа от следната смес: нафталин, нишадър, салицил, рафинирана сяра на прах и синапено брашно по 1 изравнена чаена лъжичка от всяка; или:

б) с компрес от глина, забъркан с вода и оцет наполовина; или:

в) със студен компрес от 4 парчета, натопени в студена отварка от орехови листа (4 супени лъжици в 1 л вода се варят 10 минути) или във вода и оцет наполовина. Компресите се закрепват с фланелени бинтове.

Едновременно се поставя и компрес на корема от 4 парчета от старо хасе, натопени в оцет и вода наполовина или пък в хладък чай от бял равнец. Отгоре се слагат сухо парче и фланелен пояс. Главата се налага с „шапка“ от сурови картофи, настъргани на едро и залети с 1 кафена чашка оцет или мляко - киснат 1/2 час и хубаво се изстискват. Отгоре се слагат вестник и вълнена шапка. Държат се цяла нощ или докато много досадят.

VI. Сутрин. Още с отваряне на очите се прави самовнушение, последвано от фрикция с хладка вода на подмишниците, корема и половите органи и сухо изтриване.

Два часа след закуска да се поставят отново същите компреси на корема и на болните стави и да се държат 4 часа. Два часа след обяд отново да се поставят същите компреси и да се държат пак 4 часа. Това се прави, докато изчезне възпалението на ставите.

През свободното време болните места може да се налагат и с торбички, напълнени с пресен селски хлебен квасец (забъркан преди 4 часа), засилен за всяко място с по 1 изравнена чаена лъжичка от сместа: нафталин, нишадър, салицил, сяра и синапено брашно (по равно), като едновременно се поставя и коремен компрес. При главоболие се слага „шапка“ от сурови картофи, настъргани на едро и полети с оцет или мляко, както е казано по-горе. Държи се 4-6 часа.

Неделя. Ако няма криза, пълна почивка от всичко с изключение на билките и диетата. При нужда лечението продължава по плана.

Важни добавки:

1. Когато болките в ставите заглъхнат, торбичките с квасеца може да се заменят с подходящи парчета мушама от хаваджива или пък с торбички от тънко хасе, ушити на тегели, по 1 см широки, напълнени със смес от готварска сол и рафинирана сяра в отношение на 3 супени лъжици готварска сол 1 супена лъжица сяра на прах. За пръстите е по-удобно да се пъхват в платнени ръкавици без пръсти, напълнени всяка с по 3 супени лъжици сол и 1 супена лъжица сяра на прах. Сместа се сменя веднъж на 15 дни.

2. При температура, ако няма язва в стомаха, болният може да взема и по 1 аспирин (ацетизал).

3. При рани от залежаване лечението да започне след оздравяване.

4. При болни сливици сутрин и вечер в леглото да им се прави сух масаж с помощта на двата палеца в посока от под ушите към брадата 15 пъти и обратно 15 пъти.

5. Ако болният е много изтощен, да не прилага суровоядството, за да не се влоши болестта му, а направо да премине към вегетарианска храна.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...