Jump to content

Възпаление на тазобедрената става


Recommended Posts

Възпаление на тазобедрената става

Възпалението на тазобедрената става обикновено е хронично и се среща повече при децата и в младата възраст, а много рядко при възрастните.

Причини. Най-честа причина е туберкулозата. Значение имат и ударът, падането върху ставата, някои заразни заболявания и др.

Признаци. Най-напред в ставата се усеща дълбока пресеклива болка, която се увеличава при умора, влага и движение, а намалява при спокойствие. Болките се усещат и в слабината от страната на ставата и в коляното. По-късно болният не може да ходи, държи крака си свит, ставата се измества и тазът постепенно се изкривява. При ходене той го влачи след себе си. Ако възпалението премине в гнойно, болките се увеличават, температурата се повишава и болният е принуден да лежи на легло. Често като последица от боледуването остава неподвижност на ставата или пък скъсяване на крака.

Лечение. Болнично. Народната медицина препоръчва общо лечение за засилване на организма. Ако болестта е на туберкулозна почва, да се лекува самото заболяване. В останалите случаи всекидневно сутрин се прави компрес на болната става най-добре с торбичка, напълнена с търпимо горещ сварен ечемик, за 1/2 час, последван от коремен компрес, натопен в хладка отварка от трина или във вода, съчетан едновременно с поставяне на торбичка, напълнена с хладък селски хлебен квас, откъм страната на тялото, намазана с мед и леко посипана с прах от нишадър, или пък млечен компрес с прясна извара. Държат се 2-3 часа и повече.

На обяд преди ядене лятно време болният да прави слънчева баня със зелени листа на болната става за 20-50 минути, последвана от налагане с торбичка с квасец или с млечен компрес с извара. В останалото време да се повтори казаното за сутринта.

Вечер преди лягане 1-2 вечери подред се прави топла (38°С) клизма най-добре с чай от лайка (след това винаги при запек обикновена клизма), а болната става се налага с топла лапа от сплитката на чесън, трици, оцет и маслинен зехтин. Една сплитка с дължина 15-20 см се попарва с малко вряла вода, за да омекне, след това върху нея се сипва чашка винен оцет да поври и да се размекне по-добре, подир това се прибавя 1 шепа трици и се бърка, докато сместа стане на гъста каша като тесто или лапа. Тази топла лапа се изсипва в тънка торбичка и се поставя на болното място, като предварително торбичката откъм страната на тялото се намазва с малко зехтин и отгоре се превързва като компрес. Налагането може да стане и с торбичка с квасец или пък с млечен компрес с извара, както сутринта. Държат се цяла нощ.

Вътрешно. Да се пие една или две от отварките, дадени за остър ставен ревматизъм. При разрушаване на ябълчената кост се препоръчва болният да взема и яйца с лимон.

Диета. Лека природосъобразна (безмесна) храна с повече плодове, зеленчуци, салати и чер тричав хляб.

Самовнушение. Както при остър ставен ревматизъм.

Добавки:

1. Силните пресекливи болки, които понякога са нетърпими, се отстраняват най-добре чрез поставяне на млечни компреси с прясна извара, които се държат, докато болките преминат, и се сменят на всеки 6 часа.

2. През време на лечението болният крак да се остави неподвижен, като се постави в телена шина или кутия и когато болният е без коремен компрес, да носи мушама за изкълчена става (вж. том I).

3. Масажът и лечебната гимнастика може да ускорят лечението.

4. За лечението на тази болест е необходим помощник, защото изпълнението на приложенията е трудно.

5. След съвет с лекар може да се правят и кални бани в Поморие.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...