Jump to content

Вода в коляното


Recommended Posts

Вода в коляното

Причини. Туберкулоза или последица на удар по коляното, изкълчване, изтегляне на сухожилието, натъртване.

Признаци. В ставната кухина се образува и набира течност, която избутва капачето напред, коляното се подува и деформира. Кожата върху коляното е топла, болният има температура. Свиванията и другите движения са болезнени. След известно време при всмукване на течността описаните явления отслабват или пък процесът напредва и коляното може да остане неподвижно.

Предсказание. Зависи от самото заболяване.

Предпазване. Да се избягват причините, които предизвикват заболяването. При всеки удар или падане пострадалото коляно да се налага с лапа от счукан кромид лук със сол или пък с торбичка, напълнена със селски хлебен квасец (вж. том I). Държат се, докато изчезне всякаква синевина от колянната чашка.

Лечение. Ако е на туберкулозна основа, да се лекува по начина, изложен за туберкулоза на ставите. В останалите случаи лечението е общо.

I. Сутрин, обед и вечер 20 минути преди ядене болният да взема по 1 супена лъжица от следната смес: 600 г гликоза, 300 г лимони (нарязани, изстискали и смлени на машинка за месо с корите, но без семките) и 30 ядки от кайсии или пък от сладки бадеми, счукани в дървен хаван на кашица.

II. Десет минути след сместа да изпива 1 чашка от 75 г отварка от 5 ореха, счукани заедно с черупките, с прибавка по 1 супена лъжица счукано семе от дини, пъпеши и тиква - в 600 г вода ври на тих огън, докато стане 300 г, и веднага се прецежда чрез изстискване.

Диета. Същата, както при деформиращ артрит, с добавка след обяд и вечеря болният да изпива по 1/2 кафена чашка сок от черна ряпа, настъргана 1/2 час преди изпиването, за да не дава оригвания, или да взема по 2-3 чаени лъжички пресен селски хлебен квас (забъркан преди 4 часа), засилен с 1 чаена лъжичка шипково брашно, с малко плодов сок или вода и мед или захар, за да стане гъсто и сладко като боза, или пък по 1-2 супени лъжици кромидово-медено вино - за него се вземат 300 г суров кромид лук, 100 г чист пчелен мед и 600 г чисто бяло натурално вино и се разбъркват заедно, като лукът предварително се нарязва на ситно и пресова. Преди всяка употреба кромидовото вино се разбърква. Пет минути след изпиването му болният да взема и следната смес: 1/4 чаена лъжичка прах от яйчени черупки, 1 чаена лъжичка кафе от фий (уров) и 1 счукана ядка от праскова.

Вместо вода, ако дадените отварки са недостатъчни, да пие отварка от троскот (корени) и полски хвощ - по 1 супена лъжица в 600 г вода на тих огън се вари 20 минути и се прецежда.

III. Два часа след ядене да изпива по 1 кафена чашка отварка от гръмотрън (корени), обикновен здравец, троскот, полски хвощ, ливадник и царевична коса - по 1 супена лъжица, червена хвойна (зърна) 20 г и шипки (плод) 30 зърна - в 1200 г вода се вари на тих огън 20 минути и веднага се прецежда. При пиенето на отварката във всяка чашка се слага с върха на ножа нишадър на прах (от аптеката).

IV. Вечер преди лягане при запек, даже еднодневен, се прави клизма с 1 л топла вода, последвана от парен компрес на болното място (коляното или коленете, глезена, стъпалото, лакътя и пр.) с торбичка, напълнена с търпимо гореща печена морска сол, с продължителност 20 минути. След това ставата се налага първата вечер с торбичка, напълнена с пресен селски хлебен квасец (забъркан преди 4 часа), засилен с 1/4 чаена лъжичка нишадър на прах, от вътрешната страна намазана с мед. Втората вечер се слага топла лапа от печен кромид лук (засилен при печенето с 1 зърно чер пипер), смачкан, полуизстискан и поръсен с 1/2 чаена лъжичка царевично брашно за отнемане на излишната влага на лапата и толкова захар. Третата вечер коляното се налага с пресен селски хлебен квасец, засилен с 2-3 супени лъжици диви кестени, настъргани с корите (при липса на кестени с толкова супени лъжици пресни корени от полски бъзак, ситно нарязани и счукани в дървен хаван на кашица), 1/2 чаена лъжичка нишадър на прах от аптеката. Едновременно при всички случаи налагането се съчетава с компрес на корема (отпред), натопен в топла вода и оцет наполовина, а на малкия мозък се слага торбичка, напълнена с пресен селски хлебен квасец, засилен с 2-3 супени лъжици диви кестени, настъргани с корите (при липса на кестени с толкова лъжици пресни корени от полски бъзак). При тежко главоболие вместо на малкия мозък, на цялата глава се поставя шапка от същия квас, засилен със 7-10 супени лъжици диви кестени, настъргани с корите, или пък с толкова супени лъжици корени от полски бъзак. Държат се цяла нощ или докато досадят на болния.

V. Сутрин. Фрикция с хладка вода на подмишниците, корема и половите органи, последвана от сухо изтриване на същите места. След това, ако болният пази стаята, болната става се превързва с торбичка от тънко хасе, в която равномерно е разстлана топла лапа, приготвена от 3 супени лъжици пресни листа от пелин, леко запържени с 1 лъжица шарлан, или пък с топла лапа от сплита на чесън, сварен с малко вода и 1 супена лъжица трина. След това върху лапата се поставя вълнена превръзка и се носи до вечерта.

Ако болният е принуден да ходи на работа, през целия ден да носи мушама от хаваджива, която изцяло да покрива болната става, върху нея се тропосва парче тънък найлон, добре набоцкан с дебела игла, за да диша кожата, и отгоре вълнен бинт. Носи се 15 дни от едната и 15 дни от другата страна.

Неделя. Почивка от всичко - пият се билките, спазва се диетата и се носи мушамата на болната става.

При менструация меняваща баня на краката не се прави.

Самовнушение. С общата формула (вж. том I).

VI. Лятно време преди обяд от 10 ч до 12 ч на болната става се прави слънчева баня със зелени листа от репей, слънчоглед или тиква с продължителност, докато е приятна, последвана от поливане на ставата с хладка слънчева вода. След това се поставят коремен компрес и една от казаните в точка IV лапи или пък мушама. Компресите се държат около 3 часа, а лапите или мушамите до вечерта.

Важни добавки:

1. За по-бързото оздравяване голямо значение има болният да се пази както от ненадейни удари, така и от много ходене, защото от това се влошава положението на болната става.

2. Ако водата в ставата мъчно се премахва с казаните вече средства, болният заедно с отварката, дадена за два часа след ядене, да взема и по 1/4 изравнена чаена лъжичка нишадър на прах от аптеката. За избягване на лошия вкус на нишадъра след него може да се взема 1 бонбон.

3. При седене или лежане добре е болният крак да бъде приповдигнат на възглавница или столче.

4. Добре е едновременно с налагането на болното коляно на здравото да се поставя обикновен компрес, натопен в хладка вода.

5. При силни болки коляното да се превързва с млечен компрес с извара. След като премине болката, коляното да се налага с една от изброените лапи.

След оздравяването в продължение на 1 година да не се упражнява никакъв спорт, а зимно време да се носи на пострадалото коляно заешка кожа с козината отвътре.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...