Jump to content

Гнойно възпаление на колянната става


Recommended Posts

Гнойно възпаление на колянната става

Причини. Може да се развие при силно действащи отвън вредни влияния, като повреди или счупвания на костите на ставите, разкъсване на сухожилията, проникване на чужди тела в ставите (куршум и др.), процеси на нагнояване в близко лежащите до ставата части на тялото и др.

Признаци. Извънредно силни, въртящи, пронизващи и чукащи болки, подуване на ставата и възпалителна червенина на покривна-та й кожа, повече или по-малко висока температура и пр.

Предсказание. Сериозно.

Лечение. Провежда се от лекар-специалист. Народната медицина препоръчва общо лечение за засилване на организма. За тази цел всекидневно сутрин се прави парен компрес на болната става най-добре с торбичка с горещ полусварен ечемик с продължителност 1/2 час, последван от коремен компрес с хладка отварка от трина или вода, съчетан едновременно с налагане на коляното с торбичка, напълнена с топъл селски хлебен квас или с топла лапа от ленено семе с мляко. Държат се до обяд. Преди обяд, ако е лятно време, се прави слънчева баня със зелени листа на болната става в продължение на 1/2-1 час, последвана от същите приложения, както сутринта. В останалото време приложенията са същите, както сутринта.

Вечер преди лягане 1-2 вечери подред се прави топла клизма (38°С) с чай от лайка (след това винаги при запек такава клизма), последвана през вечер от меняваща баня на краката или от парен компрес, както сутринта, и от същите приложения, както сутринта, и през вечер - парна баня на краката, последвана след препотяването от същите приложения, както сутринта.

Щом гнойта пробие навън, да се приложи лечението, дадено за абсцес. По никакъв начин на възпалената става да не се поставя мехур с лед.

Вътрешно и диета, както при ергенски пъпки (том III, книга трета).

Самовнушение. При болки с формулата: „Минава, минава...“, иначе с общата формула: „Всеки ден във всяко отношение все по-добре и по-добре ми става“.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...