Jump to content

Срастване, неподвижност на ставата (анкилоза)


Recommended Posts

Срастване, неподвижност на ставата (анкилоза)

Причини. Възпаление на ставата (обикновено, гнойно или туберкулозно), тежко нараняване и др.

Признаци. Задебеляване, деформиране и неподвижност на ставата.

Лечение. Необходима е квалифицирана помощ от лекар-ортопед. Народната медицина използва следното лечение:

I. Сутрин, обед и вечер 20 минути преди ядене болният да взема:

а) по 1 зърно чист бял тамян, голямо колкото житно, като не го допира до зъбите, защото разваля глечта, и заедно с него да изпива 1 чашка чай от лайка; или:

б) по 1 супена лъжица от следната настойка: 6 млечни пити от слънчоглед се нарязват на ситно и в подходящ буркан се заливат с 1 л гроздова ракия - кисне на слънце 40 дни.

II. Десет минути след тамяна или настойката да изпива 1 чашка от 75 г отварка от бударица и исландски лишей - по 50 г, полски хвощ 75 г, обикновена коприва (цялата билка с корена) и пача трева - по 150 г. От тази смес 3 супени лъжици се запарват със 700 г вряща вода. На тих огън се вари още 10 минути и като изстине, се прецежда.

Диета. Същата, както при артрит, с добавка след ядене болният да взема по 1 чаена лъжичка бъзов мармалад и след това, ако не е склонен към затлъстяване, да изпие 2-3 чаени лъжички пресен селски хлебен квас (забъркан преди 4 часа), засилен с 1 чаена лъжичка шипково брашно, малко плодов сок или вода и чист пчелен мед или захар, за да стане гъсто и сладко като боза.

Вместо вода, ако дадените отварки са недостатъчни, да пие отварка от агримония, бял равнец, иглика, радика, репей, спирея, целина (листа) и червена хвойна (плодове) по 50 г и лайка (цвят) 80 г. От тази смес 2 супени лъжици се запарват с 500 г вряща вода. На тих огън се вари още 10 минути и като изстине, се прецежда.

III. Два часа след ядене да взема по 1 супена лъжица смес от 500 г гликоза или чист пчелен мед, разбъркан с 3 лимона, смлени на машинка за месо или стрити на ситно ренде заедно с месото и корите, но без семките.

IV. Десет минути след тази смес да изпива 1 чашка от 75 г запарка от гръмотрън и полски хвощ - по 50 г, имел и хмел (шишарки) - по 40 г, бъзов цвят, липов цвят, диви кестени (плод), добриче (плод), полски бъз (корени) и сапунче (корени) по 35 г. От тази смес 2 супени лъжици се запарват с 500 г вряща вода, след това съдът се захлупва и се оставя да кисне цяла нощ, а на сутринта се прецежда.

V. Вечер преди лягане 1 -2 вечери подред се прави топла клизма с 1 л чай от лайка (3 супени лъжици цвят от лайка се запарват с 1 л вряща вода; кисне захлупено 20 минути и се прецежда), а след това винаги при запек - клизма с 1/2 л от същия чай.

При налична анкилоза се поставя парен компрес на засегнатата става с торбичка, напълнена с търпимо горещ полусварен ечемик (варен само 5 минути, за да може да се използва 2-3 пъти подред), с продължителност 20-30 минути. След това ставата се налага първата вечер с топла лапа от печен кромид лук, нарязан, полуизстискан и поръсен с 1 чаена лъжичка царевично брашно, 1 чаена лъжичка ситна захар и 1/2 чаена лъжичка боров катран от аптеката; втората вечер - с торбичка, напълнена с пресен селски хлебен квас (забъркан преди 4 часа), засилен с 1/2 чаена лъжичка рафинирана сяра на прах от аптеката, и третата вечер - с топла лапа от сварената глава на целина, поръсена с 1/2 чаена лъжичка сяра и 1 чаена лъжичка захар, или с топла лапа от печена хума, стрита на прах и замесена с топъл оцет и вода наполовина и засилена с 2-3 супени лъжици пресни корени от полски бъзак, ситно нарязани и счукани в дървен хаван на кашица, и 1/2 чаена лъжичка сяра на прах. Едновременно във всички случаи се поставя и коремен компрес от 4 хасени парчета, натопени в топла отварка от полски хвощ (3 супени лъжици се запарват с 600 г вряща вода; вари се още 5 минути и като изстине, се прецежда), а на малкия мозък се слага торбичка, напълнена с пресен селски хлебен квас, засилен с 2 супени лъжици диви кестени, настъргани с корите. Държат се цяла нощ.

При стара анкилоза лечението е следното:

Първата седмица се прави една от следните процедури:

1. Анкилозираната става се измива с топла вода и сапун, след това се изтрива до сухо и се налага с торбичка, напълнена с търпимо горещ солен пясък (речен или морски - измива се в няколко води, след това се полива със силен солен разтвор: на 1 л вода и 4 супени лъжици морска сол), за около 20-30 минути, последвано от налагане на същата става с торбичка, напълнена с приятно топла лапа от картофи, сварени на пара и смачкани с люспите на пюре, засилена с 1 лъжица газ и 1 чаена лъжичка захар.

2. Анкилозираната става се налага с торбичка, напълнена с търпимо горещ полусварен ечемик, с продължителност 20-30 минути, последвано от меняваща баня на краката (42°С за 30 секунди, 20°С за 3 секунди - 5 пъти). След това същата става леко се намазва с олио или пък с чист маслинен зехтин и се налага с топла смесена лапа, приготвена от настърган хрян 3 супени лъжици, готварска сол 6 супени лъжици, царевично брашно 2 супени лъжици и топъл оцет, колкото поеме, за да стане гъста каша.

3. Анкилозираната става се увива с парче американ, намазано със следната смес: 50 г рафинирана сяра и 2 туби боров вазелин от аптеката се разбъркват добре да стане като мехлем. Едновременно и в трите случая се слага коремен компрес, натопен в топла отварка от полски хвощ, а на малкия мозък - торбичка, напълнена с пресен селски хлебен квас, засилен с 1 супена лъжица диви кестени, настъргани с корите, или пък с толкова супени лъжици пресни корени от полски бъзак, на ситно нарязани и счукани на каша. Държат се цяла нощ или докато досадят на болния.

През втората седмица анкилозираната става се измива с топла вода и сапун или се налага с компреси с търпимо горещ полусварен ечемик, последвани от меняваща баня на краката. След това същите стави, без да се намазват със зехтин или олио, се налагат или с топла лапа от картофи, сварени на пара, смачкани с люспите и разбъркани с 20 г газ (предварително вряла във водна баня 30 минути), подир това изстискани и поръсени с 1/2 чаена лъжичка захар (за да не се вдигнат мехури по кожата), или пък с лапа от печена хума, замесена с оцет и вода (както е казано вече) и засилена с 5-7 супени лъжици пресни корени от полски бъзак, ситно нарязани и счукани в дървен хаван на кашица. Едновременно във всички случаи се слага и коремен компрес, а в областта на малкия мозък - торбичка с квасец, както е казано по-горе. Държат се цяла нощ.

Забележка. Ако от газта излязат мехурчета по кожата, лечението временно се спира и ставите се налагат с млечни компреси с топла прясна извара, които се държат 12 часа, след което се сменят с нови до изчезване на пъпките.

През третата седмица на анкилозираната става се прави парен компрес с търпимо горещ полусварен ечемик или пък на дъното на един меден леген (некалайдисан от двете страни) се поставя дебело хавлиено или вълнено парче, от двете страни натопено в газ и добре изцедено, и се стъпва върху него с двете боси стъпала - така се стои 40-50 минути. След това и в двата случая същата става се налага или с печен кромид лук, смачкан, полуизстискан и поръсен с 1 чаена лъжичка боров катран от аптеката и 1 супена лъжица захар, или пък с пресен селски хлебен квас, засилен с 1/2 чаена лъжичка сяра на прах от аптеката. Едновременно се изпълняват и приложенията, изброени по-горе.

През четвъртата седмица анкилозираната става се измива с топла вода и сапун и след това се разтрива с памуче, натопено в следната настойка: 200 г семе от татул се поставя в подходящо стъкло заедно с 20 ситно накъсани люти (арнаутски) чушки и се залива с 1 л спирт за горене. Шишето се запушва и се държи на слънце или до печката 7-8 дни, като често се разклаща, докато приеме цвета на коняка. След това се прибавят 50 г камфор на прах и 50 г чист домашен или тоалетен сапун, настърган на ситно, и така стои още, докато всичко се разтвори. След намазването болното място се увива с вълнени парчета, докато кожата хубаво попие. След това на същата става се слагат торбички с топла лапа от сварени диви кестени (варят се във вода, докато се сварят, подир което се смачкват на пюре), забъркани с по 1 супена лъжица газ и захар, или с топла смесена лапа от магданоз (листа), кромид лук и невен по равни части, на ситно нарязани и леко запържени с 1 супена лъжица вода и 1 чаена лъжичка олио. След това лапата се изстисква и леко се поръсва с камфор на прах. Едновременно се правят и другите приложения, както по-горе. Държат се цяла нощ.

През петата, шестата, седмата и осмата седмица процедурите са същите както съответно през първата, втората, третата и четвъртата седмица и т. н.

При менструация меняващи бани на краката не се правят.

Неделя. Пълна почивка.

Важна добавка. През зимата лапите успешно могат да се заменят с поставяне на мушама - чист пран американ или хасе се натопява в топъл оцет, след това добре се изстисква и се поръсва с чист бял тамян, счукан на прах, слага се на болното място и с топла ютия се заглажда, докато се залепи добре. Държи се 7-10 дни, след което тя сама пада. Почива се 1-3 дни и се слага нова мушама.

VI. Сутрин. Още с отварянето на очите се прави самовнушение с формулата: „Всеки ден във всяко отношение все по-добре и по-добре ми става“. Казва се бързо, шепнешком и волево 20 пъти (подробности вж. в том I, „Психолечение“), последвано от измиване на болните стави с топла вода.

Ако болният излиза от стаята, да налага анкилозираната става с мушама за шипове (както при артроза) или с кърпичка, намазана с вазелин, и поръсена с малко сяра на прах, или пък с торбичка от тънко хасе, ушита на тегели, от по 1 см широки, напълнени със суха сяра. След обличането се правят и 10-20 дълбоки вдишвания с бавно издишване (вж. том I, „Домашна гимнастика“). Същите упражнения се повтарят преди обяд и вечеря.

Важни добавки:

1. При силни болки анкилозираните стави се намазват със следната смес: 1 глава счукан кромид лук, 1 глава счукан чесън, 1 чаена лъжичка нафталин, 1 чаена лъжичка несолена свинска мас и 1 чаена лъжичка готварска сол, добре разбъркани. След намазването се увиват с вълнено парче и така се стои 24 часа.

2. От голяма полза за болния е и лимонолечението: първия ден се взема 1 лимон, втория ден - 2 лимона, третия ден - 3 лимона. След това лимоните се намаляват с по 1 всеки ден, докато се стигне до 1 лимон и така всичко се повтаря и потретя в продължение на 30 дни. Лимоните се ядат със захар и заедно с тях се пият в указаното време и дадените отварки.

3. През време на лечението болният може да се движи със или без патерици, като внимателно стъпва на болния си крак.

4. Щом болният почувства подобрение, добре е 3-5 пъти на ден със засегнатия крак да прави гимнастика.

Първо упражнение. На пода се търкаля един неоронен царевичен кочан с помощта на стъпалото на болния крак. Прави се до лека умора и след почивка от 10-15 минути се пристъпва към второто упражнение.

Второ упражнение. Ляга се по гръб и се слага една възглавница под самото болно коляно. Така се лежи, като се клати по малко болното коляно под тежестта на тази част на крака, която е извън възглавницата. След като се постои 3-5 минути в това положение, под същото коляно се слагат 2 възглавнички една над друга и така се стои, докато се почувства болка.

Трето упражнение. Шиене на крачна машина до лека умора.

Освен това полезни са и упражненията със сгъване и разгъване на крака по неговата дължина пак до лека умора.

5. Когато състоянието на болния се подобри, той може да прибягва само до тези лапи, които намира за по-добри и по-ефикасни.

6. През лятото освен изложеното лечение може да се правят и слънчеви бани (сутрин между 10 ч и 12 ч) със зарито в горещия пясък до шията тяло и студен компрес на сърцето, а главата запазена на сянка, за да не слънчаса. Лежи се, докато е приятно. След това цялото тяло се полива с хладка слънчева вода. Тази баня замества вечерните парни компреси.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...