Jump to content

Костни шипове (артроза)


Recommended Posts

Костни шипове (артроза)

При това заболяване най-напред се увреждат ставните хрущяли, а по-късно и костите най-вероятно във връзка с възрастта, с нараняване или при смущения в обмяната.

Признаци. Най-често се засягат тазобедрените стави, коленните, гръбначният стълб, глезените, стъпалото. Появяват се болки при движение, при ходене, които са по-силни сутрин и вечер след умора. Нощем и при почивка те се успокояват. Общото състояние на болния е добро.

Предсказание. Заболяването е хронично и намалява трудоспособността на болния.

Лечение. Общо за засилване на организма.

I. Сутрин 30 минути преди ядене болният да изпива:

а) сока на 1 глава целина, от вечерта настъргана и поръсена с 1 супена лъжица пудра захар - кисне захлупена цяла нощ, на сутринта се прецежда чрез изстискване и се засилва със сока на 1 лимон. Или пък:

б) да взема по 1/4 чаена лъжичка рафинирана газ (рафинира се през 2 нови, чисти попивателни хартии) и след нея веднага 1 супена лъжица чист маслинен зехтин, а след това 250 г горещо мляко, подсладено с 4 супени лъжици захар. Пие се 20-25 дни подред.

II. Двадесет минути след едно от тези средства и 10 минути преди обяд и вечеря да изпива 1 чашка от 75 г отварка от пача трева, полски хвощ, троскот и синя тинтява - по 100 г от всяка, бял равнец, иглика, жълт кантарион и маточина - по 50 г. От тази смес 2 пълни супени лъжици с прибавка на 15 шипки, разрязани на две, и по 1 пълна чаена лъжичка ленено семе и червена хвойна (зърна) се запарват с 600 г вряща вода. На тих огън се вари 10 минути и като изстине, се прецежда.

Диета. Същата, както при остър артрит.

Вместо вода, ако дадените отварки са недостатъчни, добре е болният да пие отварка от листата и стеблата на целина (4 супени лъжици в 600 г вода се варят 10 минути) или пък чай от бял равнец (3 супени лъжици цвят се запарват с 600 г вряща вода; захлупена кисне 1-2 часа, след което се прецежда).

III. Два часа след ядене да взема 1 супена лъжица смес от 500 г течна гликоза или чист пчелен мед, 20 зелени листа от индрише и 20 ядки от кайсии или пък от сладки бадеми (счукани в дървен хаван на кашица), 4 месести лимона, смлени с корите, но без семките, по 12 г обикновена валерианова тинктура и тинктура от глогов цвят (от аптеката) и 1 супена лъжица канела на прах.

IV. Десет минути след тази смес да изпива пак 1 чашка отварка (вж. точка II).

V. Вечер преди лягане при запек, даже еднодневен, се прави клизма с 1 л топла вода. След това, ако шиповете са по гръбнака и раменете, се прави една от следните процедури:

1. Разтривка на гръбнака и раменните стави с настойка от 3 цели пресни кокоши яйца, залети в подходящ буркан с оцет, който да ги покрие 1/2 см. Киснат в него 5 дни, за да се разтворят черупките, след това с вилица се изваждат ципите им и се прибавят 200 г терпентин и 2 супени лъжици газ. След като кожата попие настойката, се налага с торбички, напълнени с топла лапа от печен кромид лук, обелен, нарязан, полуизстискан и засилен за целия гръбнак с 4 супени лъжици пудра захар, 1 изравнена супена лъжица рафинирана сяра и 1 чаена лъжичка чист боров катран (от аптеката).

2. Гръбнакът и ставите се налагат с топъл (36°С) пресен селски хлебен квасец (забъркан преди 4 часа), засилен с 1 супена лъжица рафинирана сяра, отгоре се слага бакалска хартия и се облича стегната фланела.

3. Гръбнакът и ставите се покриват със зелен лист от прясно зеле, който кисне в газ в продължение на 6 часа, след това се свива на руло и се изстисква добре. Върху него се слага парче бакалска хартия, бинтова се и така се спи или до сутринта, или докато може да се търпи, и се сваля.

4. Същите места се покриват с мушама за шипове, приготвена от 100 г чист пчелен восък и 50 г олио, които в чист тиган и на тих огън се бъркат, за да поври сместа 10 минути. След това се снема от огъня и в нея се натопява 1 парче изпрано хасе (0,5 на 0,5 м), което непрекъснато се обръща, докато много добре се напои. След това мушамата се изважда, изопва се и докато е гореща, се поръсва най-напред с 1 супена лъжица чист бял тамян, счукан на ситно, а след това и с 1 супена лъжица пудра захар. Сгъва се на 4 парчета и отново се потапя в тигана, за да се намокри и попие изцяло тамяна и захарта навсякъде, подир което се изважда и опъва, за да изсъхне. От тази мушама се отрязва необходимото парче, затопля се на огъня и се превързва на болното място. Същата мушама може да се употребява в продължение на 14 дни подред. Едновременно във всички случаи се прави и коремен компрес от 4 хасени парчета, натопени в топла отварка от бял равнец (3 супени лъжици листа и цвят се запарват с 600 г вряща вода и се варят 5 минути; като изстине, се прецежда), а отгоре се слагат сухо хасено парче и вълнен пояс. Главата се налага с „шапка“ от зелен лист прясно зеле, леко напръскан от вътрешната страна с малко оцет, а отгоре се слага вълнена шапка. Стъпалата се разтриват със синапов спирт. Мушамата и „шапката“ се държат цяла нощ или докато досадят.

Ако шиповете са в тазобедрените стави, коленете, стъпалата или петите, се прави локална гореща баня (40оС за 15 минути). В първия и втория случай най-добре е седяща баня, а в останалите случаи - до над глезените с пепелива вода, орехови листа и морска сол в пропорция на 1 двойна шепа дървена пепел по 1 шепа орехови листа и морска сол.

Приготовление: Пепелта заедно с ореховите листа и солта в 5 л вода се вари 30 минути, оставя се пепелта да се утаи, а чистата отварка се отлива в друг съд и докато е топла, се засилва с 1-2 супени лъжици нафталин. Може да се направят 20-30 такива бани, последвани от сухо изтриване и налагане на шиповете с една от лапите или с мушамата, дадена за гръбнака, или пък с подходящо парче пран американ, натопено в топъл оцет, добре изстискано и поръсено с малко чист бял тамян. Отгоре се слагат вестник и вълнен бинт. Петата се налага с топла лапа от праз лук (бялата му част), сварен с малко вода и засилен с 1 чаена лъжичка захар и 1/2 лъжичка сяра, а отгоре - вестник и бинт. Едновременно във всички случаи се правят и другите приложения, както е казано по-горе.

При главоболие на главата се слага „шапка“ от пресен селски хлебен квасец, засилен с 9-10 супени лъжици диви кестени или пък с млади корени от полски бъзунек, на ситно счукани с корите. Държат се цяла нощ.

VI. Сутрин. Фрикция на подмишниците, корема и половите органи с хладка вода, сухо изтриване и налагане на болните места с подходящи парчета от казаната вече мушама, като преди поставянето й болните места се намазват леко с олио.

Неделя. При липса на криза - пълна почивка от всичко. При нужда лечението продължава.

При менструация гореща баня на краката не се прави.

Самовнушение. Както при артрит.

Важна добавка. Много е полезно сутрин, обед и вечер преди ядене да се ходи за 1-3 минути на „четири крака“ като мечка (вж. том I, „Домашна гимнастика“).

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...