Jump to content

Бехтерева болест


Recommended Posts

Бехтерева болест

Заболяването се среща предимно у мъжете, и то в младата възраст - между 20 и 40 години. Протича бавно и постепенно довежда до неподвижност на гръбначния стълб.

Причини. Причините за това нерядко страдание са неизвестни. То се среща след някои заболявания - гонорея, туберкулоза.

Значение имат и смущенията в дейността на жлезите с вътрешна секреция, травмите и др.

Признаци. Болестта започва с различни по сила болки в гърба, по-често в кръста. Болките са по-силни сутрин, а през нощта се успокояват. Засилват се при движение, кашлица, кихане. Постепенно движенията, подвижността на гръбначния стълб се сковават, болният не може да се навежда и да се обръща, прегърбва се напред и се движи като споен. Изобщо тази болест се развива и протича много бавно, с години, и води до инвалидност.

Предсказание. Сериозно.

Лечение. То е трудно и се провежда от лекар. Народната медицина препоръчва общо лечение за засилване на организма.

I. Сутрин, обед и вечер 20 минути преди ядене болният да взема по 1 зърно, на големина колкото царевично, чиста борова смола или по 1 зърно, на големина колкото житно, чист бял тамян - понеже разваля глечта на зъбите, при вземането му да се слага върху езика по-далеч от зъбите.

II. Заедно със смолата или тамяна да изпива 1 чашка от 75 г отварка от обикновена коприва (листа), пача трева, полски хвощ и троскот - по 100 г, бял равнец, гръмотрън (корени), мента пипе-рита, мечо грозде, миризлива теменуга, сапунче (корени) и цариче - по 50 г. От тази смес 2 пълни супени лъжици с 1 чаена лъжичка резене се запарват с 500 г вряща вода и на тих огън се варят 10 минути. Като изстине, се прецежда. При пиенето всяка чашка да се засилва с 1/2-1 чаена лъжичка лимонов сок и мед по вкус.

Диета. Същата, както при подагра.

Вместо вода, ако дадените отварки са недостатъчни, болният да пие отварка от целина (1 малка глава, разрязана на 2 части с листата и стъблата, в 1 л вода се вари 30 минути и като изстине, се прецежда) или чай от бял равнец - листа и цвят (2 супени лъжици се запарват с 500 г вряща вода; кисне захлупено 1 час).

III. Два часа след ядене да взема 1 чаена лъжичка от следната смес: 500 г чист пчелен мед и 15 г рафинирана сяра от аптеката.

IV. Десет минути след тази смес да изпива 1 чашка от 75 г отварка от 5 ореха, счукани с ядките и черупките заедно и вързани в марличка - в 1600 г вода се варят 15 минути. След това се добавят 4 супени лъжици от следната смес: борови връхчета, исландски лишей, спирея, листа от черница и росопас - по 50 г от всяка, и 1 лимон, разрязан на 4 части. Вари се още 15 минути и като изстине, се прецежда през тънка кърпа чрез изстискване. Пие се подсладена с мед или сироп.

V. Вечер преди лягане при запек, даже еднодневен, се прави клизма с 1 л топла вода, последвана в понеделник и четвъртък от парен компрес на гръбнака с торбичка от тънко хасе, дълга според дължината на гръбнака и широка 20 см, напълнена с търпимо горещ полусварен ечемик (варен само 10 минути, за да може да се използва 2 вечери подред). Лежи се върху него 10-20 минути. След това гръбнакът се изтрива и се налага с торбичка от същото хасе с широчина 12 см, напълнена с пресен селски хлебен квасец (забъркан преди 4 часа), засилен с 9 супени лъжици диви кестени, настъргани на ситно и поръсени с 1 изравнена супена лъжица рафинирана сяра на прах и 1 изравнена чаена лъжичка нишадър на прах.

Вторник и петък гръбнакът се разтрива във вид на малки кръгчета от долу на горе с пръсти, натопени в камфоров спирт, 2-3 пъти и се налага с топла лапа от печен кромид лук, обелен, нарязан, полуизстискан и засилен с 3 супени лъжици пудра захар, 1 супена лъжица рафинирана сяра на прах, 1 чаена лъжичка нишадър на прах от аптеката и малко препечено царевично брашно за отнемане на излишната влага на лапата.

Сряда и събота гръбнакът се налага с торбичка от същото хасе, широка 12 см, ушита на тегели перпендикулярни на гръбнака, широки 1 см и напълнени със следната приятно топла смес: на 3 супени лъжици сол 1 супена лъжица рафинирана сяра и 1 чаена лъжичка нишадър на прах. Отгоре се облича стегната фланелка. Едновременно във всички случаи се слага компрес на корема (отпред), натопен в топъл чай от бял равнец, отгоре сухо хасено парче и вълнен пояс, а на главата - „шапка“ от селски хлебен квасец, засилен със 7-9 супени лъжици диви кестени, настъргани с корите, и отгоре вълнена шапка. Държат се цяла нощ.

VI. Сутрин. Още с отварянето на очите се прави самовнушение (вж. „Подагра“), последвано от фрикция с хладка вода на подмишниците, корема и половите органи и сухо изтриване. След това гръбнакът се разтрива със следната настойка: 3 цели пресни кокоши яйца се заливат в подходящ буркан с винен оцет да се покрият с около 1/2 см, киснат 4 денонощия, за да се разтопят черупките им, след което се разбъркват с вилица, изваждат се ципите им и се прибавят 100 г терпентин и 1 супена лъжица газ. Когато кожата попие всичко, облича се фланелка.

Неделя. Ако няма криза, почивка от всичко. При нужда се прави същата разтривка с настойката.

Важни добавки:

1. При силни болки в гръбнака или ставите, ако болният няма язва в стомаха, може да взема дневно и по 1 аспирин (ацетизал).

2. Лапите от квасец и печен лук може да се използват две вечери подред, като през деня се държат на студено (в хладилник) и вечер се затоплят, а квасецът преди използването му се засилва с 1-2 супени лъжици нов квасец за нова ферментация.

3. Полезно е и лимонолечението (вж. том I), стига болният да не страда от язва в стомаха. Прилага се по следния начин: първия ден се взема 1 лимон, втория ден - 2, третия ден - 3, четвъртия ден - 2, петия ден - 1, шестия ден - 2, седмия ден и нататък - по 1, докато се изпие сокът на 30 лимона.

4. След оздравяването добре е болният да направи и 20 цели топли минерални бани със сярна вода, но с температура не по-висока от 37°С.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...