Jump to content

Деформираща остеопороза


Recommended Posts

Деформираща остеопороза

Причини. Разреждане на костното вещество поради по-усилено всмукване или недостатъчно образуване на нова костна тъкан, което може да бъде частично или общо. Причините могат да бъдат различни: нарушение в общата или местната обмяна, гладуване, авитаминози, диабет, дълъг постелен режим, туберкулоза, менопауза и др.

Признаци. Болки в засегнатите кости (по-често крайниците), спонтанно счупване, различни изкривявания на костите.

Предсказание. Сериозно.

Лечение. Провежда се от лекар. Народната медицина препоръчва общо засилване на организма.

I. Сутрин, обед и вечер 20 минути преди ядене болният да взема по 1 пълна чаена лъжичка сироп от зелени орехчета.

Приготовление: 40 орехчета, на големина колкото лешник, в 2 л вода на тих огън се варят 30 минути. След това се прибавят 10 зърна карамфил и по 500 г чист пчелен мед и ситна захар и се варят още 10 минути. При всяко вземане на сиропа се взема и по 1 сварено орехче.

II. Десет минути след сиропа да изпива 1 чашка от 75 г отварка от босилек (листа и цвят) и бяла черница (листа) - по 100 г, агримония, борови връхчета, гръцка коприва, жълт кантарион, широколистен живовляк (листа), исландски лишей, орехови листа, спирея и росопас - по 50 г от всяка. От тази смес 2 супени лъжици се запарват с 500 г вряща вода. На тих огън се вари 15 минути и като изстине, се прецежда. Пие се подсладена с мед и лимон по вкус.

Диета. Болният трябва да се храни пълноценно с повече белтъчини, мазнини, витамини, калций - сирене, мляко, яйца, моркови, лимони, портокали. Сутрин на закуска да изяжда парче ръжен хляб и да изпива 1 чаша от следната отварка: 3 супени лъжици овес (зърна), 2 супени лъжици корени от гръмотрън, 25 шипки, разрязани на две, и 1 лимон, разрязан на 4 части - в 1200 г вода се варят, докато зърната се разпукат. Като изстине, се прецежда през кърпа чрез изстискване. На обяд заедно с другата храна, винаги придружена със салата от кромид лук с листа от магданоз по равни части и с друга любима салата с винен оцет и олио по вкус, може да изяжда и 50-100 г младо месо - агнешко, телешко, птица или прясна риба. За десерт - плодове, сухи сладкиши и торти. На вечеря - или сутрешната закуска, или пюре от зеленчук в компот от сини сливи с ръжен хляб.

Вместо вода, ако дадените отварки са недостатъчни, болният да пие запарка от шипки: 30 шипки, счукани в дървен хаван на кашица, и корите от 1 лимон се запарват с 600 г вряща вода и се варят захлупени 10 минути. Като изстине, се прецежда през тънка кърпа и се засилва с 1 супена лъжица сода бикарбонат. Пие се подсладена с мед или захар.

III. Два часа след ядене да взема 1 супена лъжица смес от 500 г гликоза или чист пчелен мед, 25 зелени листа от индрише и 25 ядки от кайсии, счукани на кашица, 4 месести лимона, разрязани, изстискани и смлени на машинка за месо с корите, но без семките, по 12 г обикновена валерианова тинктура в тинктура от глогов цвят (от аптеката) и 1 пълна супена лъжица канела на прах.

IV. Десет минути след тази смес да изпива и 1 чашка от 75 г отварка от 3 супени лъжици ечемик (зърна) и 3 супени лъжици корени от магданоз - в 2 л вода се варят 20 минути, след това се прибавят по 2 супени лъжици лайка (цвят), лешникови листа и царевични коси и по 1 чаена лъжичка семе от диня, магданоз, пъпеш и лен, счукано на ситно. Вари се още 10 минути и веднага се прецежда. При пиенето на тази отварка всяка чашка да се засилва с 1/4 изравнена чаена лъжичка нишадър на прах от аптеката.

V. Вечер преди лягане при запек, даже еднодневен, се прави топла клизма с 500 г вода, последвана от разтривка на гръбнака от долу на горе във вид на малки кръгчета с памуче, натопено в камфоров спирт, 1-2 пъти и налагане областта на бъбреците с торбичка от тънко хасе, напълнена с топла лапа от пресен селски хлебен квасец (забъркан преди 4 часа), засилен с 10 маслини, счукани на ситно с костилките, и толкова сини сливи (от тези за компот), счукани без костилките. На корема (отпред) се слага компрес от 4 хасени парчета, натопени в топла отварка от орехови листа (5 листа в 600 г вода се варят 5 минути; като изстине, се прецежда и се засилва с 1 изравнена супена лъжица сода бикарбонат). Отгоре се слагат сухо хасено парче и вълнен пояс, а на главата - „шапка“ от тензух, напълнена със същия квасец, засилен със 7-10 супени лъжици диви кестени, настъргани с корите (при липса на кестени с толкова лъжици пресни и млади корени от полски бъзунек, ситно нарязани и счукани на каша). Държат се цяла нощ.

Забележка. Ако болният страда от запек, преди заспиване да изяжда 2-3 смокини, които от сутринта са киснали в хладка вода.

VI. Сутрин. Самовнушение (вж. том I), последвано от фрикция с хладка вода на подмишниците, корема и половите органи и сухо изтриване. През целия ден в областта на бъбреците се носи мушама от хаваджива (25 на 15 см) с тропосан отгоре й тънък найлон, добре набоцкан с дебела игла, за да диша кожата свободно. Носи се 15 дни от едната и 15 дни от другата страна и се заменя с нова.

Неделя. Ако няма криза, пълна почивка от всичко. При нужда лечението продължава.

Важни добавки:

1. Тази болест се лекува мъчно, затова са необходими постоянство и точно изпълнение на лечението при спазване на природосъобразния начин на живот - рано ставане, рано лягане, ежедневни разходки на чист въздух поне за 2 часа (подробности вж. в том I).

2. Квасецът за шапките и лапите може да се използва две вечери подред, като през деня се държи на студено, а вечер се затопля и подсилва с 2-3 супени лъжици нов квасец за нова ферментация.

3. При силни болки в кръста добре е обедната и вечерната храна да се поръсва с по 1/4 чаена лъжичка смлени черупки от яйца.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...