Jump to content

Плоско стъпало


Recommended Posts

Плоско стъпало

Плоското стъпало се среща по-често между млади хора.

Причини. Постоянно стоене на крака, продължителна маршировка, носене на големи тежести и др.

Признаци. Болки, особено в предната част на стъпалото (най-вече в малките пръсти) и глезените, които са подути, и то след дълго ходене или стоене. Често пъти плоското стъпало причинява болки не само в ставите на краката, но много пъти дава болки в прасците, коленете, бедрените стави и кръста. Затова именно хора, които имат плоски стъпала, лесно се уморяват и често страдат от болки в краката.

Предпазване. Щом се забележи, че стъпалото започва да губи дъгообразната си форма, то се масажира всеки ден по начина, изложен по-долу.

Лечение. Народната медицина препоръчва краката да почиват по-често и повече и да се набавят удобни обувки - широки в пръстите, а токът да бъде малко по-висок от вътрешната му страна, за да бяга стъпалото малко навън. Още по-добре е да се набавят от ортопедичен кабинет специални подложки за обувките - правят се винаги по мярка. При ходене върховете на обувките да гледат право напред и даже малко навътре.

I. Сутрин, обед и вечер 20 минути преди ядене болният да взема по 1 чаена лъжичка смес от 500 г чист пчелен мед, 20 г прах от яйчени черупки (предварително врели 5 минути за дезинфекция) и 20 г рафинирана сяра от аптеката. Преди вземането да се разбърква добре, защото се утаява на дъното.

II. Десет минути след сместа да изпива 1 чашка от 75 г отварка от 5 ореха, счукани с ядките и черупките заедно, и по 2 супени лъжици корени от обикновена коприва и очистен овес. В 2 л вода на тих огън се варят 15 минути, след това се добавят по 1 супена лъжица борови връхчета, жълт кантарион, жълт равнец и исландски лишей и 1 лимон, разрязан на 4 части. Вари се още 15 минути и като изстине, се прецежда през тънка кърпа и се пие подсладена с мед или сироп.

Диета. Както при остър артрит.

III. Два часа след ядене да изпива пак 1 чашка отварка (вж. точка II).

IV. Вечер преди лягане при запек, даже еднодневен, се прави клизма с 250-500 г топла вода, последвана:

а) от топла баня на стъпалата (З6оС за 10-20 минути) с отварка от дъбови кори: 20 пълни супени лъжици на ситно нарязани кори в 5 л вода на тих огън се варят 30 минути; прецежда се и се засилва с 1 супена лъжица нафталин. Или:

б) от топла баня (З6оС за 10-20 минути) с пепелива вода: 1 двойна шепа чиста дървена пепел в 5 л вода се вари 30 минути, след това се снема от огъня и след като се избистри добре, водата се отлива в друг съд и в нея се добавя една шепа орехови листа. Вари се още 10 минути, снема се от огъня, прибавят се 4 супени лъжици морска сол и 1 супена лъжица формалин от аптеката.

След банята краката се изтриват до сухо и стъпалата се обвиват първата вечер с торбички от тензух, напълнени с хладък пресен селски квасец (забъркан преди 4 часа и засилен за всяко стъпало с 1/4-1/2 чаена лъжичка печена стипца), а втората вечер с кърпи, намазани със смес от един пакет тютюн (серт), счукан на прах и разбъркан със 150 г пчелен мед, или пък с торбички, напълнени с тесто, приготвено от средата на стар типов хляб, разрязан и поръсен с 1 изравнена чаена лъжичка нишадър на прах от аптеката, след това напръскан с топъл оцет и гъсто замесен. Подир това и в двата случая стъпалата се увиват с вестник и се превързват с широк бинт. Едновременно се поставя коремен компрес, натопен в хладък чай от бял равнец: 2 супени лъжици в 500 г вода се варят 5 минути, отгоре се слагат сухо хасено парче и вълнен пояс. Държат се цяла нощ.

Забележка. Ако едното или и двете стъпала са изкривени, изцяло се обвиват с казаните торбички, като квасецът се засилва за всяко стъпало с по 2-4 супени лъжици диви кестени, настъргани с корите, а върху торбичките се поставят шини от тънка мукава, наподобяващи обувките, и се закрепват с фланелени бинтове.

V. Сутрин. Фрикция на корема, подмишниците, половите органи и стъпалата с хладка вода, последвана от сухо изтриване. След това се прави лечебна гимнастика на стъпалата и краката с продължителност 3 до 5 минути.

Първо упражнение. От легнало на пода хоризонтално положение, прибрани крака и изпънати на пода ръце, се приповдигат двата крака, изпънати, на около 20 см от пода и в два такта се повдигат петите нагоре и се свалят надолу, като се движат целите стъпала напред и назад до лека умора.

Второ упражнение. От същото положение се приповдига вътрешният край на стъпалото нагоре и се сваля навътре и надолу в два такта до лека умора.

Трето упражнение. Ходи се на пръсти с изправено тяло по войнишки, с ръце на кръста и палци, допрени един до друг, и с прилепени колена до лека умора.

Четвърто упражнение. Ходи се на външния край на стъпалата при същото положение на краката и ръцете (вж. трето упражнение), но без допиране на коленете до лека умора. При всички тези упражнения краката да са извърнати малко навътре.

Пето упражнение. От войнишки стоеж (вж. трето упражнение) се повдига лявото коляно възможно по-високо срещу гърдите със стъпало, изтеглено право към пода, като се следи тялото да не се навежда напред, след това се отпуска кракът надолу и се повдига дясното коляно в такт едно-две до лека умора.

Шесто упражнение. Качване и слизане по стълба с малки скачания, които винаги се правят леко и на пръсти до лека умора.

Важни добавки:

1. Докато се заздравят мускулите на стъпалата, ако се чувстват при ходенето силни болки в стъпалата, непременно да се повдигнат токовете на обувките с 2-3 см (според възрастта на болния), с което се облекчава ходенето и болките намаляват.

2. При изкривени стъпала болният през деня да увива стъпалата си с мушама от хаваджива, която се използва 15 дни от едната и 15 дни от другата страна, а отгоре им се обуват тънки чорапи. Освен това през целия ден да се носят не половинки, а непременно цели обувки с по-високи токове и да не се вдигат тежки предмети.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...