Jump to content

Горещи стъпала


Recommended Posts

Горещи стъпала

Причини. Нервно разстройство, намалена способност за изпотяване, смущения в обмяната на веществата и др.

Признаци. Нетърпима горещина (парене) в стъпалата на краката, тъй че болният предпочита да е бос или по чехли вместо с обувки. Понякога на стъпалата излизат и плюски.

Лечение. Всекидневно сутрин се прави четков масаж на цялото тяло за 5 минути, последван от фрикция на корема и половите органи с хладка вода. След обличането се прави гореща баня на стъпалата до глезените (39-40°С за 10 минути), след което те се потапят в студена вода (20°С), изтриват се и се намазват с гроздова ракия.

Преди обяд лятно време се прави слънчева баня със зелени листа на цялото тяло за 20-30 минути, последвана от поливане със слънчева вода или пък от речна (морска) баня. В останалото време при желание и възможност се прави коремна баня (30-25°С за 10-20 минути).

Преди вечеря 1-2 вечери подред се прави топла клизма (38°С) най-добре с чай от лайка, а след това само при запек. Преди лягане през вечер се прави парна баня на стъпалата или на краката, последвана след препотяването от фрикция на цялото тяло с хладка вода, а след нея от коремен компрес и обуване на мокри чорапи, натопени в хладка отварка от трина или вода. Едновременно тилът се налага с торбичка, напълнена с хладък селски хлебен квас (вж. том I). През вечер се прави меняваща баня на краката, последвана от същия коремен компрес, мокри чорапи и торбичка с квас на тила, както по-горе.

Добавка. В тежки случаи всяка вечер да се прави и разтривка на гръбнака от долу на горе във вид на малки кръгчета с памуче, натопено в камфоров спирт, 2-3 пъти и налагане с торбичка, напълнена с пресен селски хлебен квасец, засилен с 4 супени лъжици листа от магданоз, попарени с вряща вода да омекнат, добре изстискат* и ситно нарязани. Отгоре се облича стегната фланелка и така се спи.

Вътрешно. Добре е да се пие отварката от 12-те билки, както при „Еритремия“.

Диета. Същата, както при остър артрит.

Самовнушение. С общата формула: „Всеки ден във всяко отношение все по-добре и по-добре ми става.“

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...