Jump to content

Схванат крак или ръка


Recommended Posts

Схванат крак или ръка

Причини. Простуда, лош удар, смазване, заболяване на мускулите или на нервите и др.

Признаци. Силни болки в крака (ръката), а понякога и в двата. Те са схванати подобно на парализирани.

Предсказание. В повечето случаи е благоприятно.

Лечение. Ако е от смазване или лош удар, както при натъртване. В останалите случаи е общо.

Всекидневно сутрин се правят парни или меняващи бани на краката или на ръцете, последвани от масаж (в посока на сърцето) с чист маслинен зехтин, сварен с жълт кантарион (вж. „Язва на стомаха“, том III, книга първа), или с чист зехтин, сварен с чесън, и от коремен компрес с отварка от трина или с вода, съчетан с млечен компрес на болните крака (ръце) с топло сурово мляко или пък с обуване на мокри чорапи, натопени в отварка от трина или още по-добре от плаун (горски мъх). Държат се 2-3 часа.

На обяд преди ядене при желание и възможност се повтаря казаното за сутринта. Вечер преди лягане 1-2 вечери подред се прави топла клизма (38°С) най-добре с чай от лайка, а след това само при запек, последвана от казаното за сутринта или пък от половин или цяла топла баня с отвара от плаун (вари се 10-20 минути). Добре е болният крак (ръка) да се налага и с едно от следните народни средства:

1. Гореща и недопечена погача (хляб без квас). Разрязва се през средата и се намазва добре с чист боров катран. Щом погачата засъхне, да се замени с нова, намазана пак с катран.

2. Топла лапа от печен кромид лук със сапун: 1 кг кромид лук заедно с люспите се нарязва на ситно и със 150 г доброкачествен сапун за пране се вари и бърка да стане лапа.

3. Топла лапа от лук и газ: 1 кг лук, на ситно нарязан, и 1/2 кг газ (петрол) се поставят в дълбока тенджера на тих огън не да врят, а само бавно да се изпаряват газта и излишната вода на лука, докато всичко стане на лапа. Лапите се намазват на платно и с тях се увива болният крак (ръка), който, така увит, стои цяла нощ. На сутринта от последната лапа често се появяват мехури, които се лекуват по начина, изложен за лечение на рани.

При упорити случаи след сутрешната парна или меняваща баня пострадалият крак (ръка) да се разтрие (масажира) с малко рибено масло (от аптеката) и отгоре да се увие с мушама за схванат крак (ръка). Тя се приготовлява и употребява по същия начин, както и мушамата за изкълчена става (вж. том I).

Вътрешно. Да се пие отварка от горчица, градински чай и чубрица или една от отварките за „пречистване“ на кръвта (том I).

Диета. Лека природосъобразна (безмесна) храна с повече плодове, без алкохол и тютюн.

Самовнушение. При болки с формулата: „Минава, минава...“, иначе с формулата: „Всеки ден във всяко отношение все по-добре и по-добре ми става“ (вж. том I, „Психолечение“).

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...