Jump to content

Студени крака или ръце


Recommended Posts

Студени крака или ръце

Причини. Смущения в обмяната на веществата, нервни смущения, лоша хигиена на краката, носене на тесни обувки и чорапи, малокръвие, болно сърце, плоско стъпало и др.

Признаци. Постоянно студени ръце или крака. Страдащите от студени крака често ходят и по малка нужда.

Предсказание. Повечето пъти благоприятно.

Предпазване. Да се води природосъобразен живот (вж. том I)

Лечение. Общо, за да се усили кръвообращението. За целта болният 1-2 вечери подред да си направи топла клизма (38оС) най-добре с чай от лайка. След това при запек, даже еднодневен, винаги клизма с 500 г вода. Седмично веднъж се прави парна баня на краката, след препотяването последвана от фрикция на цялото тяло с хладка вода и след нея от коремен компрес с отварка от трина. Всекидневно сутрин след ставане, ако краката са студени, да им се прави сух четков масаж до над коленете, като се търкат с кесия или четка, потопени в студена вода (20°С). След това стъпалата се удрят с мокра студена кърпа няколко пъти. Може да се прави и така: едната сутрин - удряне на стъпалата, другата сутрин - студено измиване. След обуването да се направят и 7-10 дълбоки вдишвания с бавно издишване (вж. том I, „Домашна гимнастика“), които да се повтарят преди обяд и вечер.

На обяд преди ядене лятно време да се направи слънчева баня на цялото тяло за 20-30 минути,последвана от поливане със слънчева вода или от речна (морска) баня. В останалото време при желание и възможност да се направи коремна баня (30-25оС за 10-20 минути). Вечер преди лягане през вечер се правят меняващи бани на краката (ръцете), последвани от коремен компрес, натопен в хладка отварка от трина, и през вечер - парна баня на стъпалата (ръцете), последвана от същия коремен компрес. Едновременно се обуват мокри чорапи, натопени в хладък оцет и вода по равни части.

Необходими са ежедневни разходки или игра на чист въздух за 2 часа и ако времето и условията позволяват, да се съчетаят с ходене с боси крака, което е отлично средство за каляване и затопляне на краката. Ходенето с боси крака може да се практикува не само в полето, но и в стаята. Ако от него се почувства изстиване на стъпалата, те да се разтрият силно едно о друго (вж. том I).

Да се носят широки обувки и чорапи от тънка мека вълна. Полезни са и гимнастическите упражнения - навеждане на тялото и изпъване на пръстите на краката, последвани от дълбоко дишане и ходене с боси крака. Болният никога да не си ляга със студени крака. Ако няма възможност да направи меняваща баня на краката, да ги загрее с топла тухла, шише с топла вода или като ги търка със суха четка за загряване. Зимно време болният да посипва чорапите и ръкавиците си отвътре с малко смлян синап - държи топло.

Вътрешно. Чай от горчивче - 1 супена лъжица се попарва с 500 г вряща вода, кисне 1 час и се прецежда. Пие се сутрин, обед и вечер преди ядене по 1 чашка. Или пък една от отварките за „пречистване“ на кръвта по избор (вж. том I).

Диета. Лека природосъобразна безмесна храна с повече плодове, орехи, зеленчуци, салати и чер тричав хляб. От голяма полза е и лечението с глад (вж. том I).

Самовнушение. С общата формула: „Всеки ден във всяко отношение все по-добре и по-добре ми става.“

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...