Jump to content

Възпаление на венеца на нокътя


Recommended Posts

Възпаление на венеца на нокътя

Причини. Нараняване на пръста, ниско изрязване или откъсване на кожицата в основата на нокътя и др.

Признаци. Зачервяване, подуване и болки в основата на нокътя, след 2-3 дни се образува гной, която дълбае под нокътя. Болният има силни болки в пръста, треска и се чувства отпаднал.

Предсказание. Сериозно, защото може да доведе до дълбоко нагнояване, ако навреме не се вземат мерки.

Лечение. Провежда се от лекар-хирург. В самото начало на заболяването е достатъчно сутрин, обед и вечер болното място да се налага с памуче, натопено в спирт и след това сгрято на огъня. Яви ли се обаче признак за нагнояване, лечението е местно и общо.

I. Сутрин, обед и вечер 15 минути преди ядене болният да изпива 1 чашка от 75 г (за деца според възрастта) отварка от ленено брашно, индрише и ябълка (по-добре кисела). Една пълна супена лъжица ленено брашно, 3 листа от индрише заедно с дръжките и 1 кисела ябълка, разрязана на 2 части, в 500 г вода на тих огън се варят 15 минути. Като изстине, се прецежда.

Диета. Същата, както при остър артрит, с добавка след обяд и вечеря болният да взема по 1 чаена лъжичка бъзов мармалад с 1/4 чаена лъжичка прах от счукани черупки от яйца и след това, ако не е склонен към затлъстяване, да изпие 3 чаени лъжички пресен селски хлебен квас (забъркан преди 4 часа), засилен с 1 лъжичка шипково брашно, малко плодов сок, сок от моркови или пък вода и чист пчелен мед или захар, да стане гъсто и сладко като боза.

Вместо вода, ако дадените отварки са недостатъчни, да пие чай от бял равнец (цвят): 2 супени лъжици се запарват с 500 г вряща вода, кисне 1 час и се прецежда.

II. Два часа след ядене да изпива 1 чашка от 75 г (за деца наполовина) отварка от агримония, синя тинтява, червен и жълт кантарион, широколистен живовляк (листа), жълт равнец, мента пиперита и мащерка - по 50 г от всяка. От тази смес 2 пълни супени лъжици се запарват с 500 г вряща вода. На тих огън се вари още 5 минути и като изстине, се прецежда.

III. Вечер преди лягане 1-2 вечери подред се прави топла клизма с 1 л чай от лайка (3 супени лъжици се запарват с 1 л вряща вода, кисне 20 минути и се прецежда), а след това само при запек клизма с 500 г от същия чай.

При възпаление на венеца на нокътя се прави топла баня (39°С за 10 минути) на китките на ръцете с отварка от слез и лайка - 4 супени лъжици слез в 1 л вода се варят 5 минути, след това в същата отварка се изсипват още 4 супени лъжици лайка (цвят). Като клокне 3 пъти, се снема от огъня, а като изстине, се прецежда през цедка. След това ръцете се изтриват до сухо, като всеки пръст внимателно се изтрива отвътре навън към нокътя. На корема се слага компрес от 4 хасени парчета, натопени в хладка вода и оцет наполовина, отгоре се слагат вестник и вълнен пояс, а възпалените венци на ноктите се превързват с марличка, намазана с домашен мехлем, приготвен от 1 пресен жълтък и 1 чаена лъжичка чист маслинен зехтин - разбиват се до гъстотата на майонеза и след това на тих огън се бъркат до сгъстяване като мехлем, без да завират. Държат се до сутринта.

При загниване на нокътя, а също и при ноктояд, се прави гореща баня (42оС за 10-20 минути) на китките и ръцете до лактите и на стъпалата до глезените с вода, засилена с 5 супени лъжици сода бикарбонат на 1 леген вода, или пък с отварка от смрадлика - 10 супени лъжици листа в 3 л вода на тих огън се варят 10 минути. Като изстине, се прецежда. След това пръстите се изтриват по казания вече начин и се превързват, като им се нахлузват ръкавици без пръсти, напълнени с пресен селски хлебен квас (забъркан преди 4 часа), засилен с 1 супена лъжица диви кестени, настъргани с корите, 5 сини сливи от тези за компот, киснали в малко вода да набъбнат и смачкани с костилките, и 1 чаена лъжичка захар.

Освен това болните пръсти може да се превързват 2 пъти дневно (сутрин и вечер) с топло варено тесто, забъркано с чист маслинен зехтин и поръсено с малко пудра захар. Тестото се забърква вместо с топла вода с чист топъл маслинен зехтин и малко пудра захар. След това се взема 1 клечка и на нея се поставя къс от тестото, което се топва във вряла вода за 1-2-3 секунди 2 до 5 пъти и като поизстине, се употребява. Налагането може да стане и с топла лапа от средата на бял хляб, киснала в топло червено вино, след което се изстисква добре и се употребява, или с марличка от 2-3 парчета, намазани с домашен мехлем, приготвен от 1 пресен жълтък от кокоше яйце, 1 супена лъжица бяло брашно, 1 супена лъжица чист пчелен мед и 1 чаена лъжичка чист маслинен зехтин или рибено масло, или пък прясно краве масло - бърка се на тих огън, докато се сгъсти като мехлем, без да завира. Добре действат и сладкият мехлем, приготвен по начина, даден за цирей (слепок), и стопената зайча мас.

Още по-добра е мушамичката, приготвена от хаваджива (корени) 10 г и стопена козя лой 30 г. В чист съд се разтопява лойта и в нея се изсипва хавадживата, счукана много добре и пресята през ситно сито. Бърка се на огъня, докато се махне пяната. След това в нея се натопява парче американ, дълго 30 см и широко 10 см, и с дървена лъжица се мачка и обръща, докато попие цялата смес. Подир това мушамичката се изопва да изсъхне. От нея се нарязват парчета с големина, достатъчна да се направи напръстник, който добре да покрие болния нокът и възпалената му тъкан, затопля се и се нахлузва на болния нокът. След това върху целия пръст се нахлузва торбичка, приготвена от хасе във вид на пръст от ръкавица, напълнена с чист пресен селски хлебен квас. Накрая във всички случаи се поставя и коремен компрес, натопен в хладка отварка от трина. Държат се цяла нощ.

Забележка. Мушамичките се слагат едната вечер от едната, а другата вечер от другата страна. При подвиг нокът на крака се прави гореща баня на стъпалата до глезените (40°С за 20-30 минути) със сапунена вода, изтриване до сухо и налагане на пострадалия нокът: палецът с ПОДБИТИЯ НОКЪТ се пъхва в дупката на една издълбана глава кромид лук, напълнена със захар и опечена, или пък се превързва с топла лапа от печен кромид лук, нарязан, полуизстискан и поръсен с малко захар.

IV. Сутрин. Още с отварянето на очите по-възрастните от 15 години да си правят самовнушение с формулата: „Всеки ден състоянието ми се подобрява и в най-скоро време ще оздравея“. Казва се бързо и волево 20 пъти (подробности вж. в том I, „Лечение с внушение“ и „Лечение със самовнушение“), а след това се прави фрикция на подмишниците, корема и половите органи с хладка вода и след обличането 10 дълбоки вдишвания с бавно издишване (вж. том I, „Домашна гимнастика“). Същите упражнения се повтарят преди обяд и вечеря. Превръзките се държат до вечерта.

Неделя. Ако няма криза, почивка от всичко. При нужда лечението продължава.

Важни добавки:

1. Ръцете да се мият само с отварка от трина или с отварка от слез и лайка, но не и с вода.

2. Жените при работа с вода да ползват гумени ръкавици (продават се в аптеките).

3. Строго да се спазват и съветите за ноктите, дадени в том I („Народна козметика“).

4. Нокти, които имат затвърдели кожички, да не се изрязват с ножички или ножче, а да се намаляват само с пила за нокти.

5. Ако под кожата се появи гной, да се изреже кожичката с чисти ножички, след което пръстът да се превърже с чиста марля, натопена в чай от слез и лайка или в борова вода или намазана със сладък мехлем.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...