Jump to content

Подвит нокът на палеца на стъпалото


Recommended Posts

Подвит нокът на палеца на стъпалото

Причини. Тесни, къси или пък много широки обувки, дълбоко и неправилно изрязване на ноктите.

Признаци. В началото се усеща лека болка и се забелязва малка червенина във вътрешния край на големия пръст. Постепенно меките части на пръста отичат, закриват ъгъла на нокътя, има горещина и болка, особено при ходене. Възпалената тъкан отделя и гной, която често издава много неприятен дъх. Понякога се възпалява цялото легло на нокътя, възпаляват се и лимфните съдове на целия крак. При подвиването болката бива понякога силна, щото болният, освен че не може да ходи, но усеща болка при допиране на пръста с чорапа.

Предпазване. Навременно и правилно изрязване на нокътя, да се употребяват удобни обувки с широки върхове.

Лечение. Ако нокътят е малко подвиг, достатъчно е болният да обуе по-широки обувки и да не изрязва на дъга ноктите си, особено ъглите им.

Ако нокътят е повече подвит, изисква се болният да не ходи, а да си направи гореща баня на стъпалото (45°С за 20-30 минути), за да се размекнат ноктите, след което да изреже тази част от нокътя. Или пък сутрин и вечер да се изправя подвитата част на нокътя, като се поставя между месото и нокътя едно късче марля, намазана с боров вазелин. Ако има възпаление, да се слагат студени (20°С) компреси.

При хронично и гнойно възпаление на врасналия в месото нокът много помага стилната, която се употребява по два начина. Първи: стрива се на прах и с този прах се посипва раната. Втори: прави се стипцова вода (1/2 чаена лъжичка стипца на 250 г преварена вода) и се употребява за измиване на раната, която се налага с местни компресчета, натопени в същата вода. В по-тежки случаи да се приложи лечението, дадено за възпаление на венеца на нокътя.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...