Jump to content

Смазан нокът. Ноктояд


Recommended Posts

Смазан нокът

Причини. Удар, смазване.

Признаци. Посиняване на нокътя, придружено от силни болки.

Лечение. За да се избегне падането на нокътя, веднага да се превърже със счукан кромид лук и сол или пък с хладък селски хлебен квасец, засилен със смес от кромид лук и сол. Ако при все това нокътят падне, тогава, за да израсте новият нокът прав, а не крив или на вълни, мястото на падналия нокът се превързва с топъл восък (като напръстник) и се държи, докато израсне нов и прав нокът.

Ноктояд

Ноктоядът е възпаление на меките части около нокътя и под него.

Причини. Отравяне с живак, набиване, удряне, убождане, смазване или нараняване на пръста с нечисти предмети, а понякога се дължи и на заболяване на самия нокът.

Признаци. В началото се усеща сърбеж, после кожата почервенява, мястото затвърдява, боли, отича, набира се гной, смесена с кръв. Болният се чувства зле, не му се яде, езикът му е обложен, има треска и се чувства общо отпаднал. Възпалението понякога обхваща няколко пръста наведнъж или един след друг. Болестта е лека, когато възпалението е само в повърхностните части на кожата, но е опасна, ако е надълбоко в костта.

Предсказание. Сериозно. Възпалението трае дълго и завършва с падане да нокътя, но може да отиде по-дълбоко и да засегне костта на пръста.

Лечение. В леки случаи сутрин и вечер се правят горещи бани (50°С за 15-20 минути) на пръста с обикновена вода или още по-добре с чай от слез, последвани от хладък компрес (30°С), натопен в борова вода (от аптеката). Това често предотвратява нагнояването. Болният крайник да се държи нависоко с помощта на триъгълна връзка. В напреднали случаи да се търси помощта на лекар-хирург. Народната медицина цели общо засилване на организма.

Ако ноктоядът не се дължи на гъбички, да се приложи казаното за възпаление на нокътя с добавка сутрин, обед и вечер 20 минути преди ядене болният да взема по 1 чаена лъжичка смес от 250 г чист пчелен мед, добре разбъркан с 10 г рафинирана сяра, и 10 минути след това да изпива поредната отварка, дадена в плана.

Ако ноктоядът се дължи на гъбички, да се приложи следното:

I. Сутрин, обед и вечер 10 минути преди ядене болният да изпива по 1 чашка от 75 г отварка от агримония, върбинка (листа и цвят), широколистен живовляк (листа), къпина (листа), невен (листа и цвят), пипериче и полски хвощ - по равни части. От тази смес 3 пълни супени лъжици се запарват с 600 г вряща вода. На тих огън се вари 10 минути и като изстине, се прецежда.

Диета. Както при остро възпаление на ставите (артрит). Вместо вода, ако дадените отварки са недостатъчни, да пие чай от бял равнец - 2 супени лъжици цвят се запарват с 500 г вряща вода. Кисне захлупено 1 час и се прецежда.

II. Два часа след ядене да изпива пак 1 чашка отварка (вж. точка I).

III. Вечер преди лягане при запек, даже еднодневен, се прави клизма с 500 г топла вода, последвана от гореща баня (40СС за 10 минути) на ръцете или краката (в зависимост от това кои нокти са засегнати) с отварка от смрадлика (листа): 4 супени лъжици в 1 л вода се варят 10 минути и като се свали от огъня, се засилва с 1 супена лъжица салицил от аптеката. С една и съща отварка се правят 3-6 бани, като вечер се подгрява до казаната температура. Подир банята засегнатите нокти се изтриват и се намазват с па-муче, натопено в смес от 100 г аптекарски спирт (45°) и салицил 10 г. След като намазаното място изсъхне, засегнатите нокти се увиват с люспи от печен кромид лук със захар (пече се като ябълки със захар) и леко се бинтоват.

IV. Сутрин. Ако има възможност, добре е болният да повтори банята. Иначе само се намазват ноктите с дадената смес, и то с помощта на памуче, увито върху клечка.

Неделя. Пълна почивка от всичко. При менструация горещи бани на краката не се правят.

Важни добавки:

1. Всички нечисти работи, които се извършват с ръцете, като миене на съдове, пране и т. н., да се правят само с помощта на гумени ръкавици, които се продават по аптеките.

2. Когато започнат да растат нови нокти, вечер да се налагат с топли пластинки от чист пчелен восък, за да бъдат гладки и красиви.

3. Ако ноктоядът е засегнал пръстите на ръцете и по тях има пръстени, те веднага да се свалят, додето възпалението не се е усилило.

4. Ако се е образувал гнойник, трябва да се лекува от хирург.

5. Ако възпалението е по-дълбоко, особено помагат топлите налагания (лапи) с полски хвощ.

Самовнушение. Както при възпаление на нокътния корен.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...