Jump to content

Разтегляне на сухожилието


Recommended Posts

Разтегляне на сухожилието

Изтегляне на сухожилието най-често става на пръстите, особено на палеца и ахилесовото сухожилие (на петата).

Причини. Обикновено става от удар, лошо падане или скачане и поради извънредно голямо натоварване (например у дърводелци), у пешеходците се изтегля ахилесовото сухожилие на петата от много ходене, у музикантите (цигулари, виолончелисти, пианисти и т. н.) най-често сухожилието на пръстите.

Признаци. Мястото на изтегленото сухожилие в началото не изменя външния си вид, но скоро подпухва и при всяко движение болният чувства силна болка и хрущене в засегнатото място.

Предсказание. В началото благоприятно, но при усложнение е сериозно.

Предпазване. Да се избягва преумората на крайниците, с които най-много се работи.

Лечение. Преди всичко е необходимо повреденият крайник да лежи спокойно в хоризонтално положение и при това малко приповдигнат.

А. Първа помощ при разтегляне на сухожилието

За намаляване на болките болното място да се наложи веднага:

а) със студен компрес от 4-6 парчета, натопени в студена вода и оцет наполовина или в ракия, или в куршумена вода (от аптеката), които се сменят всеки час. Или:

б) с млечен компрес от 6-7 парчета, който се държи 6-8 часа. Или:

в) с компрес от 4 парчета, натопени в олио и оцет наполовина. Или:

г) с топла лапа от средата на по-стар хляб, натопена в топъл оцет или в мляко и добре изстискана. Или:

д) още по-добре с торбичка, напълнена със смес от кромид лук, на ситно настърган и засилен с готварска сол (в отношение 3 супени лъжици лук и 1 супена лъжица сол). Държат се, докато спадне отокът.

След това пострадалото място се налага с торбичка от тензух, напълнена с пресен селски хлебен квас (забъркан преди 4 часа), засилен със смес от 3 супени лъжици счукан кромид лук и 1 супена лъжица сол, докато мястото добие нормален вид. Ако е пострадала ръката, тогава компресите и лапите да са съчетани с триъгълна превръзка, за да й се осигури спокойствие.

Вечер преди лягане във всички случаи пострадалите места да се налагат с торбичка, напълнена с пресен селски хлебен квас, засилен с 1/4-1/2 чаена лъжичка нишадър на прах или с кромид лук и сол, както е казано по-горе. Държат се до сутринта.

Б. Лечение при хронично възпаление на сухожилията

I. Сутрин, обед и вечер 15 минути преди ядене болният да взема по 1 чашка от 75 г (за деца наполовина) отварка от 12-те билки (вж. „Еритремия“).

Диета. Същата, както при акне, с добавка след обяд и вечеря болният да взема и по 1 чаена лъжичка от следната смес: 500 г чист пчелен мед, 50 г прах от яйчени черупки и 50 г рафинирана сяра (от аптеката).

Вместо вода, ако дадените отварки са недостатъчни, да пие чай от бял равнец - 2 супени лъжици цвят се запарват с 500 г вряща вода; кисне цял час и като изстине, се прецежда.

II. Два часа след ядене да изпива 1 винена чашка от 75 г отварка от ранилист (листа и цвят): 2 супени лъжици се запарват с 500 г вряща вода; вари се 10 минути и като изстине, се прецежда.

III. Вечер преди лягане при запек, даже еднодневен, се прави клизма с 1 л топла вода, последвана от следното лечение:

Първи начин. Ако разтеглянето на сухожилието е отскоро и още е в остра форма, добре е да се направи на пострадалия крайник гореща баня (40°С за 10-15 минути) с пепелива вода (1 двойна шепа дървена пепел се слага в 2 л вода и се вари 30 минути, след като пепелта се утаи на дъното на съда, се прецежда и се засилва с 1 стиска морска сол) или със сапунена вода, или с отварка от трина (1 двойна шепа в 2 л вода се вари 10 минути и преди свалянето й от огъня се засилва с 1 стиска морска сол), съпроводена с леко масажиране на засегнатото място, и то под водата.

При невъзможност да се направи една от казаните бани, тя може да се замени с парни компреси, натопени в горещ солен разтвор (на 1 л гореща 50°С вода се слагат 2 супени лъжици морска сол), съпроводени с кратко масажиране на засегнатото място с малко олио. След това пострадалият крайник внимателно се изтрива до сухо и леко се намазва със смес от 1 супена лъжица несолена свинска мас и по 1 чаена лъжичка нафталин и салицил на прах (от аптеката), докато кожата я попие. Накрая същото място се налага първата вечер с компрес от кисело мляко (направен във вид на плик), поръсено с прясно смлян синап на върха на ножа, или с торбичка, напълнена с пресен селски хлебен квасец (забъркан преди 4 часа), поръсен с 1/2 чаена лъжичка смес от нишадър и сяра на прах по равни части или пък с 3-5 супени лъжици диви кестени, настъргани на ситно с корите. Втората вечер мястото се налага с торбичка, напълнена с печена хума, стрита на прах и забъркана с топъл оцет да стане като тесто, или с топла лапа от печен кромид лук, обелен, нарязан, полуизстискан и поръсен с 1-2 супени лъжици царевично брашно за отнемане на излишната влага на лапата и 1 чаена лъжичка ситна захар. След това и в двата случая се прави бърза разтривка на гръбначния стълб с камфоров спирт и коремен компрес (отпред), натопен в хладка отварка от трина (3 супени лъжици трина се запарват с 500 г вряща вода; вари се 5 минути и като изстине, се прецежда). Държат се до сутринта.

Важни добавки:

1. Ако засегнатите сухожилия с близките до тях мускули са втвърдени и не се поддават на това лечение, всяка вечер да се налагат с топла лапа от кромид лук, на ситно нарязан и сварен в газ (вари се само 5 минути), след това добре изстискай и поръсен с 1-2 чаени лъжички захар, за да не се вдигат от него мехури.

2. Ако пострадалото място е силно подуто, вечер да се направи парен компрес с торбичка, напълнена с търпимо горещ полусварен ечемик (варен само 10 минути, за да може да се използва 2-3 вечери подред), с продължителност 20-30 минути, последван от налагане на същото място с торбичка, напълнена с топла лапа от ориз, сварен с малко вода на пилаф и поръсен с 1 -2 чаени лъжички захар, или с лапа от ориз и праз лук, на ситно нарязан, по равни части, и с малко вода. Вари се да стане гъсто като тесто и преди поставянето се поръсва с малко захар.

3. Ако пръстите на краката са изкривени навътре, всяка вечер на пострадалото сухожилие (зад петата) да се поставя торбичка с топла лапа от кромид лук, сварен с газ, поръсена със захар, или пък с пресен селски хлебен квас, засилен с 1-2 супени лъжици листа от магданоз, попарени, изстискани и на ситно нарязани.

Втори начин. При хронично разтегляне на сухожилията се прави разтривка със синапов спирт няколко пъти, последвана от лек масаж с празно шише, което внимателно се движи напред-назад. След това на същото сухожилие и ставата, за която е прикачено, се слага мушама, направена от изпран американ, върху който се тропосва парче непрана вълна, напръскана с малко ракия и намазана със смес от 1 пресен жълтък, разбъркан с по 1/2 чаена лъжичка бяло брашно и сол и 1/4 чаена лъжичка чер пипер. Държи се, докато сама падне. При нужда лечението се повтаря и потретва.

Ако мускулите са силно втвърдени и не се поддават на това лечение, сутрин и вечер да се намазват със следния домашен мехлем: 1/2 чаена лъжичка чист бял тамян, 1/2 чаена лъжичка бяла дъвка (сакъз), 2 чаени лъжички корени от хаваджива, 1 чаена лъжичка стопена зайча мас, 1 чаена лъжичка чист пчелен мед, 10 г чист пчелен восък и 2 супени лъжици зелени клонки от бъз (свирчовина), счукани на ситно. Предварително тамянът, дъвката и хавадживата се счукват на прах и заедно с другите продукти в алуминиев съд на тих огън се бъркат, докато се сгъстят като мехлем, без да завират, защото се пресича и загубва силата си. След това се сипва в подходяща кутия и се държи на сухо място.

IV. Сутрин. При силни болки още с отварянето на очите се прави самовнушение с формулата: „Всеки ден във всяко отношение все по-добре и по-добре ми става и в най-скоро време ще оздравея“. Казва се бързо, шепнешком и волево 20 пъти (вж. том I, „Психолечение“). След това в тежки случаи се повтаря казаното за вечерта или пък болното място се налага с прясна топла несолена извара, а в леки случаи болното място се налага само с кърпичка, намазана със смес от говежда жлъчка и газ по равни части, или с мушама от хаваджива (рецептата е дадена в том I, „Домашна аптека“), или пък болното място плътно се стяга със заешка кожа.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...