Jump to content

Схващане на сухожилието


Recommended Posts

Схващане на сухожилието

Причини. Нервни болести, големи наранявания, изгаряния, счупване на кости, простуда, преумора и др.

Признаци. Деформация на крайниците и болки при движение.

Предсказание. Зависи от причината.

Лечение. Според причината, която е предизвикала заболяването. Ако не е известна, тогава в леки случаи е достатъчно няколко вечери подред засегнатата става да се наложи с топла лапа от печен кромид лук със сапун (вж. „Схванат крак или ръка“), съчетано с коремен компрес, натопен в хладка вода. Държи се цяла нощ.

В по-тежки случаи всекидневно сутрин се прави сух четков масаж на пялото тяло за 5 минути, последван от фрикция на гръбнака с хладка отварка от морски водорасли или пък с хладка (20°С) вода. След това засегнатото сухожилие се налага с топла лапа от печен кромид лук със сол: опичат се 1-2 глави кромид лук, след това се нарязват, изстискват се добре и се посоляват с 1-2 чаени лъжички готварска сол и малко царевично брашно за отнемане на излишната влага на лапата. Бинтова се с фланелен бинт.

На обяд преди ядене при желание и възможност болното сухожилие се налага с казаната лапа. Вечер преди лягане 1-2 вечери подред се прави топла клизма (38оС) най-добре с чай от лайка, а след това само при запек - обикновена клизма. През вечер се прави и парна баня на ръцете или краката (в зависимост от засегнатото сухожилие), последвана след препотяването от налагане на гръбнака с торбичка, напълнена с топъл селски хлебен квасец. Едновременно с това се поставя коремен компрес, натопен в хладка вода, и сухожилието се налага с топла лапа, както е казано по-горе. Държат се цяла нощ. През вечер пък се прави парен компрес на болното сухожилие за 15-20 минути, последван от коремен компрес, съчетан с топла лапа на болното сухожилие, както по-горе. Държат се цяла нощ.

Вътрешно и диета, както при ергенски пъпки (том III, книга трета).

Самовнушение. С общата формула: „Всеки ден във всяко отношение все по-добре и по-добре ми става“.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...