Jump to content

Контрактура на Дюпюитрен (ръбцово сбръчкване на дланта)


Recommended Posts

Контрактура на Дюпюитрен

(ръбцово сбръчкване на дланта)

Причини. Неизяснени.

Признаци. Ръбцово сбръчкване на фиброзните снопчета на дланта, което продължава и в кожата. Заболяването протича бавно и безболезнено с образуване на броеницоподобно задебеляване на кожата. Засягат се предимно четвъртият и петият пръст на едната китка, а понякога и на двете. Заболяването прогресира с постепенно ограничаване на функцията на пръстите до пълното им сгъване.

Лечение. Оперативно. Народната медицина използва следното общо лечение:

I. Сутрин, обед и вечер 20 минути преди ядене болният да взема по 1 бучка захар с 20 капки от следната аптекарска смес: обикновена валерианова тинктура 20 г, тинктура от глогов цвят 20 г, вода от горчиви бадеми 15 г, камфор на прах 1 г и олио мента (мента на капки) 10 капки.

II. Десет минути след сместа да изпива 1 чашка от 75 г отварка от исландски лишей 40 г, полски хвощ 50 г, обикновена коприва и пача трева - по 100 г. От тази смес 2 пълни супени лъжици се запарват с 500 г вряща вода и след това на тих огън се варят още 10 минути. Като изстине, се прецежда.

Диета. Същата, както при възпаление на гръбначния мозък, с добавка след обяд и вечеря болният да взема по 1-2 чаени лъжички бъзов мармалад 1/4 чаена лъжичка яйчени черупки.

Вместо вода, ако дадените отварки са недостатъчни, да пие чай от бял равнец - 2 супени лъжици цвят се запарват с 500 г вряща вода. Кисне захлупено 1 час и се прецежда.

III. Два часа след ядене да изпива 1 чашка от 75-100 г отварка от агримония, брезови листа, бял равнец, върбинка, градински чай, жълт кантарион, синя тинтява, цикория (цялата билка с корена) и хмел (шишарка) - по 50 г от всяка. От тази смес 2 супени лъжици с прибавка на 1 чаена лъжичка червена хвойна (зърна) се запарват с 500 г вряща вода. На тих огън се вари още 10 минути и като изстине, се прецежда.

IV. Вечер преди лягане при запек, даже еднодневен, се прави клизма с 500 г топла вода. След това първата вечер се слага парен компрес на горната част на гръбнака (от раменете до долния край на плешките) с торбичка, напълнена с търпимо горещ полусварен ечемик (врял само 10 минути, за да може да се използва 2-3 пъти подред), с продължителност 10 минути, след което същото място се налага с торбичка, напълнена с хладък пресен селски хлебен квасец (забъркан преди 4 часа), засилен с 3-5 супени лъжици диви кестени, настъргани с корите (при липса на кестени с толкова супени лъжици пресни корени от полски бъзак, на ситно нарязани и счукани в дървен хаван на кашица), с прибавка и на 3 супени лъжици листа от магданоз, попарени, изстискани и на ситно нарязани. Едновременно се поставя компрес на корема от 4 хасени парчета, натопени в хладка вода, а на главата цяла „шапка“ от тънко хасе, ушита така, че да покрие главата от веждите до раменете включително, напълнена със същия квас, засилен със 7-9 супени лъжици диви кестени, настъргани с корите, или пък с толкова лъжици корени от бъзак. Засегнатите длани се налагат с торбички, напълнени с топла лапа от печен кромид лук, обелен, нарязан, полуизстискан и засилен с 3-5 сухи сливи (от тези за компот), киснали в малко вода, за да омекнат, и след това смачкани без костилките и поръсени с 1/2 чаена лъжичка пудра захар. Държат се цяла нощ.

Втората вечер се прави меняваща баня на ръцете до под лактите (42°С за 30 секунди, 20°С за 3 секунди - 5 пъти), последвана от разтривка на гръбнака от долу на горе във вид на малки кръгчета. Разтрива се и болната ръка от долу на горе с памуче, натопено в смес от 1 среден лист от чисто зелен столетник (агава американа), нарязан на парчета, обелен и счукан в дървен хаван на кашица, и камфоров спирт (от аптеката) по равни части. След това гръбнакът се налага с квасец, слагат се коремен компрес и цяла „шапка“, както е казано по-горе, съчетани с налагане на дланта (дланите) на болната ръка с торбичка, напълнена с топла лапа от кромид лук, сварен с газ (в по-дълбок съд се слагат 2-3 глави лук, заливат се с газ, колкото да се покрият, и се варят на тих огън, докато лукът се свари като за ядене). След това лукът хубаво се изстудява, за да не дава мехури. Лапата се обвива с вестник и вълнен бинт и се държи цяла нощ.

Забележка. Ако от лапата с газта по дланите излизат мехури поради недостатъчното й изстискване, тогава 2-3 вечери подред на пострадалите места да се слага или млечен компрес, натопен в топло сурово мляко, или торбичка с прясна топла извара.

V. Сутрин. Самовнушение, последвано от фрикция с хладка вода на гръбнака, подмишниците, корема и половите органи за 1-2 минути и сухо изтриване, обличане и 10 дълбоки вдишвания през носа с издишване през устата (вж. том I, „Домашна гимнастика“).

VI. Лятно време преди обяд от 10 ч до 12 ч се прави слънчево-пясъчна баня със зарито до шията в горещия пясък тяло и запазена от слънцето глава (с бяла кърпа или зелен лист от репей, слънчоглед или тиква). Лежи се 20-30 минути със студен компрес от 4-6 парчета на сърцето, последван от поливане с хладка слънчева вода.

Неделя. Пълна почивка от всичко.

При менструация меняваща баня на ръцете и слънчево-пясъчна баня не се правят.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...