Jump to content

Възпаление на обвивката на костта (периостит)


Recommended Posts

Възпаление на обвивката на костта (периостит)

Причини. Най-често настъпва след удар или нараняване на костта. Може да придружава и други болести, като ревматизъм, различни заразни болести.

Признаци. Обикновено заболяването започва с тръпки и повече или по-малко висока температура. При това болното място е подуто, надебеляло и болезнено при пипане, особено нощно време или като стои надолу болната част (крак или ръка). Кожата върху болната част е също подута и зачервена, а по-късно става опъната и лъскава, след което, ако периоститм е гноен, се пробива, за да даде възможност на насъбралата се гной да изтече. Понякога възпалението преминава без температура и без да нагнои. Друг път то отива по-дълбоко и обхваща костите под заболялата кост-на обвивка.

Предсказание. Благоприятно в началото на болестта и сериозно при напреднали случаи.

Предпазване. Да се избягват причините, които го предизвикват, особено преумората и ударите.

Лечение. В леки случаи се препоръчва почивка. Болната част да бъде повдигната нагоре, а на възпаленото място да се поставят 3-4 пъти през деня парни компреси за 1/2-1 час или пък същото място да се налага с торбички, пълни с топла попарена трина или с топъл селски хлебен квас (вж. том I).

В по-тежки случаи лечението трябва да бъде насочено към основната болест, която го предизвиква, и ако не е известна, тогава то е общо.

I. Сутрин, обед и вечер 10 минути преди ядене болният да изпива по 1 чашка от 75 г (за деца наполовина) отварка от агримония, борови връхчета, жълт кантарион, исландски лишей, орехови листа, невен, пача трева и слез - по 50 г от всяка. От тази смес 2 супени лъжици се запарват с 500 г вряща вода. На тих огън се вари 10 минути и като изстине, се прецежда.

Диета. Вегетарианска храна, млечно-растителна с повече плодове и зеленчуци (винаги измити, защото се пръскат с отровни химикали), слабо солена и умерено подкиселена с лимон или чист винен оцет. Люто, алкохол и тютюн - не! Сутрин на закуска болният да изпива по 1 чаша прясно мляко, подсладено с мед или захар, и парче черен типов хляб или пък, и то още по-добре е, да яде повече бадеми и прясно, току-що подсирено сирене, което съдържа много калций - 1 л прясно неварено мляко (38°С) се подсирва с 3 капки мая или пък 1 зърно, колкото царевично, сирище от агне; завързано с марличка, се натопява в топлото мляко, изстисква се и след това и в двата случая млякото се разбърква добре и се увива във вълнена завивка, стои 4 часа, развива се и добре се разбърква, изсипва се в платнена цедка, за да се изцеди, и е готово.

Преди обяд и вечеря като аперитив болният да изяжда по 1 чинийка салата от пресен или стар червен кромид лук с листа от магданоз, настъргани целина и моркови по равни части с малко чист маслинен зехтин и винен оцет по вкус, а след ядене да взема по 2 чаени лъжички бъзов мармалад, разбъркан с 1/2 чаена лъжичка костен прах - бял и сив, смесени заедно.

Приготовление: Взема се 1 говежди кокал (джолан), разрязва се на две части, които се слагат на силна печка да изгорят - единият бял, а другият сив - и се смилат на брашно по равни части, или пък 1/2 чаена лъжичка прах от яйчени черупки. Ако болният не е склонен към затлъстяване, да изпива и по 2-3 чаени лъжички пресен селски хлебен квас (забъркан преди 4 часа), засилен с 1 чаена лъжичка шипково брашно, малко плодов сок или вода и мед или захар, да стане гъсто и сладко като боза. На обяд заедно с другата храна може да изяжда и по 50-100 г прясно младо месо - агнешко, телешко, пиле, или прясна риба (речна или океанска). На вечеря безмесна храна: кисело мляко, засилено с 1-2 супени лъжици сурова настъргана целина, зеленчукови и тестени ястия и компот с хляб.

Вместо вода, ако дадените отварки са недостатъчни, болният да пие чай от бял равнец (цвят): 2 супени лъжици се запарват с 500 г вряща вода; кисне захлупено 1 час, прецежда се и се пие.

II. Два часа след ядене да изпива пак 1 чашка отварка (вж. точка I).

III. Вечер преди лягане 1-2 вечери подред се прави топла клизма с 1 л чай от лайка - 3 супени лъжици цвят от лайка се запарват с 1 л вряща вода. Кисне захлупено 20 минути и като изстине, се прецежда. След това винаги при запек клизма с 1/2 л от същия чай, последвана или:

а) от парна баня на болното място с вода или с чай от лайка с продължителност 5-10 минути. Или:

б) от парен компрес на същото място с торбичка, напълнена с търпимо горещ полусварен ечемик (варен само 10 минути, за да може да се използва 2-3 вечери подред), с продължителност около 20 минути. Или:

в) от гореща баня на същото място (40-42°С за 15-20 минути) с отварка от пепелива вода - 1 двойна шепа дървена пепел в 1 кофа вода се вари 30 минути. След като пепелта се утаи на дъното, водата се излива в друг съд, прибавя се шепа орехови листа и се вари още 10 минути. След като изстине до 60°С, в нея се слагат 1 двойна шепа сяра и се бърка, докато се разтвори, и 1 стиска морска сол.

След банята се прави сухо увиване за по-добро изпотяване, последвано от налагане на болните места първата вечер с торбичка, напълнена с пресен селски хлебен квас (забъркан преди 4 часа), засилен според големината на засегнатите места с 2-3 супени лъжици диви кестени, настъргани с корите (при липса на кестени с толкова лъжици пресни корени от полски бъзак, на ситно нарязани и счукани в дървен хаван на каша), и 3-7 сини сливи (от тези за компот), смачкани без костилките, с прибавка на 1/2 чаена лъжичка сяра на прах и 1/4 чаена лъжичка нишадър на прах (от аптеката). От вътрешната страна торбичката се намазва с мед. Втората вечер се налагат с торбичка, напълнена с топла лапа от праз лук (бялата част), сварен с малко мляко и поръсен с 1 чаена лъжичка захар, или с топла лапа от печен кромид лук, нарязан, полуизстискан и засилен със сини сливи и захар (както лапата от праз лук), преди поставянето й поръсена с 2 супени лъжици царевично брашно за отнемане на излишната влага на лапата, или с прясна топла несолена извара. Едновременно се поставя и коремен компрес от 4 хасени парчета, натопени в топла отварка от трина (4-5 супени лъжици трина се запарват с 500 г вряща вода; вари се още 5 минути и като изстине, се прецежда), а в областта на малкия мозък се слага торбичка, напълнена с пресен селски хлебен квас, засилен с 1-2 супени лъжици диви кестени, настъргани с корите, или с толкова пресни корени от полски бъзак, ситно нарязани и счукани в дървен хаван на каша. Държат се цяла нощ или докато досадят на болния.

Важни добавки:

1. След банята раната да се измие с отварка от жълт кантарион - 2 супени лъжици се запарват с 400 г вряща вода. Вари се още 10 минути и като изстине, се прецежда. Подир това се налага или със зелен лист от дебела мара или бял крем, на който е обелена външната ципа, или с марличка от 4 ката, намазана с малко от следния домашен мехлем: 100 г чист маслинен зехтин, 8 г чист пчелен мед, 5 г чист бял восък, 15 г терпентин, 8 г бяла борова смола, 1 г чист бял тамян, 1 г бяла дъвка и 1 супена лъжица чисто прясно краве масло. Всичко без терпентина се слага в алуминиев съд и се бърка непрекъснато, докато стане като мехлем, без да завира, след това се снема от огъня и се слага терпентинът. Върху марличката се слага хартия и отгоре казаната лапа.

2. Ако болното място е без рана, смесената отварка, с която се прави банята, може да се използва 5-10 дни подред, като винаги при употреба се подгрява отново до казаната температура. Ако ли пък има гнойна рана, по-добре е всеки ден отварката да бъде прясно сварена.

IV. Сутрин. Още с отварянето на очите се прави самовнушение с формулата: „Всеки ден във всяко отношение все по-добре и по-добре ми става и в най-скоро време ще оздравея“. Казва се бързо, шепнешком и волево 20 пъти (вж. том I), последвано от фрикция на корема, подмишниците и половите органи, както е казано по-горе. Ако няма рана, на болното място се слага кърпичка, намазана със смес от 60 г несолена свинска мас и 20 г камфор на прах, покрита отгоре с пергаментова хартия и увита с вълнена превръзка, или още по-добре мушама от хаваджива, или т. нар. дневна мушама (вж. том I, „Домашна аптека“). Държат се до вечерта.

Неделя. Ако няма болка, почивка от всичко. Гнойните рани се превързват, както е казано по-горе, без да се слагат над превръзката никакви лапи. Ако няма рана, на болното място да се носи кърпичка, намазана със смес от свинска мас и камфор на прах, или мушама от хаваджива, или дневна мушама. При болки лечението продължава.

V. Лятно време преди обяд от 10 ч до 12 ч добре е болният да прави слънчево-пясъчна баня, зарит до шията в горещия пясък, с глава, покрита с бяла кърпа или зелен лист от репей, слънчоглед или тиква, и студен компрес на сърцето, с продължителност 20-30 минути или докато е приятна. След това цялото тяло се полива с хладка слънчева вода. При гнойни рани се прави слънчева баня на болното място със зелени листа с продължителност 1-2 часа, последвана от измиване и превързване на раната, както е казано по-горе, съчетано с коремен компрес, натопен в слънчева вода. Държи се 2-3 часа.

Важни добавки:

1. Болният крак трябва да бъде в покой и ако няма болки, нежно да се потрие и наложи с млечен компрес - торбичка, напълнена с хладка прясна несолена извара.

2. Болният да не носи тесни обувки и да не пристяга болното си място - това влошава болестта.

При лечението да се има предвид и казаното в общите упътвания за болестите на костите. След оздравяването е добре болният във влажно и студено време винаги да увива пострадалото място (ръка или крак) със заешка кожа, поставена с космите към тялото.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...