Jump to content

Възпаление на костта и костния мозък (остеомиелит)


Recommended Posts

Възпаление на костта и костния мозък

(остеомиелит)

Причини. Инфектиране на костта при нараняване, от съседни органи или чрез кръвта при други заболявания.

Признаци. Отначало се появяват дълбаещи, дълбоки, усилващи се при натиск болки в засегнатите кости. Походката на болния става неуверена, той се движи с голямо напрежение. Костите се деформират, може да се отчупят отделни костни парчета. Ако нагнояването стигне до кожата, отваря се рана, през която изтича гной, а може да излязат и малки костни парченца.

Предсказание. Много сериозно.

Лечение. Необходима е специализирана лекарска помощ. На-родното лечение е общо за засилване на организма.

I. Сутрин, обед и вечер 20 минути преди ядене болният да взема по 1 супена лъжица сироп от алое арборесценс.

II. Десет минути след сиропа да изпива 1 чашка от 75 г отварка от агримония, борови връхчета, исландски лишей, жълт кантарион, жълт равнец, широколистен живовляк (листа), гръцка коприва, орехови листа и спирея - по 50 г от всяка. От тази смес 2 пълни супени лъжици с прибавка на 1 чаена лъжичка червена хвойна (зърна) се запарват с 500 г вряща вода. На тих огън се вари 15 минути и като изстине, се прецежда. Пие се подсладена с мед и лимон по вкус.

Диета. Същата, както при периостит. Вместо вода, ако дадените отварки са недостатъчни, да пие отварка от бял равнец - 2 супени лъжици с прибавка на 25 шипки, разрязани на две, и 1 супена лъжица овес (зърна) се запарват с 1 л вряща вода. На тих огън се вари 15 минути и като изстине, се прецежда.

III. Два часа след ядене да взема 1 супена лъжица настойка от 3 цели пресни кокоши яйца, залети със сока на 9 лимона (вж. „Мъчно зарастване на пукната или счупена кост“).

IV. Двадесет минути след настойката да изпива 1 чашка от 75 г отварка от исландски лишей 40 г, полски хвощ 50 г, бударица 75 г, обикновена коприва и пача трева - по 100 г. От тази смес 2 пълни супени лъжици се запарват с 500 г вряща вода. Вари се 10 минути и като изстине, се прецежда.

V. Вечер преди лягане при запек, даже еднодневен, се прави клизма с 500 г топла вода. След това болното място се налага 2 вечери подред с торбичка от тънко хасе (ушита на колело, ако е засегната тазобедрената става) с ширина 10 на 12 см, напълнена с търпимо гореща морска сол, счукана на ситно, с продължителност 10-20 минути. След това същото място се налага с торбичка, напълнена с пресен топъл (36°С) селски хлебен квас (гъсто забъркан преди 4 часа), засилен с 5-10 супени лъжици диви кестени, настъргани с корите, 15-30 сини сливи (от тези за компот), смачкани без костилките, и 1/4-1/2 чаена лъжичка нишадър на прах. Отгоре се слага вълнена обвивка. Едновременно с това на гръбнака се прави разтривка от долу на горе във вид на малки кръгчета с памуче, натопено в камфоров спирт, 1-2 пъти и се поставя коремен компрес от 4 парчета, натопени в хладък чай от бял равнец. На главата се слага „шапка“ със сурови картофи, настъргани и полети със 100 г прясно мляко: киснат 1/2 час и се изстискват добре, а отгоре вълнена шапка.

Следващите 2 вечери подред болното място се налага с топла лапа от печен кромид лук, обелен, полуизстискан и засилен със сини сливи и нишадър, както по-горе, и малко леко препечено царевично брашно за отнемане на излишната влага на лапата, и 2 вечери подред с топла лапа от 200 г ориз, сварен с 20-30 сини сливи и 1-2 супени лъжици ленено семе в 600 г вода да стане на тесто. Смачква се на каша без костилките и отгоре се поставя вълнена обвивка. Гръбнакът се разтрива с камфоров спирт, а на главата се слага „шапка“ от картофи с мляко, както по-горе. Държат се цяла нощ.

VI. Сутрин. Самовнушение, последвано от фрикция с хладка вода на подмишниците, корема и половите органи и сухо изтриване. През деня на болното място се носи мушама от хаваджива с тропосан отгоре тънък найлон, добре набоцкан с дебела игла, за да диша кожата свободно. Носи се 15 дни от едната и 15 дни от другата страна.

VII. През лятото от 10 ч до 12 ч се прави слънчево-пясъчна баня за 30-60 минути, последвана от обливане със слънчева вода.

Неделя. Почивка от всичко. Носи се само мушамата от хавад-жива и се пият билките.

При менструация парни компреси не се правят.

Важни добавки:

1. Болният, докато има болки в костта, да лежи.

2. Лапите от квасец, кромид и ориз може да се използват две вечери подред, като втората вечер се затоплят и квасецът се засилва с 2-3 лъжици нов квасец.

3. Ако има рана, да се промива сутрин и вечер с отварка от жълт кантарион: 3 супени лъжици листа и цвят се запарват с 600 г вряща вода. Вари се захлупено 10 минути и като изстине, се прецежда. След това да се покрие с марличка от 4 парчета, намазана със сладък (благ) мехлем, който може да се набави от аптеката.

При лечението да се имат предвид и общите упътвания за болестите на костите.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...