Jump to content

Мъчно зарастване на пукната или счупена кост


Recommended Posts

Мъчно зарастваме на пукната или счупена кост

В такива случаи народната медицина използва следното:

I. Сутрин, обед и вечер 20 минути преди ядене болният да взема по 1 супена лъжица (за деца по 1 чаена лъжичка) настойка от 3 цели пресни кокоши яйца - слагат се в подходящ буркан и се заливат със сока на 9 лимона, за да се покрият с около 1 см, киснат захлупени 3-4 дни, докато черупките им се разтворят. След това се разбъркват с вилица, за да се извадят ципите, и се прибавят 200 г небетшекер, счукан на ситно, и 50 г чист винен коняк. Настойката се държи на студено, за да не вкисне.

II. Десет минути след настойката да изпива 1 чашка от 75 г (за деца наполовина) отварка от агримония, борови връхчета, исландски лишей, орехови листа, пача трева, спирея и росопас - по 100 г от всяка. От тази смес 3 пълни супени лъжици се запарват с 600 г вряща вода. Вари се 15 минути на тих огън и се прецежда.

Диета. Същата, както при възпаление на обвивката на костта. Вместо вода, ако дадените отварки са недостатъчни, да пие отварка от бял равнец (листа и цвят): 2 супени лъжици се запарват с 500 г вряща вода. Вари се 5 минути и се прецежда.

III. Два часа след ядене да взема 1 чаена лъжичка от следната смес: 500 г от долната част на говежди крак (най-добре коляното) се разрязва на две равни части и се опича на силен огън така, че едната част да получи бял, а другата сив цвят. Стриват се на брашно и се прибавят 15 г рафинирана сяра и 3 лимона, смлени на машинка за месо с корите, но без семките.

IV. Десет минути след сместа да изпива пак 1 чашка отварка (вж. точка II).

V. Вечер преди лягане при запек, даже еднодневен, се прави клизма с 500 г топла вода. След това лечението продължава по два начина:

Първи начин. Гореща баня на болното място (40-45°С за 15-20 минути) с отварка от пепелива вода: 1 двойна шепа чиста дървена пепел в 1 кофа вода се вари 30 минути и като се утаи пепелта на дъното, чистата вода се излива в друг съд. След това в чистата пепелива вода се прибавя 1 шепа орехови листа и отново се вари още 10 минути. Сваля се от огъня и като изстине до 60°С, се прибавят 1 двойна шепа сяра и 1 шепа сол и се бъркат, докато напълно се разтворят. Подир банята се прави сухо изтриване, последвано от лек масаж на болното място, и то в посока на сърцето, с настойка от риган (листа и цвят): 9 супени лъжици се заливат с 500 г олио, във водна баня се вари 1 час. След него болното място се налага:

а) с торбичка от тензух, напълнена с пресен селски хлебен квасец (забъркан преди 4 часа), засилен според големината на засегнатото място с 1-3 супени лъжици диви кестени, настъргани с корите (при липса на кестени с толкова супени лъжици пресни корени от полски бъзунек), 3-9 сини сливи (от тези за компот), смачкани без костилките, 1/2 чаена лъжичка сяра на прах и 1/4 чаена лъжичка нишадър на прах (от аптеката). Преди да се постави, торбичката се намазва леко от вътрешната страна с малко мед, а отгоре се слагат вестник и вълнен пояс. Или:

б) болното място се увива с торбичка, напълнена с грънчарска глина, забъркана гъсто с топъл оцет, а отгоре вестник и вълнен бинт. Държат се до сутринта.

Забележка. Ако от тези налагания на болното място излязат пъпки, тогава 1-2 вечери подред да се слагат торбички с топла несолена извара.

Втори начин. Засегнатото място се налага така:

1. Три вечери подред с пресен суров бял дроб от агне, овца или теле, поръсен с чер пипер, бахар и кимион, счукани на ситно.

2. Три вечери подред с парче агнешко или телешко месо, нарязано като за шницел и поръсено със същите подправки.

3. Три вечери подред със смесена лапа, приготвена от 1 парче от сплита на чесън (достатъчно да покрие болното място), нарязан на ситно, по 1-3 супени лъжици житни трици, горена пръст от някое селско огнище и винен оцет. Всичко се вари, докато се сгъсти като лапа.

4. Три вечери подред с парче прясна кожа от току-що заклано агне, поръсена с чер пипер, бахар и кимион, както е казано по-горе.

Забележки: Преди налагането болното място да се разтрие с малко чист зехтин или олио. Ако има нужда, налагането се повтаря и потретва по същия ред, докато мястото оздравее.

VI. Сутрин. Още с отварянето на очите се прави самовнушение с формулата: „Всеки ден във всяко отношение все по-добре и по-добре ми става“ (том I), последвано от фрикция на подмишниците, корема и половите органи с хладка вода, сухо изтриване и лек масаж на болното място с настойка от риган. През деня върху същото място да се носи мушама от хаваджива (том I, „Домашна аптека“), върху която е тропосан тънък найлон, добре набоцкан с дебела игла, за да диша кожата свободно. Мушамата се носи 10 дни от едната и 10 дни от другата страна и след това се сменя с нова.

Важна добавка. Лятно време на болното място от 10 ч до 12 ч да се прави слънчева баня със зелен лист от репей или слънчоглед с продължителност 30-60 минути, последвана от измиване на същото място с хладка вода.

При лечението да се имат предвид и общите упътвания за болестите на костите.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...