Jump to content

Повреждане и разкъсване на вътреставния хрущял


Recommended Posts

Повреждане и разкъсване на вътреставния

хрущял

Причини. Най-често се засяга хрущялът в колянната става, и то предимно у спортистите, при удар, нараняване, падане или резки въртящи движения в ставата.

Признаци. Силни болки в коляното, особено при ходене, блокиране на ставата, набиране на течност в нея.

Предсказание. Благоприятно, ако навреме се лекува. Сериозно, ако не се потърси своевременна лекарска помощ.

Лечение. Често се налага оперативно лечение. Народната медицина прилага общо лечение за засилване на организма. Необходимо е на болния да се осигури покой.

I. Сутрин, обед и вечер 20 минути преди ядене болният да взема по 1 изравнена лъжица смес от 500 г чист пчелен мед с по 15 г прах от рафинирана сяра (от аптеката) и прах от яйчени черупки. Преди всяко вземане сместа се разбърква добре, защото се утаява на дъното.

II. Десет минути след сместа да изпива 1 чашка от 75 г отварка от агримония, борови връхчета, бял равнец, исландски лишей, орехови листа, спирея и цариче - по равни части. От тази смес 2 пълни супени лъжици се запарват с 500 г вряща вода. На тих огън се вари 10 минути и като изстине, се прецежда.

Диета. Както при деформиращ артрит. Вместо вода, ако дадените отварки са недостатъчни, да пие запарка от 25 шипки - счукват се в дървен хаван на кашица и се изсипват върху 500 г вряща вода. Като клокне три пъти, се снема от огъня и щом изстине, се прецежда през тънка кърпа.

III. Два часа след ядене болният да изпива 1 чашка от 75 г отварка от агримония, бял равнец, гръмотрън (корени), иглика и мечо грозде - по 50 г от всяка. От тази смес 2 пълни супени лъжици с прибавка на 1 чаена лъжичка червена хвойна (зърна) се запарват с 500 г вряща вода. Вари се захлупено 10 минути и като изстине, се прецежда.

IV. Вечер преди лягане при запек, даже еднодневен, се прави клизма с 1 л топла вода, последвана от поставяне на парен компрес върху болното коляно с торбичка от тънко хасе, толкова голяма, че свободно да обхваща цялото коляно отгоре и отдолу, и напълнена с търпимо горещ полусварен ечемик (врял само 10 минути, за да може да се използва 2-3 пъти подред). Отгоре се обвива с тънък найлон и се държи 10-20 минути. След парния компрес се прави сухо изтриване, последвано от налагане на болното коляно първата вечер с торбичка, напълнена с пресен селски хлебен квасец (забъркан гъсто преди 4 часа), засилен според големината на коляното с 3-5 супени лъжици диви кестени, настъргани с корите, и 5-15 сини сливи (от тези за компот), смачкани без костилките, с прибавка на 1/2-1 пълна чаена лъжичка сяра на прах и 1/4-1/2 чаена лъжичка нишадър на прах (от аптеката), като от вътрешната страна торбичката леко се намазва с мед. Втората вечер се налага с топла лапа или от праз лук (бялата му част), на ситно нарязан, с прибавка на 5-15 сини сливи, смачкани без костилките и сварени със 100 г прясно мляко, да стане гъста като тесто лапа, отгоре се поръсва с 1/4-1/2 чаена лъжичка рафинирана сяра на прах, 1 -2 чаени лъжички пудра захар и малко царевично брашно за отнемане на излишната влага на лапата. Или пък с топла лапа от печен кромид лук, обелен, нарязан, полуизстискан и засилен с 5-15 сини сливи, смачкани без костилките, и 1/2-1 чаена лъжичка сяра на прах. Едновременно се слага компрес на корема от 2 бархетни парчета, натопени в топъл чай от бял равнец, а на тила торбичка, напълнена със сурови картофи, настъргани и полети със 100 г мляко. Киснат 30 минути и се изстискват добре. При главоболие на главата се поставя цяла „шапка“ от тънко хасе, напълнена с хладък селски хлебен квасец, засилен с 5-10 супени лъжици диви кестени, на ситно настъргани, а отгоре вестник и вълнена шапка. Държат се цяла нощ.

V. Сутрин. Още с отварянето на очите се прави самовнушение с формулата: „Всеки ден във всяко отношение все по-добре и по-добре се чувствам и в най-скоро време ще оздравея“, последвано от фрикция с хладка вода на подмишниците, корема и половите органи и сухо изтриване. През целия ден на същото коляно се носи мушама от хаваджива, закрепена с гумен бинт.

Важни добавки:

1. При силни болки коляното да се наложи с торбичка, напълнена с прясна несолена хладка извара, и болният да почива на легло.

2. До пълното оздравяване да отбягва грубите движения с краката, като клякане, ритане и др.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...