Jump to content

Болки в стъпалата. Костни нарастъци


Recommended Posts

Болки в стъпалата

Нормално стъпалото не трябва да мирише, да се поти и да има различни нарастъци и изкривявания.

Причини. Болките в стъпалата може да се дължат на тесни, неудобни обувки с остър връх и високи токове, на умора, плоско стъпало, ревматизъм, разширени вени, на обувки от материали, които не пропускат изпарения, и др.

Лечение. Насочено към причината на заболяването. След оздравяването да се носят гумени токове на обувките.

Костни нарастъци

Различаваме доброкачествени и злокачествени костни нарастъци. Освен по костите нарастъци могат да се образуват и по хрущялите.

Признаци. Обикновено нарастъците имат различна форма и големина, затрудняват движението и предизвикват болки, оток, а понякога изкълчване на ставите или счупване на костите.

Предсказание. Сериозно. Заболяването се развива бавно.

Лечение. Необходимо е болният да се прегледа и лекува от лекар. Народното лечение е следното:

I. Сутрин, обед и вечер 15 минути преди ядене болният да взема по 1 изравнена чаена лъжичка чист пчелен мед с едно зърно чист бял тамян, голямо колкото лещено. При вземането му да се държи далеч от зъбите, защото поврежда глечта.

II. Едновременно със сместа да изпива и 1 чашка от 75 г отварка от гръмотрън (корени), пача трева и полски хвощ - по 100 г, бъзов цвят, имел и хмел (шишарки) по 70 г, диви кестени (плод), добриче, полски бъзунек (корени) и сапунче (корени) по 50 г от всяка. От тази смес 3 пълни супени лъжици и 1 изравнена чаена лъжичка корени от дилянка се запарват с 600 г вряща вода. Вари се захлупена на тих огън 20 минути и веднага се прецежда. Пие се подсладена с мед и лимон по вкус.

Диета. Същата, както при периостит. Вместо вода, ако дадените отварки са недостатъчни, болният да пие отварка от обикновена коприва (цялата билка с корените): 2 супени лъжици се запарват в 500 г вода, вари се 15 минути и веднага се прецежда.

III. Два часа след ядене да взема 1 супена лъжица смес от 500 г гликоза или чист пчелен мед, 3 месести лимона, смлени на машинка за месо с корите, но без семките, и 10 г обикновена валерианова тинктура.

IV. Десет минута след сместа да изпива пак 1 чашка отварка (вж. точка II).

V. Вечер преди лягане 1-2 вечери подред се прави топла клизма с 500 г вода, а след това само при запек, последвана първата вечер от поставяне на парен компрес на засегнатото място с торбичка, напълнена с търпимо горещ ечемик (варен 10 минути, за да може да се използва 2-3 вечери подред), с продължителност 20-30 минути. След него същото място се налага с торбичка от тензух, напълнена или с топъл (36°С) пресен селски хлебен квасец (забъркан преди 4 часа), засилен с 1/2 чаена лъжичка рафинирана сяра от аптеката, или пък със сурово месо от речна риба, смляно на кайма. Втората вечер същото място се налага или с топла лапа от кромид лук, опечен, нарязан, полуизстискан и засилен с 1-2 чаени лъжички ситна захар и 1/2 лъжичка сяра, или с топла лапа от сварена глава на целина, смачкана на каша и засилена както лапата от кромид лук, или пък с топла лапа от печена хума (до бежов цвят), стрита на прах и забъркана с малко топла вода и оцет наполовина и засилена с 1-2 супени лъжици сурови диви кестени, настъргани с корите (при липса на кестени с толкова млади и пресни корени от полски бъзак), и 1/2 чаена лъжичка сяра на прах. Едновременно се поставя компрес на корема от 4 хасени парчета, натопени в отварка от бял равнец (3 супени лъжици листа и цвят се запарват с 600 г вряща вода и се варят 5 минути), отгоре се слагат вестник и вълнен пояс, а на главата „шапка“ от пресен селски хлебен квасец, засилен с 5-7 супени лъжици диви кестени, настъргани с корите (при липса на кестени с корени от бъзунек), отгоре вълнена шапка. Държат се до сутринта.

VI. Сутрин. Самовнушение и фрикция, както при периостит, с добавка през целия ден върху нарастъка да се носи мушама за шипове (вж. „Костни шипове - артроза“).

VII. През лятото и есента вечерното лечение може да се замени със същия ефект с цели топли бани (37оС за 15-20 минути) с отварка от полски бъзак, борови клони, орехови листа, бял равнец и морска сол. В един казан се слагат 7-10 коренища полски бъзак заедно със стеблата и листата, но без плодовете, 1 сноп борови клони с иглите, 2 двойни шепи орехови листа и толкова бял равнец и се варят 30 минути. След това се прецежда във ваната, като се прибавя и една шепа морска сол. Ако отварката е недостатъчна, същите билки може да се сварят отново, но само за 15 минути. След банята се прави сухо увиване с хавлия и 1-2 одеяла за по-добро изпотяване. Лежи се в тях 1-2 часа.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...