Jump to content

ТУБЕРКУЛОЗА. Общи упътвания


Recommended Posts

ТУБЕРКУЛОЗА

Общи упътвания

Туберкулозата е общо заболяване, при което се увреждат различни органи. Причинява се от туберкулозните бактерии, които малко издържат на слънчева светлина, но дълго се запазват на влажно и тъмно място.

Туберкулозата може да бъде белодробна и извънбелодробна: на лимфните възли (скрофулоза), на гръкляна (ларинкса), на кожата (лупус), на костите (туберкулозен остит), на мозъчните обвивки (туберкулозен менингит), на коремната обвивка (туберкулозен перитонит), на червата (туберкулозен ентерит), на ставите (туберкулозен артрит) и др.

Най-честият начин на заразяване е през дихателната система при кихане, кашляне, говор или чрез прах, в който се съдържат туберкулозни бактерии. То може да стане и през устата с храна или при употребата на мляко от болни крави, а по-рядко чрез пряк контакт (целувки). За възникването на болестта значение имат намалената съпротива на организма (слаб и изтощен организъм), нехигиеничните условия, алкохолизмът, тютюнопушенето и др.

Туберкулозата протича много разнообразно в зависимост от мястото и развитието на болестния процес Лечението се гради на правилното използване на слънцето, водата, диетата, почивката и умереното движение плюс бодрия дух на болния - всичко, което увеличава съпротивителните сили на организма.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...