Jump to content

Милиарна туберкулоза


Recommended Posts

Милиарна туберкулоза

Днес тя е крайно рядко заболяване. Протича остро с треска. При него се образуват множество малки просовидни туберкули в белите дробове или в другите органи на тялото. Нападнати биват главно мозъкът и неговите ципи, бъбреците, костите, половите органи и др. Лица, в чийто организъм се намират туберкулозни огнища, са особено предразположени към тази форма на туберкулозно заболяване.

Причини. Непосредствените причини, които предизвикват ми-лиарната туберкулоза, са обикновено локализираните в другите места туберкулозни заболявания - поражение на лимфните възли, на костите с образуване на фистули, фистули на правото черво и т.н., които благоприятстват разпространението на туберкулозата в организма.

Признаци. Началото на болестта е незабелязано. Често след грип болният започва да усеща бодежи в гърдите, губи сили, кашля, появява се треска. В скоро време отпада. Температурата му става колеблива, пулсът е учестен, той побледнява, има задух, болки в гърдите и мъчителна кашлица. Кашлицата, както и задухът се усилват, температурата се покачва, болният отслабва доста много и ноктите и устните му посиняват. Той храчи много, понякога и кръв. Общото състояние бързо се влошава и болният много отслабва. Температурата му достига вечерно време до 40°С, придружена в някои случаи с бълнуване. Картината на болестта напомня в много случаи коремен тиф.

Предсказание. Много сериозно.

Лечение. Болнично.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...