Jump to content

Туберкулоза на глътката и гръкляна


Recommended Posts

Туберкулоза на глътката и гръкляна

Причини. Среща се много рядко. Тя е последица от хронична белодробна туберкулоза, но има редки случаи, когато се развива като самостоятелна болест. Алкохолизмът, пушенето, напрягането на гласа при наличие на белодробна туберкулоза предразполагат към заболяване.

Признаци. При туберкулоза на глътката болният усеща топлина и парливост в глътката и болки при преглъщането. Подчелюстните му жлези се подуват. Гласът му е дрезгав, а понякога и напълно беззвучен, чувства затруднение в дишането и гълтането. Храчките му са предимно гнойни със зелено-жълт цвят, а понякога и с примес на кръв.

Предсказание. Сериозно.

Лечение. Болнично. Народното лечение е общо за засилване на организма наред със съвременното противотуберкулозно лечение:

I. Сутрин, обед и вечер 30 минути преди ядене болният да взема по 1 чаена лъжичка от следната смес: прясно краве масло 250 г, чист пчелен мед (предварително врял във водна баня 10 минути, за да не дразни кашлицата) 250 г, канела (предварително счукана на прах) 1 чаена лъжичка, 1/2 индийско орехче (предварително настъргано на прах) и 1 супена лъжица костено брашно (от изгорял до бяло пресен говежди джолан и след това стрит на прах).

II. Двадесет минути след сместа да изпива 1 чашка от 100 г топла отварка от алтея (корени), смрадлика (листа) и ленено семе - по 1 супена лъжица, и анасон (семе) и дилянка (корени) - по 1 чаена лъжичка: запарват се с 1250 г вряща вода и на тих огън се варят 10 минути. Преди снемането на отварката от огъня се прибавят по 1 супена лъжица цвят от алтея (бяла ружа), бъз (свирчовина) и лайка. Като клокне 3 пъти, се снема от огъня, а като изстине, се прецежда. Пие се подсладена с мед (предварително варен 10 минути) по вкус.

Диета. Както при белодробната туберкулоза с добавка непосредствено след закуска, обяд и вечеря болният да взема по 30 капки на бучка захар от следната смес (от аптеката): чисто ленено масло 150 г, рафинирана сяра 20 г, терпентин 20 г и хвойново масло 5 г.

Приготовление: Лененото масло се слага на тих огън, за да се затопли (но не и да заври), прибавя се сярата и се бърка, докато се разтопи (ако маслото заври, сместа се пресича и си губи леко-витостта). След това се снема от огъня и се прибавя терпентиновото масло, разбърква се и най-после се прибавя и разбърква и хвойновото масло. Двадесет минути след капките да изпива 3 чаени лъжички пресен селски хлебен квасец, забъркан с 1 чаена лъжичка шипково брашно, малко вода и мед (врял във водна баня 10 минути), да стане като боза.

Полезно е сутрин, обед и вечер преди ядене да се прави гаргара с хладка отварка от анасон - 1 чаена лъжичка семе в 400 г вода се вари 10 минути. Като изстине, се прецежда.

Вместо вода, ако дадените отварки са недостатъчни, да пие отварка от ленено семе (вж. точка II).

III. Два часа след ядене да изпива 1 кафена чашка от следната отварка: 1 супена лъжица подбел (листа) в 200 г вода с 1 чаена лъжичка мед се вари на тих огън 10 минути. Като изстине, се прецежда и се разбърква с 1 чаена лъжичка гудрон (течен боров катран) за пиене (от аптеката). Или пък да изпива по 1 чашка от 75 г отварка от 24-те билки (вж. при „Белодробна туберкулоза“ - хронична, точка IV).

IV. Вечер преди лягане 2-3 вечери подред се прави топла клизма с 1 л чай от лайка. След това при запек се прави клизма с 500 г вода, последвана от парна баня на главата с бъзов цвят и лайка за 7-10 минути или от парен компрес на гърлото с торбичка, напълнена с търпимо горещ полусварен ечемик, за 20 минути. След това се прави меняваща баня на краката (42°С за 30 секунди, 20°С за 5 секунди - 5 пъти) и коремен компрес от 4 хасени парчета, натопени в топла отварка от бял равнец - 2 супени лъжици листа и цвят се запарват с 500 г вряща вода и се варят 5 минути. Едновременно се налага и гърлото: първата вечер с топла лапа от печен кромид лук, обелен, нарязан, полуизстискан и засилен с 9-15 сини сливи (от тези за компот), смачкани без костилките и поръсени с малко царевично брашно за отнемане на излишната влага на лапата, отгоре се слага вълнен бинт. Втората вечер се налага с топла лапа от праз лук (бялата му част) или прясно зеле, на ситно нарязани, с прибавка на 9-12 сини сливи, смачкани без костилките, и 3 супени лъжици листа от магданоз, на ситно нарязани - със 100 г прясно мляко се вари да стане гъста като тесто лапа. На тила се поставя торбичка от тензух, напълнена с пресен селски хлебен квасец, засилен с 1-2 супени лъжици сурови диви кестени, настъргани с корите (при липса на кестени с толкова лъжици млади корени от полски бъзак, счукани на каша). При главоболие се слага цяла „шапка“ от тензух, напълнена с квасец, засилен със 7-9 супени лъжици настъргани диви кестени, а отгоре вълнена шапка и така се спи.

V. Сутрин. Самовнушение, последвано от фрикция с хладка вода на подмишниците, корема и половите органи. Един час след закуска се поставя парен компрес на гърлото, както вечерта, последван от налагане с торбичка от тензух, напълнена с топъл (36°С) селски хлебен квасец, засилен със 7-9 сини сливи, смачкани без костилките, или пък с прясна топла несолена извара. Държат се 8 часа.

Неделя. Почивка от всичко с изключение на билките и диетата. Ако има нужда, лечението продължава по плана.

При менструация меняваща баня на краката не се прави.

Важни добавки:

1. При опасност от кръвоизлив болният да не прави парни компреси на гърлото си, а да се лекува само с хладки лапи на гърлото и с другите средства.

2. Да се обърне внимание на мълчанието, което е отлично средство при заболяване на гърлото, както и при белодробната туберкулоза. Колкото повече се въздържа от говорене болният, толкова по-големи изгледи има за по-бързо оздравяване. Той трябва още от самото начало на болестта да свикне въобще да говори малко.

При лечението да се има предвид и казаното за белодробната туберкулоза.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...