Jump to content

Туберкулозен перитонит


Recommended Posts

Туберкулозен перитонит

Туберкулозният перитонит е туберкулозно възпаление на коремната ципа.

Причини. Засягането на коремната ципа почти винаги е вто-рично при друга локализация на туберкулозния процес, но може да настъпи и самостоятелно. Среща се най-често между 20-40-годишна възраст.

Признаци. При хронично възпаление началото на болестта е незабелязано: болният е отпаднал, губи желание за ядене, има жажда, отслабва, често има запек, който се редува с диария, някои болни повръщат. Явяват се тежест и тъпа болка в корема около пъпа, и то повече след ядене. Температурата се повишава. Коремът се обтяга, надува, в него се събира течност.

Предсказание. Сериозно.

Предпазване. Трябва да се отбягват причините, които го предизвикват, и да се лекува навреме туберкулозното заболяване на другите органи.

Лечение. Болнично. Народната медицина използва следното:

I. Сутрин, обед и вечер 20 минути преди ядене болният да взема по 1 супена лъжица сироп от алое арборесценс (трионче) (вж. „Белодробна туберкулоза“ - хронична, точка I).

II. Десет минути след настойката да изпива по 1 чашка от 50 г отварка от 25 ореха, счукани с черупките и ядките, и по 2 супени лъжици счукано семе от диня, пъпеш и тиква - в 1 л вода се вари 30 минути и като изстине, се прецежда. Или по 1 чашка от 50 г (за деца наполовина) отварка от гръмотрън (корени), магданоз (корени), гръцко сено, здравец (корени), бъз - свирчовина (корени) и обикновена коприва - по 50 г от всяка. От тази смес 4 супени лъжици в 1 л вода заедно с 1 лъжица семе от пъпеш и 1 супена лъжица пепел от лозови пръчки на тих огън се варят 30 минути; веднага се прецежда. При вземане във всяка чашка от тази отварка да се разтваря и по 1 зърно, на големина колкото царевично, нишадър (от аптеката).

Диета. Същата, както при белодробна туберкулоза, с добавка преди обяд и вечеря като аперитив болният да изяжда по 1-2 глави печен кромид лук със захар (пече се като ябълки със захар), но без хляб или по 1 чинийка салата от пресен или стар кромид лук с листа от магданоз и черна ряпа (настъргва се 1/2 час преди ядене, за да не дава оригвания) по равни части с малко чист маслинен зехтин и чист винен оцет по вкус. Добре е храната да се подправя с дива чубрица. Непосредствено след ядене да взема по 1-2 чаени лъжички от следния крем за усилване: 2 кафени чашки шипково брашно, 1 кафена чашка бял равнец, 1 кафена чашка жълт равнец, 1 кафена чашка жълт кантарион, всички стрити на прах и пресети като брашно, 300 г прясно краве масло и 600 г чист пчелен мед.

Приготовление: Маслото и медът се слагат във водна баня на слаб огън да се разтопят, след това се свалят от огъня и се прибавят шипковото брашно и стритите на брашно билки и всичко се бърка в порцеланов съд с дървена лъжица около 1 час.

Забележки:

1. Добре е билките, преди да се стрият на прах, да се дезинфекцират на пара, след това да се изсушат в тензухена торбичка във фурната и тогава да се стрият на прах и пресеят като брашно.

2. Шипково брашно може да се приготви и от сушени шипки: изваждат се семките, а месото се изсушава и стрива на брашно в дървен хаван, след което се пресява.

3. При приготовлението на този крем да се избягват металните съдове, защото унищожават витамините на шипковото брашно.

4. Вземането на крема може да се повтори, докато се постигне резултат. Вместо него може да се взема по 1-2 супени лъжици кромидово вино - суров кромид лук 300 г, чист пчелен мед 100 г и чисто натурално червено вино 600 г се разбъркват заедно, като лукът предварително се нарязва на ситно и пресова. При всяка употреба кромидовото вино се разклаща добре. Пет минути след него болният да изяжда цялата или половината от следната смес: 3 чаени лъжички гликоза, 1 чаена лъжичка шипков или бъзов мармалад, 1/2 чаена лъжичка прах от яйчени черупки, 1 чаена лъжичка фий (уров) и 2 ядки от праскова. Много е полезно и суровоядството, особено ако болният свикне да изяжда дневно по няколко глави суров или печен кромид лук - с това се увеличава количеството на урината.

Добавка. При липса на апетит 20 минути преди ядене да взема по 1 хапче с големина на царевично зърно, приготвено от 1-2 чесънчета, счукани на ситно, посолени с малко сол и полети с 2-3 капки чист винен оцет, и веднага след него да изпива 1 чашка топло или хладко прясно мляко.

Вместо вода, ако дадените отварки са недостатъчни, да пие, и то не повече от 2-3 кафени чашки на ден, отварка от здравец (корени) - 2 супени лъжици в 500 г вода се варят на тих огън 30 минути, веднага се прецежда; или отварка от троскот (корени) и полски хвощ (листа и цвят) по 1 супена лъжица, червена хвойна 25 зърна и 30 шипки - в 600 г вода се вари на тих огън 30 минути и като изстине, се прецежда.

III. Два часа след ядене за засилване на сърцето да взема по 1 супена лъжица от следната смес: 200 г чист маслинен зехтин, 200 г лимонов сок, 12 г обикновена валерианова тинктура, 12 г тинктура от глогов цвят и 1-2 г камфор на прах (от аптеката).

IV. Двадесет минути след сместа да изпива 1 чашка от 50 г отварка от исландски лишей 40 г, полски хвощ 50 г, бударица 75 г, обикновена коприва и пача трева - по 100 г. От тази смес 1 пълна супена лъжица се запарва с 250 г вряща вода. На тих огън се вари 10 минути и като изстине, се прецежда.

V. Вечер преди ядене 1-2 вечери подред се прави топла клизма с 1 л вода или пък с чай от лайка (3 супени лъжици цвят от лайка се запарват с 1 л вряща вода; кисне захлупено 20 минути и като изстине, се прецежда). След това винаги при запек се прави клизма с 500 г от съшия чай, а още по-добре е болният сутрин, 10 минути преди да вземе отварката от гръмотрън и пр., да взема най-малко 2-3 пъти седмично английска сол, разтворена с 30 г вода.

Забележка. Клизмите за деца се правят според възрастта. След клизмата се слагат парни компреси на корема и на кръста с търпимо гореща морска сол с продължителност 20 минути, едновременно съчетани със сухо увиване с 2-3 одеяла до шията за по-добро изпотяване, като стъпалата, прасците и бедрата се затоплят с шишета, напълнени с топла вода. След препотяването се прави фрикция на цялото тяло с хладка вода и налагане на целия корем първата вечер с торбичка от тензух, напълнена с топла лапа от сплита на чесън (парче, дълго 20 см), който се вари с 5 чаши вода 20 минути, след това се прецежда и нарязва на парченца, прибавя се 1 чаша ориз и 3 чаши отварка от сварения сплит и се вари, докато стане гъста като тесто лапа, снема се от огъня и се полива с 1-2 супени лъжици олио или чист зехтин.

Втората вечер коремът се налага с топла лапа от кромид лук, опечен, нарязан, полуизстискан и засилен с 15-20 сини сливи (от тези за компот), смачкани без костилките, поръсена с малко царевично брашно за отнемане на излишната влага, или пък с топла лапа (37°С) от пресен селски хлебен квасец (забъркан преди 4 часа), засилен с 10-15 супени лъжици сурови диви кестени, настъргани с корите (при липса на кестени с толкова лъжици млади корени от полски бъзак, счукани на каша), с прибавка и на 1-2 чаени лъжички нишадър на прах. Едновременно малкият мозък (тилът) се налага с торбичка от същия квасец, засилен с 1-2 супени лъжици диви кестени, настъргани с корите (или пък корени от полски бъзак, счукани на каша), а при тежко главоболие на главата се слага цяла „шапка“ от същия квасец, засилен с кестени или бъзак в троен размер. Държат се цяла нощ.

Забележка. Ако по корема излязат пъпки, 1-2 вечери подред да се слага торбичка, напълнена с прясна топла несолена извара, и когато пъпките изчезнат, лечението продължава.

VI. Сутрин. Още с отварянето на очите се прави самовнушение с формулата: „Всеки ден във всяко отношение все по-добре и по-добре ми става и в най-скоро време ще оздравея“ (казва се бързо, шепнешком и волево 20 пъти - вж. том I, „Психолечение“), последвано от фрикция на подмишниците, корема и половите органи с хладка вода, а след обличането от 10-20 дълбоки вдишвания с бавно издишване (вж. том I, „Домашна гимнастика“).

В тежки случаи 2 часа след закуска да се повтори казаното за преди лягане, но без парните компреси, като лапите се сменят с нови и се държат 6-8 часа.

VII. Лятно време преди обяд от 10 до 12 ч. се прави слънчева баня на корема със зелени листа от репей, слънчоглед или тиква с продължителност 1-2 часа. След това тялото се полива с хладка слънчева вода.

Неделя. Почивка от всичко. При нужда лечението продължава.

При менструация парни компреси не се правят.

Важни добавки:

1. За изхвърляне на водата, ако казаните средства не помагат, болният да взема 3 пъти на ден (и то заедно с казаните отварки) по 1/2 г нишадър на прах, за предпочитане след ядене - това се прави в продължение на 10 дни. Ако през това време водата не се изхвърли, същото да продължи още 2 дни пак 3 пъти дневно, но по 1 г нишадър на прах. За избягване на лошия вкус на нишадъра след него може да се смуче кисел бонбон.

2. При лежане и сядане краката винаги да бъдат приповдигнати на възглавница или столче.

3. При отваряне на гнойна рана сутрин и вечер да се промива с жълт кантарион (2 супени лъжици цвят се запарват с 500 г вряща вода; вари се още 5 минути и като изстине, се прецежда) и да се превързва със сладък мехлем или с домашен мехлем, приготвен от 1 пресен жълтък, бяло брашно и чист пчелен мед по равни части, с 1 чаена лъжичка чист маслинен зехтин или с прясно краве масло - на тих огън се бърка, докато се сгъсти като мехлем, без да завира.

4. При газове внимателно да се вкара в ануса на болния каучуковият край на иригатор.

5. Болните, които се лекуват вкъщи, всеки 3 дни да измерват обиколката на корема си и да я записват. Това да става в легнало положение и конецът да минава през средата на пъпа. Щом обемът на корема започне да намалява, болният върви към оздравяване.

6. След оздравяването, ако болният няма увреждане на белите дробове, добре е лятото да прекара на море, за да закрепи здравето си.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...