Jump to content

Туберкулоза на червата


Recommended Posts

Туберкулоза на червата

Чревната туберкулоза най-често придружава белодробната туберкулоза.

Причини. Заразяването обикновено става чрез поглъщане на храчки, които съдържат туберкулозния причинител. По-рядко става от туберкулозно огнище в яйчник, костите, ставите и др. Възможно е заразата да се предаде чрез употреба на мляко от болни животни.

Признаци. Болният се оплаква от подуване, тежест и болки в корема. Често има гадене, лош апетит, диария или запек. Изпражненията са кашави, жълти, със слуз и гной, кървави и миризливи. Диарията бързо изтощава болния. Понякога се последва от запек. Болните са анемични, бледи, общото им състояние е засегнато.

Предсказание. Сериозно.

Предпазване. Правилно и навременно лечение на белодробната туберкулоза. Болните не трябва да гълтат храчките си, а да храчат в плювалник. Здравите хора да не общуват с туберкулозни, преди ядене да измиват ръцете си, да не си служат със същите прибори за ядене, когато вкъщи има туберкулозно болен.

Лечение. Болнично със съвременните противотуберкулозни средства. Народното лечение е следното:

А. При туберкулозна диария

I. Сутрин, обед и вечер 20 минути преди ядене болният да взема по 1 белтък от прясно кокоше яйце, добре разбъркан с по 1/4 чаена лъжичка лимонтузу и печена стипца (от аптеката), стрити на прах.

II. Десет минути след сместа да изпива 1 чашка от 75 г отварка от бял равнец, жълт кантарион, мента пиперита, бяло подъбиче (листа), лешникови листа, овчарска торбичка, пача трева, полски хвощ и бутрак (торментила - цялата билка с корена) - по 50 г от всяка. От тази смес 2 пълни супени лъжици с прибавка и на 1 супена лъжица черни боровинки (зърна) се запарват с 600 г вряща вода. На тих огън се вари захлупена 20 минути и като изстине, се прецежда.

Б. При липса на диария

I. Сутрин, обед и вечер 20 минути преди ядене да взема по 1 супена лъжица сироп от алое арборесценс - трионче (вж. при „Белодробна туберкулоза“ - хронична, точка I).

II. Десет минути след сиропа да изпива 1 чашка от 75 г отварка от агримония, бял равнец, жълт кантарион, жълт равнец, широколистен живовляк, (листа), мента пиперита, лайка (цвят), пача трева, пипериче, полски хвощ и салвия - по 50 г от всяка. От тази смес 2 пълни супени лъжици с прибавка на 1 чаена лъжичка анасон (семе) се запарват с 500 г вряща вода. Вари се захлупена 10 минути и като изстине, се прецежда.

Диета. При диария е добре болният да яде супи от ориз, овесени ядки, сурови ябълки, обелени и настъргани на ситно без кората и семките, да пие сокове от моркови и възкисели ябълки по равни части или пък сок от черни боровинки с малко препечен хляб. След ядене да изпива 1 чашка от 50 г чай от лайка, забъркан с 1/2 чаена лъжичка прах от липови въглища или животински въглища (от аптеката) и 1/2 чаена лъжичка сода бикарбонат.

Вместо вода, ако дадените отварки са недостатъчни, да пие отварка от 1 супена лъжица ленено семе (предварително леко запечено до бежов цвят) и 1 чаена лъжичка семе от анасон (от аптеката) - в 1 л вода на тих огън се вари 10 минути и като изстине, се прецежда.

При липса на диария да предпочита лека храна, млечнорас-тителна, слабо солена и подкиселена с лимон или чист винен оцет, или пък обикновена храна без свинско, говеждо, овнешко и консервирано месо и риба, като отбягва суровите плодове и зеленчуци, а ги употребява варени или печени, на сокове или пюрета. Люто, алкохол и тютюн - не! Преди обяд и вечеря като аперитив да изяжда по 1-2 глави печен кромид лук без захар и без хляб. На обяд заедно с другата храна може да изяжда и по 100-200 г младо месо от агне, теле, пиле или прясна риба - речна или океанска. На вечеря - безмесна храна: супи и чорби, гъсто сварени, и пасирани зеленчукови пюрета, сготвена бамя, тестени храни, несолена извара и компот от сини сливи, праскови, пъпеши и черни боровинки (да избягва компотите от череши и ягоди), печени ябълки и други варени плодове, но без семките и корите с малко препечен хляб. При това храната да се дъвче до пълното й втечняване в устата. След обяд и вечеря като десерт да взема по 1-2 чаени лъжички от следната смес: 100 г прясно краве масло и 50 г кафе от фий (уров) - пече се като кафе и се смила, докато е горещо.

III. Два часа след ядене при диария да изпива пак по 1 чашка отварка от бял равнец и пр. (вж. точка II). При липса на диария - по 1 чашка отварка от агримония и пр. (вж. точка II).

IV. Вечер преди лягане при диария коремът се налага с торбичка от тензух, ушита на тегели, широки 2 см, напълнени със сухи житни трици, леко напръскани с малко гореща вода, за да се затоплят добре. Отгоре се слагат вестник, вълнен пояс и грейка и се държат пяла нощ.

При липса на диария се правят топли клизми, последвани от налагане на корема отпред и отзад с две торбички от тензух (първата ушита на три джоба, а втората на два), напълнени първата вечер с топла лапа от пресен селски хлебен квасец (37°С) или с лапа от кромид лук, опечен, нарязан и изстискай, засилени и двете лапи, както е казано за туберкулозен перитонит, но в двоен размер. Втората вечер - с топла лапа от 500 г ориз, сварен за двете места с 40 сини сливи и 3 супени лъжици ленено семе - в 1500 г вода се вари да стане гъста като тесто лапа. Едновременно се правят и другите приложения, изброени при туберкулозен перитонит.

V и VI. Сутрин и лятно време, както при туберкулозен перитонит.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...