Jump to content

Туберкулоза на черния дроб


Recommended Posts

Туберкулоза на черния дроб

Причини. Същите, както при туберкулоза на червата.

Признаци. Болки, тежест, увеличение на черния дроб и подуване на корема, може да се появи и жълтеница.

Лечение. С противотуберкулозни средства. Народното лечение е общо за засилване на организма:

I. Сутрин, обед и вечер 30 минути преди ядене болният да взема по 1 супена лъжица настойка от 1 л чист маслинен зехтин със 100 г листа от магданоз, на ситно нарязани, 50 г борови връхчета и 4 месести лимона, нарязани на филийки - на водна баня и на тих огън се вари 1 час и като изстине, се прецежда през тънка кърпа чрез изстискване.

II. Двадесет минути след настойката да изпива 1 чашка от 75 г отварка от бял пелин (листа), върбата ракита (листа), жълт кантарион, жълт смил, жълта тинтява (корени), мента пиперита, червен кантарион, невен (листа и цвят), полски хвощ, росопас, салвия, синя тинтява, слез, цикория (корени) и хмел (шишарки) - по 50 г от всяка. От тази смес 3 пълни супени лъжици с прибавка на 1 изравнена супена лъжица ленено семе (предварително леко запечено) и по 1 чаена лъжичка семе от домашна (обикновена) метла, счукано на ситно, и семе от анасон (от аптеката) се запарват с 1 л вряща вода. На тих огън се вари 25 минути и веднага се прецежда. Пие се подсладена с мед и лимон по вкус.

Диета. Както при възпаление на жлъчния мехур и жълтеница (вж. том III, книга първа). Вместо вода, ако дадените отварки са недостатъчни, да пие запарка от шипки - 25 шипки, счукани в дървен хаван на кашица, се изсипват върху 500 г вряща вода. Като клокне 3 пъти, се снема от огъня, а като изстине, се прецежда.

III. Два часа след ядене да взема по 1 супена лъжица сироп от алое арборесценс, а 10 минути след него да изпива 1 чашка от 75 г отварка от агримония, бял равнец и пр. (вж. „Туберкулоза на червата“, буква Б).

IV. Вечер преди лягане приложенията са както при туберкулоза на червата, с добавка от лапата, определена за целия корем, половината да се отдели за черния дроб, а другата - за останалата част на корема.

V и VI. Сутрин и лятно време, както при туберкулозен перитонит.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...