Jump to content

Туберкулоза на далака


Recommended Posts

Туберкулоза на далака

Причини. Същите, както при туберкулоза на черния дроб.

Признаци. Болки, тежест, увеличение на далака и подуване на корема.

Предсказание. Сериозно.

Лечение. Медикаментозно със съвременните противотуберкулозни лекарства. Народното лечение е общо за засилване на организма:

I. Сутрин, обед и вечер 20 минути преди ядене болният да взема по 1 супена лъжица смес от 500 г чист пчелен мед, 20 зелени листа от индрише и 20 ядки от сладки бадеми, счукани в дървен хаван на кашица, 4 месести лимона, смлени на машинка за месо, и по 10 г обикновена валерианова тинктура и тинктура от глогов цвят (от аптеката).

II. Десет минути след сместа да изпива 1 чашка от 75 г отварка от агримония, бударица, волски език, върбинка, жълт и червен кантарион, овчарска торбичка, пелин и цариче - по 50 г от всяка, и хмел (шишарки) 150 г. От тази смес 2 пълни супени лъжици с прибавка на 2 супени лъжици ленено семе (предварително леко запечено) и 1 чаена лъжичка семе от анасон (от аптеката) се запарват с 500 г вряща вода. Захлупена, се вари 10 минути и като изстине, се прецежда. Пие се подсладена с мед и лимон по вкус.

Диета. Вегетарианска храна, млечно-растителна с повече плодове и зеленчуци (винаги измити, защото се пръскат с отровни химикали) или пък обикновена храна, но без свинско, говеждо, овнешко и консервирано месо и риба. Люто, алкохол и тютюн - не! На първа закуска, ако болният има анемия, да изпива 1 чаша боза или плодов сок, в които от вечерта се слага парче (20-40 г) прясна козуначена (хлебна) мая - кисне захлупена цяла нощ, на сутринта се разбърква и се засилва с по 1 чаена лъжичка бирена мая (може и суха), копривено и шипково брашно (от аптеката). Един час след нея може да направи втора закуска - по желание. На обяд заедно с другата храна (винаги придружена от салата от кромид лук с магданоз и ряпа, настъргана 1/2 час по-рано, за да не дава оригвания, по равни части, и с малко винен оцет и чист маслинен зехтин по вкус) може да изяжда и по 200-250 г младо месо от агне, теле, птица или прясна риба (речна или океанска). На вечеря безмесна храна: кисело мляко, зеленчуци, тестени ястия и компот с хляб. Освен това на вечеря и обяд заедно със сдъвканата храна да поглъща и по 1 таблетка хинин (от аптеката), а след ядене да взема и по 1-2 чаени лъжички бъзов мармалад с малко мед.

Вместо вода, ако дадените отварки са недостатъчни, да пие брезнишка минерална вода или пък запарка от шипки (вж. „Туберкулоза на черния дроб“).

III. Два часа след ядене - същото, както при туберкулоза на червата (точка Б). При температура всяка чашка от отварката да се засилва с 1 прах от 1 г от следната смес: индийско орехче, лимонтузу и нишадър (от аптеката) - по 10 г от всяка, стрити на прах. От тази смес се правят 30 праха, поставят се в капсули (от аптеката) и се държат в подходяща кутия.

IV. Вечер преди лягане лечението е както при туберкулоза на червата, но в случая лапата за далака се слага в лявото подребрие.

V. Сутрин и лятно време, както при туберкулозен перитонит.

Важни добавки:

1. Болният да следи краката му винаги да бъдат топли и сухи.

2. Изпотен никога да не пие студена вода и напитки и да не яде сладолед и студени ястия.

3. Лапите от ориз и квасец може да се използват 2 вечери подред, като през деня се държат на студено и вечер се затоплят, а квасецът се засилва с 2-3 супени лъжици нов квасец за нова ферментация.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...