Jump to content

Туберкулоза на кожата


Recommended Posts

Туберкулоза на кожата

Причини. Заразата се загнездва в кожата направо отвън чрез проникване на замърсени материи в малките й пукнатини или пък се пренася по-често чрез кръвта от отдалечени и недаващи проява туберкулозни огнища.

Признаци. Тя се появява в няколко форми. Една от тях се характеризира с образуване на червени плътни петна, които при натискане изчезват. Тези затвърдявания (петна) имат различна изпъкналост. Срещат се най-много по лицето и краката. Друга форма се характеризира с образуване на възли в повърхностния слой на кожата, които имат кръгла форма и на големина достигат от главичка на топлийка до просено зърно. Възлите отначало са изолирани, после се събират и образуват неправилно закръглени плаки. Те или оздравяват, или се размекват, разязвяват и образуват ранички, които оздравяват, като оставят белези.

Предсказание. Сериозно.

Лечение. С противотуберкулозни средства. Народната медицина използва следното лечение:

I. Сутрин, обед и вечер 20 минути преди ядене болният да взема по 1 супена лъжица сироп от алое арборесценс (трионче) (вж. при „Белодробна туберкулоза“ - хронична, точка I).

II. Десет минути след сиропа да изпива 1 чашка от 75 г отварка от агримония, алтея (корени), борови връхчета, бъзов цвят, бял слез, великденче, волски език, градински чай, гръцка коприва, тесен живовляк (листа), лайка, лопен, медуница, пача трева, подбел, полски хвощ, сладък корен и цариче - по 50 г от всяка. От тази смес 2 супени лъжици и по 1 изравнена чаена лъжичка анасон (семе) , резене (семе) и черна хвойна (зърна) се запарват с 600 г вряща вода. На тих огън се вари 10 минути и като изстине, се прецежда. Пие се подсладена с мед и лимон по вкус.

Диета. Същата, както при белодробна туберкулоза, с добавка преди обяд и вечеря болният да изяжда и по 1 чинийка салата от червен кромид лук, магданоз и настъргана черна ряпа по равни части и с малко винен оцет и чист маслинен зехтин по вкус. След обяд и вечеря да взема по 1-2 чаени лъжички бъзов или шипков мармалад с 1/4 чаена лъжичка прах от яйчени черупки или пък препечена бяла пръст (болус алба - от аптеката) и подир това да изпива 3 чаени лъжички пресен селски хлебен квасец, забъркан с по 1 чаена лъжичка шипково брашно, мед и малко вода да стане гъст като боза.

Вместо вода, ако дадените отварки са недостатъчни, да пие отварка от жълт кантарион, жълт равнец, малинови листа, миризлива лазаркиня, френско грозде (листа) и орехови листа - по 50 г от всяка. От тази смес 2 пълни супени лъжици се запарват с 500 г вряща вода. Вари се 10 минути и като изстине, се прецежда.

III. Два часа след ядене да взема по 1-2 хапчета на големина колкото царевични зърна от следната смес: 50 г чист боров катран, 10 г нишадър на прах и 5 г рафинирана сяра (от аптеката). Продуктите се бъркат, като се прибавя и по малко кафе от фий, за да стане гъсто като тесто, от което се правят хапчета, овалват се в царевично брашно, за да не слепват, и се нареждат в подходяща кутия. Първия ден сутрин, обед и вечер се взема по 1 хапче - всичко 3 хапчета, втория ден и нататък по 2 зърна - всичко 6 дневно.

IV. Десет минути след хапчетата да изпива 1 чашка от 75 г отварка от исландски лишей 40 г, полски хвощ 50 г, бударица 75 г, обикновена коприва и пача трева - по 100 г. От тази смес 2 супени лъжици се запарват с 500 г вряща вода. На тих огън с 1 супена лъжица мед се вари 10 минути и като изстине, се прецежда.

V. Вечер преди лягане при запек, даже еднодневен, се прави клизма с 500 г топла вода, последвана от парна баня на главата с чай от лайка, сухо изтриване и меняваща баня на краката (42°С за 30 секунди, 20°С за 3 секунди - 5 пъти), като се започва с горещата и се завършва с хладката вода. На корема се поставя компрес от 4 хасени парчета, натопени в чай от бял равнец, а лицето се измива с хладка отварка от медуница (1 супена лъжица в 400 г вода се вари 10 минути). След това лицето се налага първата вечер с торбичка, напълнена с прясна топла и несолена извара, втората вечер - с компрес от 4 парчета, натопени в хладка отварка от медуница или в отварка от лайка, орехови листа и смрадлика (листа) - по 1 супена лъжица от трите в 500 г вода ври 5 минути, и третата вечер - с торбичка, напълнена с пресен селски хлебен квасец (забъркан преди 4 часа), засилен с 1/4 чаена лъжичка ситна захар и нишадър на върха на ножа. На главата се слага „шапка“ от суров лист пряс-но зеле, леко напръскан от вътрешната страна с малко оцет, а при тежко главоболие - цяла „шапка“, ушита от тензух и напълнена със селски хлебен квасец, засилен със 7-9 супени лъжици сурови диви кестени, настъргани с корите (а при липса на кестени с толкова лъжици млади корени от полски бъзак, счукани на каша), отгоре вълнена шапка. Държат се цяла нощ.

VI. Сутрин. Самовнушение, последвано от фрикция с хладка вода на подмишниците, корема и половите органи. След обличането лицето се измива с хладка отварка от медуница или от лайка, орехови листа и смрадлика. Раните се изсушават внимателно с чиста марличка и се намазват - едната вечер с катранен мехлем, приготвен от 1 супена лъжица чист боров катран (от аптеката), 5 г син камък, стрит на прах, 2,5 г нишадър на прах, 1 цяло яйце и 50 г нетопено краве масло - бърка се на тих огън да се сгъсти като мехлем, но без да завира. Втората сутрин се намазват с мехлем за екзема от 100 г маслинен зехтин, 25 г бяла дъвка и 15 г чист бял восък: зехтинът се слага в чист съд да се стопли, прибавя се восъкът и най-после дъвката. Пяната се обира и мехлемът, без да завира, е готов. Или с крем за запазване свежестта на кожата - 15 г чист бял восък и 60 г бадемово масло се слагат в емайлирана чаша, която се държи в съд с вряща вода, докато восъкът и бадемовото масло се разтопят. След това чашата се снема от огъня и съдържанието се бие, докато стане подобно на пяна. Тогава капка по капка се прибавя розова вода, докато сместа поема и се сгъсти като крем. Употребява се като обикновен крем за лице.

Накрая се правят и 10 дълбоки вдишвания през носа с издишване през устата, които се повтарят преди обяд и вечеря (вж. том I, „Домашна гимнастика“).

VII. Лятно време преди обяд между 10 и 11 ч. да се прави на лицето слънчева баня със зелени листа от слънчоглед, репей или тиква, а на цялото тяло слънчево-пясъчна баня (със зарито до шията тяло и студен компрес на сърцето), последвани след изтриване от поливане на цялото тяло с хладка слънчева вода или къпане за 5-10 минути.

Неделя. Пълна почивка от всичко - пият се само билките и се спазва диетата.

При менструация меняващи бани на краката не се правят.

Важни добавки:

1. От голяма полза е болният да приема храни, съдържащи повече витамин D. При ранички в небцето сутрин, обед и вечер преди сиропа да се прави гаргара с хладък чай от жълт кантарион.

2. Меняващата баня на краката може да се замени с гореща баня на краката за 5-10 минути.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...