Jump to content

Туберкулоза на ставите


Recommended Posts

Туберкулоза на ставите

От туберкулоза страдат и ставите - най-често тазобедрената, колянната, пакетната.

Причини. Обикновено заболяват хора, които имат туберкулозно огнище в белите дробове или в някой друг орган.

Признаци. Болестта се развива много бавно. Отначало се явяват болки в заболялата става, и то само при движение. С течение на времето те се усилват, затрудняват движението, болният започва да куца.

Предсказание. Сериозно.

Лечение. Провежда се от специалист по костно-ставна туберкулоза. Народната медицина използва следното:

I. Сутрин, обед и вечер 20 минути преди ядене болният да взема по 1 супена лъжица сироп от алое арборесценс - трионче (вж. при „Белодробна туберкулоза“ - хронична, точка I).

II. Десет минути след сиропа да изпива 1 чашка от 75 г отварка от 24-те билки (вж. при „Белодробна туберкулоза“ - хронична, точка IV).

Диета. Същата, както при туберкулозен перитонит, с добавка след ядене болният да взема по 1 чаена лъжичка бъзов или шипков мармалад с 1/4 чаена лъжичка прах от яйчени черупки и след това да изпие 2-3 чаени лъжички пресен селски квас (забъркан преди 4 часа), засилен с по 1 чаена лъжичка копривено и шипково брашно, малко плодов сок или вода и чист пчелен мед, да стане гъсто и сладко като боза.

Вместо вода, ако дадените отварки са недостатъчни, да пие даденото при туберкулоза на прешлените, цвик, мътеница или пък айран.

III. Два часа след ядене да взема 1 супена лъжица от следната смес: 1 кг чист пчелен мед, 300 г ядки от орехи, смлени на кашица, 100 г обелени чесънчета, сварени на пара и смачкани на кашица, и 50 г семе от копър, смляно на брашно.

IV. Десет минути след тази смес да изпива 1 чашка от 75 г отварка от исландски лишей 40 г, полски хвощ 50 г, бударица 75 г, обикновена коприва и пача трева - по 100 г. От тази смес 2 супени лъжици се запарват с 500 г вряща вода. Вари се 10 минути и като изстине, се прецежда. Пие се подсладена с мед и лимон по вкус.

V. Вечер преди лягане при запек, даже еднодневен, се прави клизма с 500 г топла вода, последвана първата вечер от поставяне на парен компрес на болната става с торбичка, напълнена с търпимо горещ полусварен ечемик (варен само 10 минути, за да може да се използва 2-3 пъти подред), с продължителност около 20 минути или от парна баня на пострадалото място (коляно, стъпало, лакът и пр.) с продължителност около 10 минути. След препотяването гръбнакът се разтрива 1-2 пъти от долу на горе във вид на малки кръгчета с памуче, натопено в камфоров спирт, и болната става се налага с торбичка, напълнена с пресен селски хлебен квасец (забъркан преди 4 часа), засилен с 2-5 супени лъжици диви кестени, настъргани с корите (при липса на кестени с толкова лъжици млади корени от полски бъзак, счукани на каша), и 5-15 сини сливи (от тези за компот), смачкани без костилките и преди поставянето им поръсени с 1/2 чаена лъжичка нишадър на прах. Торбичката от вътрешната страна леко се намазва с мед. Едновременно се поставя и коремен компрес от 4 хасени парчета, натопени в топла отварка от бял равнец (4 лъжици в 1 л вода се варят 5 минути), а на малкия мозък (тила) се поставя торбичка с квасец, засилен с 2-3 супени лъжици диви кестени, настъргани с корите (при липса на кестени с толкова супени лъжици пресни корени от полски бъзак, на ситно нарязани и счукани в дървен хаван на кашица). При главоболие се слага цяла „шапка“ от тензух, напълнена със същия квасец, засилен с кестени в троен размер или с корени от полски бъзак. Държат се цяла нощ.

Втората вечер болната става се налага с торбичка, напълнена с топла лапа от печен кромид лук, обелен, нарязан, полуизстискан и засилен с 5 до 15 сини сливи, смачкани без костилките, и 1/2 чаена лъжичка захар, накрая поръсена с 1-2 супени лъжици леко препечено царевично брашно (за отнемане на излишната влага на лапата). Едновременно се правят и другите приложения, изброени по-горе. Държат се цяла нощ.

Ако болният е склонен към затлъстяване, всяка вечер да си слага на гушата торбичка с чист селски хлебен квас, поръсен с нишадър на прах на върха на ножа. Държи се цяла нощ.

VI. Сутрин. Самовнушение, последвано от фрикция с хладка вода на подмишниците, корема и половите органи, сухо изтриване, обличане и 10 дълбоки вдишвания през носа с издишване през устата, тоалет и закуска. Един-два часа след закуската на болна-та става да се постави торбичка, напълнена или с прясна топла несолена извара, или с квасец, засилен само с нишадър на върха на ножа, съчетана с коремен компрес, както по-горе. Държат се 4-6 часа.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...