Jump to content

Туберкулоза на тазобедрената става (коксит)


Recommended Posts

Туберкулоза на тазобедрената става (коксит)

Признаци. Това страдание е доста често. Започва със слаби болки и се развива много бавно. Болките се явяват обикновено при движение, а изчезват при почивка, особено в легнало положение. Когато процесът напредне много, болките се усилват, стават постоянни, затрудняват движението. Болният започва да куца.

Лечение. Провежда се в специализирано лечебно заведение (противотуберкулозен диспансер). Много е важно да се даде пълна почивка на ставата. Това се постига със спокойно лежане в кревата, повече на корем и по-малко на гръб. Заедно с това трябва да се приложи и общото лечение, дадено за туберкулоза на ставите. При невъзможност да се направи едно от казаните сутрешни приложения болната става да се увива с мушама от хаваджива (вж. том I, „Домашна аптека“). Носи се 10 дни от едната и 10 дни от другата страна и се заменя с нова.

I. Сутрин, обед и вечер 20 минути преди ядене болният да взема по 1 супена лъжица сироп от алое арборесценс (трионче), както при белодробна туберкулоза, точка I, или по 1 супена лъжица билков мармалад, приготвен от агримония, борови връхчета, тесен живовляк (листа), калоферче, бял оман (корени), орехови листа, полски хвощ, седефче и спирея (корени) - по 50 г от всяка. Цялата смес се вари в 10 л вода, докато остане 1 л отварка, и веднага се прецежда. След това само в прецедената отварка се прибавят 2 л чисто натурално червено вино, 1 кг ситна захар, 1 кг чист пчелен мед и 1 кг настъргани ябълки и отново се вари, докато се сгъсти като мармалад или мед. Консумира се бавно. Вместо това може да взема 1 супена лъжица мармалад от хрян - 1 кг настърган хрян, 1 кг чист пчелен мед и 1 кг захар се варят около 30 минути в гърне, на което капакът се замазва с тесто.

II. Десет минути след едно от горните средства да изпива 1 чашка от 75 г отварка от 24-те билки (вж. при „Белодробна туберкулоза“ - хронична, точка IV).

Диета и вместо вода, както при туберкулоза на прешлените.

III. Два часа след ядене да взема с бучка захар 10 капки настойка от цветовете на див кестен (20 г цвят в 100 г аптекарски спирт 45° кисне на слънце 10 дни) или по 1 супена лъжица смес от мед, орехи, чесън и семе от копър (вж. „Туберкулоза на ставите“, точка III).

IV. Десет минути след настойката или сместа да изпива 1 чашка от 75 г отварка от исландски лишей 40 г, полски хвощ 50 г, бударица 75 г, обикновена коприва, пача трева и сар-сапарила (корени) -по 100 г. От общата смес 2 супени лъжици се запарват с 500 г вряща вода. Вари се 10 минути и като изстине, се прецежда.

V Вечер преди лягане лечението е както при туберкулоза на ставите. Лапите може да се засилват с двоен размер кестени и сливи, като се слагат в торбичка, широка 12-15 см, ушита във вид на венец (геврек) с тегел по средата, за да не бяга лапата встрани и да обхваща бедрото и отдолу.

Важни добавки:

1. Ако слабинната жлеза е подута и болезнена, да се налага с топла лапа от житни трици, сварени с малко червено вино.

2. Ако болният е склонен към затлъстяване, всяка вечер да си слага и на гушата торбичка с чист хлебен квасец, поръсен с нишадър на прах на върха на ножа. Държи се цяла нощ.

VI. Сутрин. Същото, както при туберкулоза на ставите. Освен това, ако болният е на легло, да се повторят приложенията, дадени за вечерта, като на болната става вместо лапата се постави торбичка с прясна топла извара, съчетана с коремен компрес, както вечерта; компресът се държи 4 часа, а изварата 8 часа.

Ако болният не е на легло, болната става се увива с мушама от хаваджива или с мушама от борова смола. За нея са необходими мурова борова смола 100 г, бяла дъвка (сакъз) 30 г, чист бял измирски тамян 20 г, чист пчелен восък 100 г, заешка мас (може и от домашен заек) 30 г, терпентин (от аптеката) 3 супени лъжици и едно парче американ (60 на 90 см). Прави се, както мушамата от хаваджива.

Неделя. Почивка от всичко - пият се само билките и се носи мушамата. При нужда лечението продължава.

При менструация меняваща баня на краката и слънчева баня не се правят, а се заменят с парен компрес на болната става.

VII. Лятно време преди обяд от 9 до 11,30 ч. се правят същите процедури, както при туберкулоза на ставите.

Важни добавки. Същите, както при туберкулоза на ставите. Освен това при силни болки върху ставата да се сложи 1 сребърна монета, която да се превърже и държи, докато мине болката, или пък непрекъснато да стои торбичка, напълнена с търпимо горещ солен пясък, който всеки час се подгрява (може да се използват две торбички, които да се редуват).

Щом болният не чувства повече болки при пристъпването, може да започне да прави опити да ходи в началото с патерица, после с бастун и накрая без помощ.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...