Jump to content

Туберкулоза на бъбреците


Recommended Posts

Туберкулоза на бъбреците

Причини. Разнасяне на туберкулозната зараза от някое туберкулозно огнище (бял дроб) чрез кръвта до бъбреците.

Признаци. Боледуват повече млади хора. Заболяването обикновено се проявява внезапно с отделяне на кървава урина. Рядко има тъпи болки в кръста и тежест. Болният уринира често, понякога с мъчителни напъни.

Предсказание. Сериозно.

Лечение. Болнично. Народното лечение е следното.

I. Сутрин, обед и вечер 30 минути преди ядене при липса на кръвопикане болният да взема по 1-3 зърна, на големина колкото царевични, направени от следната смес: 25 г чист бял тамян, 15 г чиста бяла дъвка и 1 изравнена чаена лъжичка чист боров катран (приготовлението и употребата вж. при „Възпаление на бъбречните легенчета - пиелит“). При кръвопикане - по 1 белтък от прясно кокоше яйце, разбъркан с 1 чаена лъжичка пепел от изгорена овча (прана или непрана) вълна, 1/2 изравнена чаена лъжичка прах от яйчени черупки и на върха на ножа бяла дъвка (сакъз), счукана на ситно.

II. Двадесет минути след катранените зърна или сместа с белтък при липса на кръвопикане да изпива 1 чашка от 100 г отварка от 24-те билки (вж. при „Белодробна туберкулоза“ - хронична, точка IV). При кръвопикане да взема 1 чашка от 100 г отварка от бяла върба (листа), дебела мара (листа), бял равнец (листа и цвят), къпинови листа, овчарска торбичка (листа и цвят), малинови листа, полски хвощ и хмел (шишарки) - по 50 г от всяка. От тази смес 3 пълни супени лъжици се запарват с 600 г вряща вода. На тих огън се вари 10 минути и като изстине, се прецежда.

При спиране на уринирането да изпива 1 чашка от 100 г отварка от парички (вж. „Задръжка на урината“ вода се варят 30 минути и веднага се прецежда).

Диета. Същата, както при белодробна туберкулоза, с добавка сутрин, обед и вечер заедно с другата храна болният да изяжда и по 1 парче варена или печена тиква, а след ядене да изяжда като десерт 1-2 глави лук, поръсени със захар, след него да взема 1 чаена лъжичка бъзов мармалад с 1/4 чаена лъжичка прах от яйчени черупки и след това 2-3 чаени лъжички пресен селски хлебен квас (забъркан преди 4 часа), засилен с 1 чаена лъжичка шипково брашно, малко плодов сок, кафе от фий, мед или захар, да стане гъсто и сладко като боза.

Вместо вода, ако дадените отварки са недостатъчни, да пие отварка от брезови листа, мечо грозде, мечо ухо, полски хвощ и царевични коси - по 50 г от всяка. От тази смес 3 супени лъжици с прибавка и на 1 супена лъжица шипки (плод), разрязани по на две части, се запарват с 600 г вряща вода. На тих огън се вари 15 минути и като изстине, се прецежда.

III. Два часа след ядене да взема по 1 супена лъжица боров сироп - 70 малки зелени борови шишарки се разрязват по на 4 части, заливат се с 2 л вряща вода и се оставят на тих огън да се варят 40 минути. След това с решетеста лъжица шишарките се изваждат, в получената отварка се прибавя 1 кг захар и се вари още 15 минути. Като изстине, се прибавя 1/4 чаена лъжичка лимонтузу, за да не се захароса.

IV. Десет минути след сиропа при липса на кръвопикане да изпива 1 чашка от 100 г отварка от исландски лишей 40 г, полски хвощ 50 г, бударица и кървав здравец - по 70 г, обикновена коприва и пача трева - по 100 г. От общата смес 3 супени лъжици в 700 г вода на тих огън се варят 15 минути. Като изстине, се прецежда. При кръвопикане и при спиране на уринирането да изпива 1 чашка от отварката, дадена в точка II.

Забележка. При слабо уриниране добре е всяка чашка отварка да се засилва и с нишадър на прах на върха на ножа.

V. Вечер преди лягане при запек, даже еднодневен, непременно се прави клизма с 500 г топла вода, последвана от парни компреси на кръста (областта на бъбреците) и горната част на корема (от пъпа нагоре) с 2 торбички от тънко хасе, напълнени с търпимо горещ полусварен ечемик (врял само 10 минути, за да може да се използва 2-3 пъти подред), или пък с 2 торбички от тънко хасе, ушити на тегели, по 2 см широки, напълнени с търпимо гореща морска сол, с продължителност 20-30 минути. След това същите места се налагат първата вечер с торбички, напълнени с пресен топъл (36°С) селски хлебен квасец (забъркан преди 4 часа), засилен с 5-7 супени лъжици диви кестени, настъргани с корите, или пък с толкова лъжици млади пресни корени от полски бъзак, на ситно нарязани и счукани в дървен хаван на кашица, с прибавка на 12-15 сини сливи (от тези за компот), смачкани без костилките, и 1/2 чаена лъжичка нишадър на прах (от аптеката). Торбичките откъм страната на тялото да бъдат леко намазани с чист пчелен мед. Едновременно главата се налага с цяла „шапка“ от тензух, напълнена с пресен селски хлебен квас, засилен със 7-9 супени лъжици диви кестени, настъргани с корите, или пък с толкова супени лъжици корени от полски бъзак. Държат се цяла нощ.

Втората вечер тези места се налагат с приятно топла лапа от печен кромид лук, обелен, нарязан, полуизстискан и засилен за всяко място с по 15 сини сливи, смачкани без костилките и поръсени с по 1 супена лъжица захар, преди поставянето поръсена с малко леко препечено царевично брашно за отнемане на излиш-ната влага. Едновременно и в двата случая на корема (отпред) се слага компрес от 4 хасени парчета, натопени в топъл чай от бял равнец (2 супени лъжици листа и цвят се запарват с 500 г вряща вода; вари се 5 минути и като изстине, се прецежда), а на главата се слага цяла „шапка“ от селски хлебен квас, както по-горе. Държат се цяла нощ или докато досадят на болния.

Добавка. При болки в засегнатия бъбрек на кръста се слага първата вечер торбичка, напълнена с топла лапа от кромид лук, на ситно нарязан и сварен с малко мляко, докато се сгъсти като лапа от ленено семе, преди поставянето поръсена с 1 супена лъжица ситна захар и малко царевично брашно за отнемане на излишната влага. Втората вечер се слага топла лапа от праз лук (бялата му част), на ситно нарязан и сварен със 100 г мляко да стане гъста лапа, поръсена със захар и царевично брашно.

При кръвопикане парни компреси на кръста да не се слагат, а лапите да не са по-топли от 36°С.

VI. Сутрин. Самовнушение и пр., както при белодробна туберкулоза.

Два часа след сутрешната закуска, ако болният има възможност, добре е да повтори казаното за вечерта, като торбичките за кръста и горната част на корема се напълнят с една от дадените лапи или с квас и се държат 5-7 часа. Ако няма такава възможност, добре е да носи на кръста си мушама от хаваджива с тропосано отгоре й парче тънък найлон, добре набоцкан с дебела игла, за да диша кожата сво-бодно. Мушамата се използва 15 дни от едната и 15 дни от другата страна и се заменя с нова (вж. том I, „Домашна аптека“).

Неделя. Ако няма криза, почивка от всичко - пият се само билките, спазва се диетата и на кръста се носи мушама от хаваджива. При нужда лечението продължава по плана.

При менструация парни компреси и горещи лапи на кръста не се правят.

VII. Лятно време преди обяд от 10 до 12 ч., ако болният няма кръвопикане, добре е да направи на кръста си слънчева баня със зелени листа от репей, слънчоглед или тиква с продължителност, докато е приятна, или пък слънчево-пясъчна баня със зарито до шията в горещия пясък тяло, със студен компрес на сърцето и глава, запазена от слънцето с бяла кърпа, за да не слънчаса, с продължителност 15-30 минути. След това и в двата случая цялото тяло се полива с хладка слънчева вода или за два часа се облича мокра риза, натопена в хладка слънчева вода, последвано от бързо сухо изтриване.

Важна добавка. Полезно е болният, ако има възможност, да прави седмично и по 1-2 парни бани на краката с продължителност, докато са приятни, последвани от сухо увиване за по-добро изпотяване.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...